Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Merimieskirkon matkapappi Kaakkois-Aasiaan - Joulu tulee Suomesta

Suomen Merimieskirkko ry

Merimieskirkon matkapappi Kaakkois-Aasiaan - Joulu tulee Suomesta

Tiedote.
Julkaistu: 21.11.2013 klo 11:38
Julkaisija: Suomen Merimieskirkko ry

Suomen Merimieskirkko lähettää nyt joulun alla 17. kerran matkapapin Kaakkois-Aasiaan. Matkapapin palvelujen piirissä ovat olleet erityisesti Singaporen, Kuala Lumpurin, Jakartan ja Manilan suomalaisyhteisöt, viime vuosina myös Hanoin ja New Delhin suomalaiset. Käynneillä on järjestetty joulukirkkoja ja -hartauksia, mutta matkan varrelle mahtuu vuosittain myös kastejuhlia, kotikäyntejä, itsenäisyyspäivän vastaanottoja ja monia muita tapaamisia.

Filippiineillä on ollut tapana kokoontua sekä Suomen itsenäisyyspäiväjuhlan että suomalaisyhteisön jouluhartauden merkeissä. Itsenäisyyspäivän vastaanotosta on tänä vuonna päätetty luopua tuhoisan Yolanda-taifuunin jälkeen. Manilassa kokoonnutaan kuitenkin jouluhartauteen ja perheiden yhteiseen joulujuhlaan 1. adventtisunnuntaina.

Matkapapiksi Kaakkois-Aasiaan lähtee tänäkin vuonna pastori Heikki Rantanen, joka on toiminut Suomen Merimieskirkon eri tehtävissä yli 30 vuotta.

Suomalaisten määrä eri kohteissa vaihtelee Singaporen lähes kahdeksastasadasta Manilan noin sataan. Kaikissa kohteissa matkapapin vierailu on ollut odotettu tapahtuma, ja tilaisuuksissa on ollut runsaasti osanottajia. Merimieskirkko toimii maailmalla ekumeenisessa hengessä. Joulumessu on järjestetty mm. presbyteerikirkossa, roomalaiskatolisessa kappelissa ja Tanskan merimieskirkossa.

”Meillä aikuisilla ulkosuomalaisilla on kokemusta Suomesta, luterilaisesta kirkosta ja kirkollisista juhlista. Omat lapseni ovat tutustuneet vain yhteen suomalaiseen pappiin ja yhteen kirkkoon, kerran vuodessa Merimieskirkon matkapappiin. Merimieskirkon merkitys hengellisissä kokemuksissa lapsille on korvaamaton”, kirjoitti Sanna Massala Singaporessa ilmestyvän SiSu-lehden joulunumerossa 2011.

”Olen ollut erityisen iloinen siitä, että joulukirkoissa on ollut paljon lapsia ja nuoria. Heidän kasvuaan on ollut mukava seurata. Jumalanpalveluksen jälkeisillä kirkkokahveilla on ollut oiva tilaisuus vaihtaa kuulumisia ja saada tuntumaa ulkosuomalaisen arkeen. Monien kanssa yhteydenpito on jatkunut sähköpostitse. Olen saanut kokea aitoa vieraanvaraisuutta, innostusta ja talkoohenkeä”, kertoo matkapappi Heikki Rantanen.

Yhteistyö paikallisten Suomen edustustojen, kunniakonsuleiden ja Suomi-yhdistysten kanssa on oleellinen osa matkapapin verkostoa. Ne ovat vuosittain hoitaneet suurimman osan käytännön järjestelyistä ja vastanneet tilaisuuksien kustannuksista. Myös Suomen Lähetysseuran lähetit ovat antaneet arvokasta tietoa eri maiden yhteiskunnallisesta tilanteesta, tavoista ja kulttuurista.

Kiittäessään yhteistyöstä matkapappi Heikki Rantanen toteaa, että työn heikoin lenkki on ollut matkapapin vierailun lyhyys. ”Toimituskeskeisyys ei ole riittävästi tarjonnut luontevaa kosketuspintaa ulkosuomalaisten arkeen.”

Matkapappityöhön kohdistuvan toivelistan kärjessä Kaakkois-Aasiassa on Merimieskirkon tekemän selvityksen mukaan lasten uskonnollisen kasvatuksen tukeminen, nuorten valmentaminen suomalaiseen rippikouluun, joulu- ja pääsiäiskirkot, kirkolliset toimitukset ja valmius kriisitukeen.

Suomen Merimieskirkon hallitus onkin päättänyt vahvistaa ja kehittää matkapappityötä Kaakkois-Aasiassa. Selkeä tarve on päätoimiselle työntekijälle, jolla olisi aikaa laskeutua kiireettömästi Kaakkois-Aasian suomalaisyhteisöjen elämään. Suunnitelman mukaan matkapappi liikkuisi tällä työalueella vähintään kuusi kuukautta vuodessa pitäen varsinaista asemapaikkaansa kuitenkin Suomessa.

Malli työmuotoon on saatu Norjasta, jossa sen Merimieskirkolla on useita matkapappeja, jotka liikkuvat omilla alueillaan eri puolilla maailmaa. Heidän pääasiallisena tehtävänään ei ole järjestää tilaisuuksia, vaan kohdata kaukana asuvat seurakuntalaiset arkisen elämän sykkeessä. Siihen liittyy oleellisena osana myös valmius kriisiapuun, ja heiltä löytyy resursseja esimerkiksi työpaikkaa tai asuinpaikkaa koskettaviin katastrofeihin.

Vakinaisen matkapapin palkkaukseen ei kuitenkaan ole vielä saatu tarvittavaa rahoitusta. Siihen asti matkapappi Suomesta vierailee entiseen tapaan Kaakkois-Aasiassa kerran tai kaksi vuodessa, joulun alla ja resurssien salliessa myös pääsiäisenä.

Uuden matkapapin ”seurakuntana” olisi jatkossakin lähinnä Kaakkois-Aasian ulkosuomalaiset, mutta se voisi luontevasti toimia myös turistipappina esimerkiksi Malesian Penangissa, Indonesiassa Balilla, Intian Goalla, Sri Lankassa ja Dubaissa.

Tänä vuonna jouluhartauksia/joulujumalanpalveluksia pidetään seuraavasti:

Manila 1.12.

Kuala-Lumpur 8.12.

New Delhi 13.12.

Singapore 15.12.

Hanoi 17.12.

Lisätietoa: Suomen Merimieskirkon henkilöstöjohtaja, pastori Heikki Rantanen, heikki.rantanen@merimieskirkko.fi, 040 715 4089.

Kuvia Heikki Rantasesta Merimieskirkon lehdistökuvissa: http://www.merimieskirkko.fi/75-lehdistokuvat

Paikalliset Suomen suurlähetystöt ja konsulaatit antavat tarkempia tietoja maansa tilaisuuksista.

Suomen Merimieskirkko, liikkuvien ihmisten kirkko, on vuonna 1875 perustettu yleishyödyllinen yhdistys, joka tukee ja edistää merenkulkijoiden sekä ulkomailla olevien suomalaisten hyvinvointia. Toiminnan harjoittamiseksi pidämme yllä kaikille avoinna olevia merimieskirkkoja, joita on Suomessa 8 paikkakunnalla ja muualla Euroopassa 7 paikkakunnalla. Lisäksi teemme laivakuraattorityötä Itä- ja Pohjanmerellä sekä matkapappityötä Kaakkois-Aasiassa. Merimieskirkko on koti kaukana kotoa. http://www.merimieskirkko.fi/ ja http://www.facebook.com/Merimieskirkko

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs