Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Lukiolaiset: Esitys toisen asteen opiskelijoiden lääkärintarkastusten harkinnanvaraisuudesta on harkitsematon

Suomen Lukiolaisten Liitto

Lukiolaiset: Esitys toisen asteen opiskelijoiden lääkärintarkastusten harkinnanvaraisuudesta on harkitsematon

Julkaistu: 23.05.2014 klo 09:15
Julkaisija: Suomen Lukiolaisten Liitto

Opiskeluterveydenhuollon kehittämistyöryhmä esittää raportissaan lakimuutosta, jossa määräaikaiset lukion ja ammatillisen oppilaitoksen opiskelijoiden lääkärintarkastukset muutettaisiin harkinnanvaraisiksi. Esityksen mukaan terveydenhoitaja tekisi pakollisen terveystarkastuksen toisen asteen opiskelijoille ensimmäisenä opiskeluvuonna. Lääkärintarkastus taas tehtäisiin terveydenhoitajan tekemän seulonnan perusteella vain valikoiduille opiskelijoille.

Opiskeluterveydenhuolto on aliresursoitu ja määräaikaistarkastuksia vähentämällä työryhmä toivoo siirtävänsä tällä hetkellä riittämätöntä lääkärien työaikaa ennaltaehkäisevään toimintaan, kuten yhteisöterveydenhuoltoon sekä lääkärin vastaanottotoimintaan. Työryhmä ei kuitenkaan ollut esityksessään yksimielinen.

Työryhmän tehtävänä ei ollut etsiä säästökohteita tai esittää rakenteellisia muutoksia, vaan parantaa ja kehittää opiskeluterveydenhuoltoa. “Tuntuu, että työryhmä yrittää käydä lääkärin työajalla jonkinlaista kauppaa ilman vastapuolta. Mikään ei takaa, että laskennallisesti vapautunut työaika käytettäisiin opiskelijoihin, kun pakollisia terveystarkastuksia ei ole,” Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Otto Ahoniemi huomauttaa.

Opiskeluterveydenhuollon palvelut harvoin sijaitsevat oppilaitoksen välittömässä läheisyydessä, siksi opiskeluterveydenhuollon henkilökunnalla on oltava hyvä kokonaiskuva opiskelijoiden voinnista. “Opiskeluterveydenhuolto ei onnistu opintojen tukemisessa ja keskeyttämisten ehkäisyssä, mikäli opiskelukykyä haittaavia terveysongelmia ei havaita riittävän ajoissa”, Ahoniemi toteaa. Myös kynnys opiskeluterveydenhuollon palveluiden käyttämiseen on oltava mahdollisimman matala. “Nuoren terveydessä voi tapahtua niin paljon muutosta yhden vuoden aikana, osa myös opintojen aiheuttamaa. Pelkään, että eniten lääkärin palveluita tarvitseville sinne hakeutuminen on kaikkein vaikeinta”, Ahoniemi aprikoi.

 

Opiskeluterveydenhuollon kehittämistyöryhmä luovuttaa raporttinsa Sosiaali- ja terveysministeriön valtiosihteeri Ulla-Maija Rajakankaalle perjantaina 23.5. klo 9.00.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Otto Ahoniemi,040 419 5707, otto.ahoniemi@lukio.fi

Sosiaalipoliittinen asiantuntija Milla Halme, 045 129 6795, milla.halme@lukio.fi

 

"Suomen Lukiolaisten Liitto - SLL on lukiolaisten oma valtakunnallinen, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton edunvalvonta-, palvelu- ja harrastusjärjestö. Vuonna 1985 perustettu SLL on 50 000 jäsenen voimin yhtä kuin lukiolaiset lukiolaisten asialla." 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs