Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Maailman munuaispäivä 10.3.: Munuaisterveyttä lapsille

Munuais- ja maksaliitto

Maailman munuaispäivä 10.3.: Munuaisterveyttä lapsille

Tiedote.
Julkaistu: 09.03.2016 klo 09:18
Julkaisija: Munuais- ja maksaliitto

Ylipaino ja kohonnut verenpaine vahingoittavat myös lasten munuaisia. Terveelliset elintavat ovat tärkeitä pienestä pitäen.

Lapsuuden ylipaino lisää riskiä sairastua aikuisenakin. Ylipaino nostaa verenpainetta, huonontaa veren rasva-arvoja ja lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen – myös lapsilla. Suola kerää elimistöön nestettä ja nostaa verenpainetta. Kohonnut verenpaine vahingoittaa munuaisia ja vaikuttaa haitallisesti sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaan.

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa Maailman munuaispäivänä 10.3., että munuainen on elimistön unohdettu supersankari. Se kestää paljon, toisen munuaisensa voi jopa luovuttaa läheiselleen. Supersankarikaan ei pärjää yksin – se tarvitsee apua voittaakseen vastustajat. Lapsena terveellinen ruokavalio ja hyvät elintavat on helppo omaksua.

– Minkä lapsena oppii, sen vanhana taitaa, huudahtaa supersankarimunuainen kampanjassa www.supersankarimunuainen.fi.

Suojele supersankaria pienestä pitäen: Lisää liikuntaa, vähennä suolaa ja sokeria, älä aloita tupakointia. Esimerkistä oppii, eivätkä hyvät elintavat tee hallaa vanhemmillekaan. Koko perhe voi yhdessä laittaa pelikonsolit piironkiin ja lisätä liikuntaa, unohtaa sokerilimut markettiin sekä vaihtaa sipsit juureksiin ja karkit hedelmiin. Kun liian suolan makuun ei pääse lapsena, on vähäsuolaista ruokavaliota helppo noudattaa myöhemminkin.

Lisätietoja Maailman munuaispäivästä www.munuainen.fi/munuaispaiva2016.

Myös lapsella voi olla munuaissairaus
Kroonista munuaisten vajaatoimintaa lapsilla aiheuttavat muun muassa synnynnäiset munuaisten- tai virtsateiden rakennepoikkeavuudet, perinnölliset munuaissairaudet ja tulehdukselliset sairaudet. Äkillisen munuaisvaurion voi aiheuttaa infektio, virus, lääkeaineet ja voimakas verenvuoto tai palovamma.

– Munuaisten vajaatoiminnan hoito lapsella perustuu sen aiheuttajan lääke- tai leikkaushoitoon. Vuosittain 10–14 lapselle aloitetaan dialyysi, jos vakavan sairauden ainoa hoitomuoto on munuaisensiirto, kertoo lastentautien erikoislääkäri Timo Jahnukainen Lastenklinikalta.

Suomessa on tehty noin 250 munuaisensiirto lapselle tai nuorelle, puolet alle 5-vuotiaalle. Lasten munuaisensiirtojen tulokset Suomessa ovat huippuluokkaa. Suurin osa lasten munuaissairauksista ei johda munuaisensiirron tarpeeseen. Silti esimerkiksi nefroottinen syndrooma on hoidollisesti raskas lapselle ja perheelle. Rakennepoikkeamia voidaan korjata leikkauksin.

Myös lapsilta pitäisi kouluterveydenhuollon tarkastuksissa tai muun lääkärikäynnin yhteydessä mitata verenpaine. Tarvittaessa munuaisarvon voi tarkastaa verikokeella.

– Lapsella kohonnut verenpaine voi olla merkki munuaissairaudesta. Jos suvussa on jo todettu munuaissairauksia, myös lasten verenpaine kannattaa tarkistuttaa säännöllisesti, Jahnukainen jatkaa.

 

Supersankarimunuainen-keräilykortit

Munuainen on elimistön unohdettu supersankari. Sen olemassaolon huomaa, vasta kun munuaiset eivät enää toimi. www.supersankarimunuainen.fi -kampanjan jatko-osassa Supersankarimunuaisen vihulaiset ovat vahvistuneet ja sankari janoaa uusia supervoimia.Kehään astuvat Zedimunuainen, Naamiomunuainen, Kissamunuainen, Sorromunuainen, Hämismunuainen ja Ninjamunuainen. Lopulta Supersankarimunuainen kuitenkin tajuaa, että supervoimia ei voi saada toisen hahmosta, vaan munuaisterveyden eteen on itse tehtävä töitä.

Lataa uudet Supersankarimunuainen-keräilykortit sivulta www.supersankarimunuainen.fi tai www.munuainen.fi/munuaispaiva2016 Kuvat myös liitteenä.

 

Lisätietoja:

Timo Jahnukainen
dosentti, lastentautien erikoislääkäri, Lastenklinikka, HYKS
050 427 0932

 


Sari Högström
Toiminnanjohtaja, Munuais- ja maksaliitto
050 5367 258
sari.hogstrom@musili.fi

Liitetiedostot

Munuais- ja maksaliitto on valtakunnallinen kansalais- ja potilasjärjestö. Liitto tukee sairastuneiden ja heidän läheistensä mahdollisuuksia hyvään elämään ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Liiton tavoitteena on munuais- ja maksasairauksien ja niistä johtuvien haittojen ennaltaehkäisy, sairauksien varhainen toteaminen ja hyvä hoito sekä kuntoutumisen tukeminen kaikissa sairauden vaiheissa. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs