Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Maailman hepatiittipäivä on 28.7.

Munuais- ja maksaliitto

Maailman hepatiittipäivä on 28.7.

Tiedote.
Julkaistu: 22.07.2015 klo 14:50
Julkaisija: Munuais- ja maksaliitto

Maailman hepatiittipäivää vietetään ensi viikon tiistaina 28.7. Maailman terveysjärjestö WHO:n virallisena teemapäivänä Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että virushepatiitit ovat maailmalla yleisiä, vaikka tartuntojen määrä Suomessa onkin suhteellisesti alhaisempi.

Virukset voivat aiheuttaa maksatulehduksen, joka voi pahimmillaan edetä maksakirroosiin. Moni kantaa virusta tietämättään, sillä tartunta on usein oireeton. On kuitenkin tärkeä todeta hepatiittitartunta ajoissa verikokeella. Sairautta voidaan tarvittaessa hoitaa lääkityksellä ja viruksen leviämistä ehkäistä.

Virushepatiitit tarttuvat suun kautta tai veriteitse. A-hepatiitin voi saada saastuneesta vedestä tai ruoasta. Suomessa tartuntojen on epäilty johtuneen ulkomaisista pakastemarjoista. B- ja C-hepatiitit vaativat tarttuakseen verikontaktin. Ne eivät tartu pisaratartuntana arjessa työkaverista tai ystävistä. Tartunnan voi saada steriloimattomista neuloista tai välineistä, joita käytetään tatuoinnin ja lävistyksen tekemiseen tai lääkkeiden tai huumeiden pistämiseen. B-hepatiitti tarttuu myös suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä.

A- ja B-hepatiitit ovat tartuntatauteja, joilta voi suojautua rokotteella. C-hepatiittiin ei ole rokotetta.

Virushepatiitit ovat maailmalla paljon yleisempiä kuin Suomessa. Maailmassa 400 miljoonalla ihmisellä on B- tai C-hepatiitti. Suomessa C-hepatiittitartunta on todettu noin 30 000 ihmisellä. 

Estä virushepatiitti
- Noudata käsihygieniaa ja juo pullovettä ulkomailla.
- Kuumenna ulkomaiset pakastemarjat.
- Älä ota tatuointia tai lävistystä, jos et ole varma välineiden sterilisoinnista.
- Suojaudu sukupuoliyhteydessä.
- Tartunnan voi saada jo yhdestä huumekokeilusta.

Lisää tietoa virushepatiiteista www.maksa.fi/hepatiittipaiva.

Maksalla on yli 500 tehtävää

Maksa on kehon monitoimikone. Sillä on yli 500 tehtävää. Munuais- ja maksaliiton kampanjassa www.mahtimaksa.fi Mahtimaksa paiskii hommia urakalla. Maksan uupumuksen merkit huomaa usein vasta, kun se on jo vaurioitunut. Ole kunnon työnantaja. Huolehdi maksan hyvinvoinnista ennen kuin on myöhäistä. Helpota maksan urakkaa terveillä elintavoilla: vältä ylipainoa, vähennä alkoholia, liiku ja annostele lääkkeet oikein.

Maksa hajottaa alkoholia, lääkkeitä ja muita vahingollisia kemiallisia aineita sekä elimistön itsensä tuottamia myrkkyjä. Se varastoi ja jakelee ravintoaineita, vitamiineja, sokeria ja rasvaa. Maksa tuottaa proteiineja ja edistää vammojen paranemista. Se erittää sappea ruuansulatuksen tarpeisiin.

www.maksa.fi
www.mahtimaksa.fi
www.maksa.fi/hepatiittipaiva
www.facebook.com/munuaisjamaksaliitto
www.twitter.com/MunuainenMaksa

Tiedotteet
24.7. A-hepatiitti
27.7. B-hepatiitti
28.7. Maailman hepatiittipäivä
28.7. C-hepatiitti

Lisätiedot:
Petri Inomaa
Viestintäpäällikkö, Munuais- ja maksaliitto
040 5240 679
petri.inomaa@musili.fi

Munuais- ja maksaliitto on valtakunnallinen kansalais- ja potilasjärjestö. Liitto tukee sairastuneiden ja heidän läheistensä mahdollisuuksia hyvään elämään ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Liiton tavoitteena on munuais- ja maksasairauksien ja niistä johtuvien haittojen ennaltaehkäisy, sairauksien varhainen toteaminen ja hyvä hoito sekä kuntoutumisen tukeminen kaikissa sairauden vaiheissa. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs