Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Lastensuojeluyksiköissä asuville tytöille keinoja kohdata väkivaltaa

Oulun yliopisto

Lastensuojeluyksiköissä asuville tytöille keinoja kohdata väkivaltaa

Tiedote.
Julkaistu: 04.02.2014 klo 08:46
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto, Empowering Care -projekti
Tiedote 4.2.2014

Lastensuojeluyksiköissä asuville tytöille keinoja kohdata väkivaltaa

Käynnissä olevassa Empowering Care (EC) -projektissa kehitetään keinoja voimaannuttaa lastensuojeluyksiköissä asuvat tytöt toimimaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Projektin kaksi päätavoitetta ovat tietoisuuden lisääminen huostaan otettujen ja lastensuojeluyksiköissä asuvien 14–18-vuotiaiden tyttöjen kokeman väkivallan yleisyydestä ja erityispiirteistä EU:ssa sekä tyttöjen voimaannuttaminen puolustamaan ja suojelemaan itseään ja vertaisiaan väkivaltaa vastaan Voimavarakoulutuksen avulla.

Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi jokainen partnerimaa toteutti keväällä 2013 laadullisen tutkimuksen selvittääkseen tyttöjen väkivaltakokemuksia ja heidän käsityksiään sukupuolirooleista ja ihmissuhteista.

Suppea tutkimusotos (11 tyttöä) ei tuota yleistettävää tietoa, mutta Suomen osalta seuraavat päätulokset näyttävät suuntaa voimavarakoulutuksen suunnittelussa:

- Kaikki tytöt olivat kokeneet henkistä väkivaltaa joko perheenjäsenen, kaverin, koulutovereiden tai seurustelukumppaneiden taholta, mutta he eivät tunnistaneet tätä.

- Miltei kaikki tytöt olivat kokeneet fyysistä väkivaltaa: tekijänä oli kolmessa tapauksessa äiti, yhdessä isoveli sekä lopuissa puolitutut aikuiset mieshenkilöt ja ikätoverit. Fyysinen väkivalta tunnistettiin.

- Seitsemän tyttöä oli myös tehnyt itse fyysistä väkivaltaa toisia kohtaan; kahdessa tapauksessa kyse oli itsepuolustuksesta.

- Lähes kaikille tytöille oli tehty seksuaalisia ehdotuksia, mutta tytöt eivät tunnistaneet tätä seksuaaliseksi häirinnäksi. Yksi kolmasosa tytöistä oli kokenut seksuaalista väkivaltaa ja hyväksikäyttöä, mutta kaikissa tapauksissa tyttö ei ole tunnistanut kokemustaan väkivallaksi. Tekijöinä olivat puolitutut aikuiset mieshenkilöt.

Kevään 2014 aikana projektissa kehitellään ja testataan tuloksiin perustuva voimavarakoulutus lastensuojeluyksiköissä asuville tytöille. Koulutuksesta muokataan käsikirja lastensuojeluyksiköissä asuville työntekijöille.

Empowering Care on kaksivuotinen Euroopan Komission Daphne III -ohjelman rahoittama projekti 2013–2014. Se on kehitetty SURT Organisaation [Fundació de Dones, Catalonia] koordinoimana sekä monitieteellisten ja monikansallisten partneriorganisaatioiden yhteistyönä. Mukana ovat Bulgaria (Animus), Kypros (Mediterranean Centre of Gender Studies), Suomi (Nais- ja sukupuolentutkimus, Oulun yliopisto) ja Italia (Tampep).

Tutkimuksesta on tehty maakohtaiset tutkimusraportit, jotka ovat saatavilla sekä englanniksi että maan omalla kielellä projektin kotisivuilla. Maakohtaisiin raportteihin pohjautuva vertaileva raportti löytyy myös kotisivuilta.

Lisätietoa saa projektin kotisivuilta: http://www.empoweringcare.eu/

tai ottamalla yhteyttä projektissa työskenteleviin henkilöihin:

projektipäällikkö Helena Parkkila, sähköposti: helena.parkkila@oulu.fi

projektipäällikkö Mervi Heikkinen, sähköposti: mervi.heikkinen@oulu.fi

Nais- ja sukupuolen tutkimus, Oulun yliopisto

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs