Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Lahden aikuissosiaalityö uudistuu

Lahden kaupunki

Lahden aikuissosiaalityö uudistuu

Tiedote.
Julkaistu: 25.03.2014 klo 08:45
Julkaisija: Lahden kaupunki

Lahden kaupungin aikuissosiaalityössä siirrytään 1.4.2014 uuteen toimintamalliin. Muutoksen taustalla on tarve kehittää palvelujen asiakaslähtöisyyttä, vastata lisääntyneeseen asiakasmäärään ja hillitä kustannusten kasvua. Näihin haasteisiin pyritään vastaamaan tehostamalla aikuissosiaalityön palveluja sekä lisäämällä niiden vaikuttavuutta. Erityisesti kehitetään asiakkuuden alkuvaihetta. Tavoitteena on vastata asiakkaiden avuntarpeisiin nykyistä paremmin sekä tehdä paneutuvaa ja tehokasta työtä, jotta asiakkaiden tuen tarve ei pitkittyisi tarpeettomasti.

Uusi toimintamalli näkyy asiakkaille entistä tiiviimpänä sosiaalityön palveluna asiakkuuden alkuvaiheessa sekä sujuvampana toimeentulotuen käsittelynä. Yhteistyökumppaneille malli tuo selkeyttä ja mahdollistaa verkostotyön tekemisen nykyistä paremmin.

Aikuissosiaalityön palveluja ovat aikuisväestön sosiaalityö, toimeentulotuki ja sosiaalinen luototus. Palvelut ovat lahtelaisten asiakkaiden tukena erilaisissa elämän pulmatilanteissa ja muutoksissa.

Uusille asiakkaille uudenlaista palvelua

Uudet asiakkaat asioivat aluksi uusien asiakkaiden tiimissä, jossa käsitellään toimeentulotuki ja järjestetään tarvittaessa sosiaalityön palvelut. Asiakkailla on mahdollisuus päästä sosiaaliohjaajan tai sosiaalityöntekijän vastaanotolle selvittelemään elämäntilannettaan. Työntekijöiltä saa myös tukea ja neuvoja sosiaaliturvaan sekä palvelujärjestelmään liittyvissä kysymyksissä.

Erikoistuneita sosiaalityön palveluja eri-ikäisille

Pidempiaikaisten asiakkaiden sosiaalityö järjestetään jatkossa kahdessa tiimissä siten, että nuorten aikuisten tiimissä palvellaan alle 30-vuotiaita ja aikuisten tiimissä 30 vuotta täyttäneitä asiakkaita. Ikäryhmittäiset palvelut mahdollistavat työntekijöiden erikoistumisen eri ikävaiheiden erityispiirteisiin ja palvelutarpeisiin.

Ikäryhmittäisissä tiimeissä tehdään työtä asiakkaan kanssa suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti. Asiakas saa sosiaalityöstä tukea ja apua esimerkiksi vaikeaan elämäntilanteeseen, arkielämän hallintaan ja suunnitteluun, työllistymis- ja koulutusmahdollisuuksien selvittämiseen, alkoholi- tai muuhun riippuvuusongelmaan tai talouden hallintaan.

Toimeentulotukea voi hakea myös sähköisesti

Toimeentulotukea haetaan toimeentulotukihakemuksella. Hakemuslomakkeita ja hakuohjeet saa sosiaalikeskuksesta tai tulostamalla ne Lahden kaupungin internetsivuilta www.lahti.fi > Lomakkeet > Toimeentulotuki. Toimeentulotukea voi hakea myös sähköisellä hakemuksella osoitteessa www.palvelutarjotin.fi > Perhe- ja sosiaalipalvelut. Sähköinen toimeentulotukihakemus on myös uusien toimeentulotuen hakijoiden käytettävissä 1.4.2014 alkaen.

Toimeentulotuen hakijoilta tulee runsaasti hakemusten käsittelypäivään liittyviä tiedusteluja. Niihin vastaamista parannetaan ottamalla uutena palveluna käyttöön toimeentulotukihakemusten käsittelypäivän ilmoittava nauhoitettu tiedote puhelinnumerossa 03 818 3205. Käsittelypäivä ilmoitetaan jatkossa myös Lahden kaupungin internetsivuilla www.lahti.fi > Sosiaali- ja terveyspalvelut > Sosiaalinen tuki > Toimeentulotuki.

Lisätietoja:
Tarja Laukkanen
Aikuissosiaalityön päällikkö
Lahden kaupunki / Sosiaali- ja terveystoimi / Aikuissosiaalityö
p. 03 818 5581, 050 539 1647
sähköposti: tarja.laukkanen@lahti.fi

Leila Kankainen
Sosiaalipalvelujen päällikkö
Lahden kaupunki / Sosiaali- ja terveystoimi /Sosiaalipalvelut
p. 03 818 1052, 050 559 7985
sähköposti: leila.kankainen@lahti.fi

Aikuissosiaalityö, toimeentulotuki ja sosiaalinen luototus
Lahden sosiaalikeskus
Vapaudenkatu 23 A, 15140 Lahti
Avoinna maanantaista perjantaihin kello 9.00–15.30

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Metropolialueella sijaitsevassa Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs