Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Kuinka auttaa uupunutta tai kriisin kohdannutta maatalousyrittäjää? Varhaisen välittämisen sidosryhmätilaisuus Kokkolassa 17.9

Mela

Kuinka auttaa uupunutta tai kriisin kohdannutta maatalousyrittäjää? Varhaisen välittämisen sidosryhmätilaisuus Kokkolassa 17.9

Tiedote.
Julkaistu: 14.09.2015 klo 11:47
Julkaisija: Mela

Kuluva vuosi on ollut maatalousyrittäjille poikkeuksellisen vaikea. Yrittäjiä ovat koetelleet niin Venäjän pakotteet ja laskeneet tuottajahinnat kuin tukipolitiikkakin. Myös harvinaisen kylmässä ja sateisessa kesässä on riittänyt vastusta. Tänä vuonna jos koskaan moni viljelijä joutuu miettimään erityisellä herkkyydellä yrityksen kannattavuutta ja maksuvalmiuttaan. Eurojen vähetessä myös oma hyvinvointi voi olla koetuksella ja uupuminen uhkaa helpommin.

Jotta uupumukseen osattaisiin tarttua riittävän ajoissa, on Mela parhaillaan Varhaisen välittämisen koulutuskierroksella. Koulutus on suunnattu sidosryhmähenkilöille, jotka työnsä puolesta kohtaavat uupuneita viljelijöitä - viranomaisille ja muille tilalla vieraileville henkilöille, kuten lomittajille tai tuotantoneuvojille.

Koulutuksessa muistutetaan varhaisen välittämisen tärkeydestä sekä käydään varhaista välittämistä läpi yksityisyydensuojan ja vaitiolovelvollisuuden näkökulmasta. Tilaisuuden tarkoitus on myös rohkaista tilalla vierailevia henkilöitä huolen puheeksi ottamiseen sekä löytää konkreettisia toimintamalleja, joiden avulla uupunutta yrittäjää voidaan auttaa eteenpäin.

Varhaisen välittämisen toimintamalli

Mela lanseerasi varhaisen välittämisen mallin muutamia vuosia sitten yhteistyössä MTK-tuottajaliittojen ja eri hanketoimijoiden kanssa. Kipinä mallin luomiseen syntyi, kun havaittiin, että maatiloilla on paljon pahoinvointia, mutta vain vähän tukea. Ajatuksena oli luoda yrittäjäkunnalle varhaiseen tukeen vastaavanlainen malli kuin palkansaajapuolella jo oli olemassa.

Varhaisen välittämisen malli on luotu tilanteeseen, jossa työntekijän työkyvyssä alkaa ilmetä ongelmia ja terveys reistailee. Ajatus on, että kun tilalla vieraileva henkilö havaitsee ongelmia yrittäjän terveydessä tai työkyvyssä, hän osaa puuttua tilanteeseen ja ohjata yrittäjää oikeanlaisen avun piiriin.

Lisätiedot:
Työhyvinvointitiimin vetäjä Pirjo Saari, Mela, pirjo.saari@mela.fi, puh. 0400 341 390
Toiminnanjohtaja, MTK Keski-Pohjanmaa, Jouni Jyrinki, jouni.jyrinki@mtk.fi; puh. 0400 365 539

Varhaisen välittämisen sidosryhmätilaisuus, Villa Elba 17.9.2015 klo 12–16.
Tilaisuus on tarkoitettu henkilöille, jotka työnsä puolesta ovat tekemisissä maatalousyrittäjien kanssa.

Itse tilaisuus on medialta suljettu, mutta median edustajat ovat tervetulleita haastattelemaan tilaisuuden puhujia ennen tai jälkeen tilaisuuden.

Tilaisuuden ohjelma luettavissa Melan nettisivuilla:
http://mela.fi/sites/default/files/tiedostot/tyohyvinvointi/Tapahtumakalenteri/varhaisen_valittamisen_kutsu_kokkola_20150917.pdf

 

Mela hoitaa maatalousyrittäjien, kalastajien, poronhoitajien ja apurahansaajien lakisääteistä sosiaaliturvaa. Eläke- ja tapaturmavakuutusten lisäksi Mela vastaa maatalouslomituksesta ja työturvallisuusasioista. Melan asiakkaina on 68 000 maatalousyrittäjää, 3 000 apurahansaajaa ja 130 000 eläkkeensaajaa.

www.mela.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs