Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Lisää sijais- ja tukiperheitä tarvitaan

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala

Lisää sijais- ja tukiperheitä tarvitaan

Tiedote.
Julkaistu: 30.03.2016 klo 10:45
Julkaisija: Turun kaupungin hyvinvointitoimiala

Onko sinun perheessäsi paikka tukea tarvitsevalle lapselle?

Turun kaupunki etsii Turusta ja lähiseudulta sijais- ja tukiperheitä erityisesti nuorille. Lisäksi tarvitaan päivystysperheitä, jotka voivat vastaanottaa sijoitettavan lapsen akuutissa tilanteessa lyhyeksi aikaa. Turussa kodin ulkopuolelle pitkäaikaisesti sijoitetuista lapsista noin 45 prosenttia asuu sijaisperheissä.

Suomessa lähes 18 000 lasta ja nuorta asuu oman kotinsa ulkopuolella. Lastensuojelulain mukaan perhehoito on ensisijainen sijaishuollon muoto. Jotta kaikilla huostaanotetuilla lapsilla ja nuorilla olisi mahdollisuus elää ja kasvaa perheessä, sijais- ja tukiperheitä tarvitaan lisää.

Turussa huostaanotetuista lapsista noin 45 prosenttia asuu sijaisperheissä. Perheessä asuvien lasten osuus on ollut kasvussa, mutta tavoitteena on, että sijaisperheissä asuvien lasten osuus nousisi edelleen.

– Sijaisperheen pitää tarjota lapselle vakaa kasvuympäristö, jossa on turvalliset aikuiset, kertoo sosiaaliohjaaja Nina Stratos.

Sijaisperheen on kyettävä tekemään yhteistyötä lapsen biologisen suvun kanssa. Lapselle on oikeus tavata säännöllisesti omia vanhempiaan ja muita sukulaisia. Sijaisperheen tulee olla tässä lapsen tukena. Sijaisperheeltä vaaditaan myös yhteistyökykyä sosiaalityöntekijöiden kanssa.

Sijaisvanhemmuutta suunnitteleville järjestetään säännöllisesti valmennuksia Turussa. Valmennuksessa annetaan tietoa siitä mitä ja millaisia valmiuksia sijaisvanhemmuus edellyttää.

Lapsen tukiperheessä viettämä aika auttaa biologisten vanhempien jaksamista

Tukiperheellä on suuri vaikutus lapsen biologisten vanhempien jaksamiseen.

– Monet vanhemmista ovat yksinhuoltajia, joilla ei ole tukiverkostoa. Lapsi käy tukiperheessä yhtenä viikonloppuna kuukaudessa, ja tukiperheen on sitouduttava toimintaan vähintään vuodeksi, kertoo sosiaaliohjaaja Arja Edenvall. 

Tukiperheellä tulee olla vakaa elämäntilanne ja aikaa lapselle. Tukivanhemmiksi voivat ryhtyä niin parit kuin yksin asuvatkin. Perheessä voi olla ennestään lapsia, mutta perhe voi olla myös lapseton.

Tukiperheille järjestetään koulutuksia, joissa voi tavata muita tukiperheitä ja saada vertaistukea.

Sosiaaliohjaajat Arja Edenvall ja Nina Stratos vastaavat sijais- ja tukivanhemmuutta koskeviin kysymyksiin Turun Messu- ja Kongressikeskuksen Piha ja puutarha -messuilla 1.4.–3.4.2016 osastolla C14.

Myös Kauppakeskus Skanssin Monitorissa voi käydä tutustumassa toimintaan. Sosiaaliohjaajat ovat paikalla torstaina 21.4. klo 13–15.

Lisätiedot: www.turku.fi/perhehoito

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs