Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Nyyti ry: Opiskelijoiden toimeentulon heikentäminen uhkaa mielenterveyttä

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry

Nyyti ry: Opiskelijoiden toimeentulon heikentäminen uhkaa mielenterveyttä

Tiedote.
Julkaistu: 03.03.2016 klo 15:20
Julkaisija: Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry

 

TIEDOTE 3.3.2016, Helsinki

Nyyti ry: Opiskelijoiden toimeentulon heikentäminen uhkaa mielenterveyttä


Suunnitellut opintotuen uudistukset uhkaavat lisätä opiskelijoiden mielenterveysongelmia. Mielenterveysongelmat ovat opiskelijoiden yleisin terveyshaitta. Opiskelijat kuuluvat jo nykyisellään pienituloisimpien joukkoon. Ammattikorkeakouluopiskelijoista noin joka toinen ja yliopisto-opiskelijoista noin 40 prosenttia kokee itsensä köyhäksi. Riittävä toimeentulo suojaa mielenterveyttä sekä tukee opintojen etenemistä ja opiskelukykyä. 

"Opintotuen leikkausesitys heikentää jaksamis- ja mielenterveyshaasteista kärsivien opiskelijoiden mahdollisuuksia joustaa opintojen suorittamisessa. Mikäli opiskelija ei pysty suorittamaan kuutta opintopistettä kuukaudessa tai jos hän ei saa suoritettua opintojaan tavoiteajassa, tulee toimeentulo selvästi heikentymään. Uudistus lisäisi myös opiskelijoiden huolta ja stressiä opinnoista selviytymisestä, ja siten riskiä mielenterveysongelmille", sanoo opiskelijoiden mielenterveyttä edistävän Nyyti ry:n toiminnanjohtaja Minna Savolainen.

Mielenterveysongelmat ovat suurin syy nuorten aikuisten opiskelukyvyttömyyteen. Viikoittain psyykkisiä ongelmia kokee noin joka kolmas opiskelija. Toimeentulovaikeudet ja taloushuolet aiheuttavat yli puolelle korkeakouluopiskelijoista hyvin tai melko usein huolta ja stressiä. Toimeentuloon ja elämisen kustantamiseen liittyvät stressitekijät muodostavat merkittävän riskitekijän opiskelijan psyykkiselle hyvinvoinnille. Paineet edetä opiskeluissa tavoiteajassa ja työllistymisen kannalta epävarmalta näyttävä tulevaisuus koettelevat opiskelijan psyykkisiä voimavaroja.

"Kestävää mielenterveyden edistämistä on huomion kiinnittäminen mielenterveyttä vahvistavien tekijöiden lisäämiseen kaikilla tasolla. Mielenterveyden riskitekijät tulee tunnistaa, ja niitä tulee vähentää – ei lisätä. Opintotukiuudistuksen yhteydessä tulisi arvioida sen vaikutuksia opiskelijoiden mielenterveyteen ja toimintakykyyn. Pahimmillaan mielenterveysvaikutukset tulevat näkymään kasvavana taakkana mielenterveyspalveluissa ja mielenterveysperustaisissa työkyvyttömyyseläkkeissä lukuisista inhimillisistä kärsimyksistä puhumattakaan. Hyvä mielenterveys ei ole ainoastaan yksilön psyykkistä pääomaa vaan myös yhteisön ja yhteiskunnan pääomaa", toteaa Minna Savolainen.

Nyyti ry:n toiminnanjohtaja Minna Savolainen, puh. 044 589 6117, minna.savolainen@nyyti.fi 

Nyyti ry:n hallituksen puheenjohtaja Johanna Kujala

 

Nyyti ry:n tarkoituksena on edistää opiskelijoiden pyrkimyksiä hallita omaa elämäänsä kehittämällä, tukemalla ja toteuttamalla henkistä hyvinvointia edistävää ja tukevaa toimintaa. Yhdistys on perustettu vuonna 1984 ja sen toiminta-alueena on koko maa. Suomen ylioppilaskuntien liitto ja Suomen opiskelijakuntien liitto ovat Nyyti ry:n jäseniä.

http://www.syl.fi

http://www.facebook.com/SYL.FIN

http://www.twitter.com/SYL_FIN

15 jäsenjärjestöä ja 132 000 yliopisto-opiskelijaa edustava Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry. on maan suurin yliopisto-opiskelijoiden edunvalvonta- ja palvelujärjestö.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs