Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Koskettavin veistos palkittiin, presidentti Halonen sai Halaus-patsaan

Suomen Kuurosokeat ry

Koskettavin veistos palkittiin, presidentti Halonen sai Halaus-patsaan

Tiedote.
Julkaistu: 25.10.2011 klo 23:18
Julkaisija: Suomen Kuurosokeat ry

Kuurosokea taiteilija Rauli Jalo valitsi käsin tunnustelemalla 11 ammattikuvanveistäjän työn joukosta parhaan, koskettavimman. Koskettavin veistos 2011 on Kauko Kortelaisen työ nimeltä Ystävyys. Veistos on vuodelta 2005 ja sen materiaali on leppää. Rauli Jalo perusteli valintaansa sillä, että työ on kaunis ja kuvaa kauniisti läheisyyttä.

Voittajatyö julkistettiin Koskettavin veistos -näyttelyn avajaisissa 25.10 Art Kaarisilta galleriassa, Sanomatalossa Helsingissä. Taidenäyttely on osa Suomen Kuurosokeat ry:n 40-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Samassa tilaisuudessa Rauli Jalo luovutti avajaisten kunniavieraalle, tasavallan presidentti Tarja Haloselle savesta muovailemansa Halaus-patsaan.  Suomen Kuurosokeat ry tilasi Rauli Jalolta halausta kuvaavan patsaan lahjaksi ja kiitokseksi tasavallan presidentille, joka on juhlavuoden suojelija.

Suomen Kuurosokeat ry:n juhlavuoden teema on kosketus ja erityisesti halaus. Halaus-teemaan noudattaen tasavallan presidentti kiitti Rauli Jaloa halaten saamastaan patsaasta.

Koskettavin veistos -voittaja Kauko Kortelainen on vuonna 1933 syntynyt juukalainen kuvataiteilija. Hän on tehnyt veistoksia hyvin erilaisista materiaaleista ja erilaisista aiheista sekä myös maalannut. Kortelainen kertoo, että hänellä oli hyljeaiheinen kausi 1970-luvulla, jolloin syntyi noin kivestä noin 50 hyljeveistosta pääasiallisesti diabaasista mutta myös vuolukivestä. ”Parikymppisenä nuorena miehenä näin hyljeaiheisen lyhytfilmin ja siitä aihe jäi jonnekin alitajuntaan. Joskus 1970-luvulla olin kävelyllä Saimaan vesistön rannalla ja siellä hylje nosti päätään vedestä, ikään kuin tervehtiäkseen”, Kauko Kortelainen kertoo aiheensa taustoista. Vuosituhannen vaihteessa Kortelainen alkoi käyttää materiaalinaan enimmäkseen puuta. Hyljeaiheisia puuveistoksia on kivisiä vähemmän, noin kymmenkunta.

Kauko Kortelainen on osallistunut kaksi kertaa aikaisemmin veistoskilpailuun ja saanut kunniamaininnan.

Jatkuva perinne, jossa vammaisjärjestö tarjoaa ammattitaiteilijoille tilaisuuden esitellä taidettaan aivan erityisestä näkökulmasta, on ainutlaatuinen Suomessa, ellei koko maailmassa.

Suomen Kuurosokeat ry:n järjestämän veistosnäyttelyn perinne alkoi vuonna 1989. Vuoden veistos valittiin kymmenen vuoden ajan. Sen jälkeen on järjestetty kosketeltavan taiteen näyttely noin kolmen vuoden välein vuodesta 2001. Kauko Kortelaisen teos oli neljäs Koskettavin veistos -voittaja.

Koskettavin veistos -näyttely haastaa miettimään erilaisia taiteen lähestymistapoja ja tulkintoja. Kuurosokeat kompensoivat tuntoaistilla näön ja kuulon puutteita. Kuurosokeat katsovat veistoksia koskettamalla, kokemalla. Veistoksen muoto, materiaali, yksityiskohdat, pinnan tuntu ja jopa tuoksu tuovat taide-elämyksen, joka saattaa poiketa huomattavastikin näköaistilla havaitusta.

Lisätietoa: Suomen Kuurosokeat ry:n tiedottaja Tuija Wettertsrand, p.0407532026, tuija.wetterstrand@kuurosokeat.fi.

Kuvat. Kalle Kiviniemi / Suomen Kuurosokeat ry

Liitetiedostot

Suomen Kuurosokeat ry on vuonna 1971 perustettu kuurosokeiden ja vaikeasti kuulonäkövammaisten oma järjestö. Se valvoo heidän oikeuksiaan, tuottaa heille palveluita, toimii kuurosokeusalan asiantuntijana ja järjestää yhteistä toimintaa. Jäseninä on kuurosokeita ja heidän omaisiaan. Vuosi 2011 on järjestön 40-vuotisjuhlavuosi, jonka teemana on kosketus ja erityisesti halaus. Juhlavuoden suojelija on tasavallan presidentti Tarja Halonen. Halauskummina toimii näyttelijä Eija Vilpas. Kuurosokea on yleisnimitys henkilöille, joilla on vaikea-asteinen kuulo- ja näkövamman yhdistelmä. Harvat kuurosokeista ovat täysin kuuroja ja sokeita, useimmat joko näkevät tai kuulevat tai näkevät ja kuulevat jonkun verran.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs