Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Minister Risikko: Sote-budgetramen räcker inte ensam till att rädda kommunalekonomin

Valtiovarainministeriö

Minister Risikko: Sote-budgetramen räcker inte ensam till att rädda kommunalekonomin

Pressmeddelande.
Publicerad: 11.09.2014 kl. 10:10
Utgivare: Valtiovarainministeriö

Kommunalekonomins problem kan enligt trafik- och kommunminister Paula Risikko inte lösas enbart med hjälp av Sote-budgetramen och andra ekonomiska styrmedel. Saneringen av kommunalekonomin förutsätter synliga ändringar även i handlingssätten samt ytterligare minskning av kommunernas uppgifter och förpliktelser. Minister Risikko talade vid finansministeriets seminarium på Kommunmarknaderna torsdagen den 11 september.

- Striktare budgetramar förblir otillräckliga så länge som behoven inte minskas och verksamheten inte förändras, konstaterade hon.  

- Vi kan inte inbilla oss att kommunalekonomin räddas med sote-budgetramar. Det är en annan sak att utvärdera budgetramar till exempel inom utbildningsbranschen där man kan uppskatta antalet barn bakom pulpeterna. Inom social- och hälsovården borde man veta hur många hjärtslag eller olyckor som kommer att inträffa nästa år, sade ministern.

– Samtidigt bör vi begrunda både metoder att minska på sjukdomsbördan och serviceproduktionen. Då ordnandet koncentreras, bör produktionen decentraliseras. Dessutom bör man avveckla överlappande administrering och överlappande service, utnyttja flerproducentmodellen och öka på medborgarnas valmöjligheter, konstaterade Risikko.

Inom ekonomin tillämpas i fortsättningen bland annat planen för de offentliga finanserna, det nya kommunekonomiprogrammet som granskar kommunerna ur ett övergripande perspektiv, samt den i kommunallagen angivna skyldigheten för kommuner att täcka underskott.

Minister Risikko uppmuntrar också att fortsätta med minskningen av kommunernas uppgifter och förpliktelser.

Förfrågningar:

Antti Häkkänen, specialmedarbetare, tfn 02955 30228 

Finansministeriet (FM) är en del av statsrådet. Ministeriet bereder regeringens ekonomiska politik och finanspolitik samt statsbudgeten, och är också expert inom skattepolitiken. Ministeriet svarar också för beredningen av finansmarknadspolitiken samt för utvecklandet av statens arbetsgivar- och personalpolitik och den offentliga förvaltningen. Finansministeriet svarar dessutom för utvecklandet av lagstiftning som gäller kommunförvaltningen samt av kommunekonomin. Ministeriet deltar även i Europeiska unionens och flera internationella organisationers verksamhet.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs