Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Kova pakkanen tekee pakolaislasten matkasta entistä vaarallisemman

Pelastakaa Lapset ry

Kova pakkanen tekee pakolaislasten matkasta entistä vaarallisemman

Tiedote.
Julkaistu: 19.01.2016 klo 15:52
Julkaisija: Pelastakaa Lapset ry

Pakolaisten käyttämällä reitillä, Makedonian ja Serbian rajalla, lämpötila laskee nyt tammikuussa jopa 20 pakkasasteeseen. Pelastakaa Lapset varoittaa lapsia uhkaavasta hypotermiasta, keuhkokuumeesta ja muista mahdollisesti vaarallisista hengitystieinfektioista.

Avustustyöntekijät Serbiassa Presevon vastaanottokeskuksesta kertovat, että maassa on yli 15 senttiä lunta ja lapset saapuvat keskukseen huulet sinisinä ja kylmästä täristen. Uupuneet äidit kertovat, etteivät he pysty pitämään vauvojaan lämpiminä ja kuivina ja heidän itsensä on vaikea kävellä liukastumatta jäisillä teillä.

Henkilökuntamme Belgradissa on raportoinut jo useista paleltumis- ja hypotermiatapauksista.

Hyytävän kylmästä säästä huolimatta rajan ylittää päivittäin noin tuhat Syyriasta, Afganistanista ja Irakista saapuvaa pakolaista. Heitä tulee vielä enemmän Kreikan saarille, joilla sataa lunta tällä viikolla. Lapset rantautuvat saarille kiikkerillä kumiveneillä tehdyn matkan jäljiltä märkinä ja usein vain t-paidat yllään.

Viisi kuukautta sitten Syyrian sotaa vaimonsa ja pienten lastensa kanssa paennut mies kertoo miten he yrittivät kahteen otteeseen päästä Turkista Kreikkaan. ”Venematka oli vaikein osuus. Oli äärimmäisen kylmä, kaikki oli märkää ja lapset olivat sairaita. Heitimme laukkumme yli laidan estääksemme veneen painumisen pinnan alle. Pelkään joskus lastemme puolesta. Emme olisi voineet jäädä Syyriaan, jossa ei kuitenkaan ole näin kylmä. Emme ole koskaan näin palelleet.”

Pelastakaa Lapset ylläpitää Presevossa turvallista tilaa, jossa äidit lapsineen sekä yksin matkustavat lapset voivat yöpyä. Lapset saavat lämpimiä sukkia ja kenkiä. Serbian rajalla ja matkan varrella tarjoamme myös kuumaa juotavaa ja hygieniatarvikkeita.

Monet lapset ja perheet joutuvat kuitenkin matkan varrella nukkumaan ulkona Kreikan ja Makedonian rajalla, jossa lämpötilan ennustetaan laskevan -13°C asteeseen.

Pelastakaa Lasten työntekijä Presevossa, Valentina Bollenback, kertoo:  ”Olosuhteet ovat erittäin vaikeat, lämpötilan on ennustettu laskevan tänään -20 °C asteeseen ja lasten henki on vaarassa. Tänne saapuvat äidit ovat hädissään, koska eivät pysty pitämään vauvojaan lämpiminä ja turvassa. Näemme lapsilla hypotermian ensioireita, kuten sinisiä huulia ja käsiä, korkeaa kuumetta ja hengitysvaikeuksia. Rajojen sulkemisen sijaan Euroopan hallitusten tulisi antaa sotaa pakeneville ihmisille ihmisarvoinen kohtelu.”

Pelastakaa Lapset vaatii hallituksia asettamaan etusijalle lasten ja heidän perheittensä suojelun ja humanitaariset tarpeet. Heillä on oltava oikeus saada arvio kansainväliseen suojelun ja turvapaikan tarpeesta pakolais- ja ihmisoikeussopimusten mukaisesti. Samalla heille on tarjottava asianmukaista suojaa, ruokaa ja terveydenhoitoa.

Lisätietoa:

Eeva Johansson, tiedottaja, kansainväliset ohjelmat, Pelastakaa Lapset, puh. 050 413 6586, eeva.johansson@pelastakaalapset.fi

Auta pakolaiskriisistä kärsiviä lapsia:

Soita lahjoituspuhelimeen 0600 03365 (20,11 € + pvm)

Tekstaa LAPSELLE numeroon 16499 (viestin hinta 10 €)

Tee lahjoitus keräystilille: FI64 1017 3000 2107 27 (viestiksi Lapset paossa)

Tee verkkolahjoitus http://www.pelastakaalapset.fi/tue-tyotamme/lahjoita/

(valitse lahjoituskohteeksi Pakolaiskriisistä kärsivät lapset) 

Pelastakaa Lapset ry on vuonna 1922 perustettu, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka tukee erityisesti vaikeissa oloissa eläviä lapsia ja pyrkii edistämään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Pelastakaa Lapset on osa Save the Children – järjestöä, joka toimii lasten hyväksi yli 120 maassa. Visionamme on maailma, jossa toteutuu jokaisen lapsen oikeus elämään, suojeluun, kehittymiseen ja osallistumiseen. Tehtävänämme on parantaa sitä tapaa, jolla lapsia kohdellaan sekä saada aikaan välittömiä ja pysyviä parannuksia lasten elämään. Tue työtämme: www.pelastakaalapset.fi/lahjoitustavat, Lisätietoa: www.pelastakaalapset.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs