Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Maailman hepatiittipäivä 28.7. A-luokan käsihygienia estää A-hepatiittia

Munuais- ja maksaliitto

Maailman hepatiittipäivä 28.7. A-luokan käsihygienia estää A-hepatiittia

Tiedote.
Julkaistu: 25.07.2016 klo 08:47
Julkaisija: Munuais- ja maksaliitto

A-hepatiitin voi tuoda tuliaisena kaukolomakohteista, mutta myös lähikohteista Baltiasta tai Välimeren alueelta. Matkalla kannattaa muistaa hyvä käsihygienia ja pullovesi, muistuttaa Munuais- ja maksaliitto Maailman hepatiittipäivänä 28.7. A-hepatiittia vastaan voi suojautua myös rokotteella.

A-hepatiitti on viruksen aiheuttama maksatulehdus. Se tarttuu saastuneen ruoan tai veden välityksellä. A-hepatiittitartunnan saaminen on Suomessa harvinaista, mutta viimeisten kolmen vuoden aikana kotimaisten tartuntojen osuus on ollut verrattain suuri. Vuonna 2015 tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 45 uutta A-hepatiittitapausta. Tartunnoista 19 oli saatu Suomesta. Kotimaisten tartuntojen syyksi on epäilty mm. ulkomaisia pakastemarjoja. Niitä tulisi kuumentaa ennen käyttöä viisi minuuttia 90 asteessa tai keittää kaksi minuuttia.

A-hepatiittivirus leviää pääasiassa ruoan ja veden välityksellä. Virusta on tartunnan saaneen ulosteessa. On tärkeää noudattaa hyvää käsihygieniaa, jotta virus ei leviä elintarvikkeisiin tai veteen. Virus voi levitä myös kosketustartuntana tai WC-tiloista.

– Ulkomailla on hauska maistella eksoottisia ruokia ja makuja, mutta A-hepatiittitartunnan voi saada esimerkiksi huonosti kypsytetyistä nilviäisistä, simpukoista tai ostereista sekä saastuneella vedellä pestyistä kasviksista, kertoo järjestösuunnittelija Hilkka Lahti Munuais- ja maksaliitosta.

Pullotettu vesi on hyvä sijoitus ulkomaanmatkoilla. Vältä myös jääkuutioita. Jos matkailet usein kaukokohteissa, kannattaa ottaa A-hepatiittirokote.

A-hepatiitin itämisaika on 2–7 viikkoa. Oireina ovat ruokahaluttomuus ja pahoinvointi, joiden jälkeen voi olla kuumetta sekä maksatulehdukseen viittaavaa ihon ja silmien keltaisuutta. Tulehdus rauhoittuu lähes aina itsestään. Siihen ei ole lääkehoitoa, mutta tulehduksen aikana kannattaa välttää maksaa rasittavia lääkkeitä ja alkoholia. Virus häviää elimistöstä ja jättää pysyvän immuniteetin.

A-hepatiitti todetaan verikokeilla. Mene lääkäriin, jos tulet matkalla huonovointiseksi ja ihosi muuttuu keltaiseksi tai matkan jälkeen olet väsynyt ja sinulla on epämääräisiä oireita.

 

Vältä A-hepatiitti:

- Juo ulkomailla pullovettä ja vältä jääpaloja.
- Huolehdi hyvästä käsihygieniasta, varsinkin WC-käynnin jälkeen.
- Kuumenna ulkomaiset pakastemarjat.
- Vältä kypsentämättömiä äyriäisiä.

 

Maailman hepatiittipäivä 28.7.2016

Maailman hepatiittipäivää vietetään heinäkuun 28. päivänä. Maailman terveysjärjestö WHO otti sen viralliseen ohjelmaansa vuonna 2010. Tiedon lisääminen ja ennakkoluulojen vähentäminen on tärkeää, jotta sairastuneet saavat tarvitsemaansa tukea eivätkä leimautumisen pelossa jää yksin.

Virushepatiitit jaetaan suun kautta ja veriteitse tarttuviin. A-hepatiitin voi saada vedestä tai ruoasta. B- ja C-hepatiitit tarttuvat veren välityksellä. A- ja B-hepatiittia vastaan voi suojautua rokotteella. C-hepatiittiin ei ole rokotetta. Virushepatiitit ovat maailmalla paljon yleisempiä kuin Suomessa. Maailmassa 400 miljoonalla ihmisellä on B- tai C- hepatiitti.

Tiedätkö, miten virushepatiitit tarttuvat?

Onko sinulla riski saada tartunta? Tiedätkö, miten voit varoa tartuntaa niin kotona kuin matkalla? Tee riskitesti ja testaa tietosi. Voit tehdä riskitestin Munuais- ja munuaisliiton sivulla maksa.fi/hepatiittipaiva.

Myös Ilta-Sanomien nettisivulla pyörii matkailijan terveystesti, jossa voi kartoittaa matkailijan terveystietoutta. Tietovisaa tukee GSK.

 

www.maksa.fi

www.maksa.fi/hepatiittipaiva

www.mahtimaksa.fi
www.facebook.com/munuaisjamaksaliitto
www.twitter.com/MunuainenMaksa

 

Lisätietoja:

Hilkka Lahti
Järjestösuunnittelija, Munuais- ja maksaliitto
040 5240 682
hilkka.lahti@muma.fi

Munuais- ja maksaliitto on valtakunnallinen kansalais- ja potilasjärjestö. Liitto tukee sairastuneiden ja heidän läheistensä mahdollisuuksia hyvään elämään ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Liiton tavoitteena on munuais- ja maksasairauksien ja niistä johtuvien haittojen ennaltaehkäisy, sairauksien varhainen toteaminen ja hyvä hoito sekä kuntoutumisen tukeminen kaikissa sairauden vaiheissa. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs