Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Kokemusten perusteella perheet suosivat yhdistettyä äitiys- ja lastenneuvolaa

Turun ammattikorkeakoulu

Kokemusten perusteella perheet suosivat yhdistettyä äitiys- ja lastenneuvolaa

Tiedote.
Julkaistu: 17.10.2016 klo 11:07
Julkaisija: Turun ammattikorkeakoulu

Turun ammattikorkeakoulun opettaja Miia Tuominen väitteli 1.10.2016. Hänen tuoreessa kansanterveystieteen alan väitöstutkimuksessaan verrattiin erillistä äitiysneuvolaa ja yhdistettyä äitiys- ja lastenneuvolaa. Ensimmäisen neuvolamallien vertailun tulokset osoittivat, että yhdistetyt neuvolapalvelut voivat olla perheille hyödyllisempiä.

Molempia neuvolamalleja voidaan suositella äitiysneuvolapalvelujen tuottamisessa. Tutkimuksen mukaan kuitenkin yhdistetyn äitiys- ja lastenneuvolan mahdollistama hoidon jatkuvuus edistää vanhemmuuden tukemista. Vanhempien kokemukset tukivat tämän neuvolamallin käyttöä.

– Hoidon jatkuvuus oli hyödyllistä muun muassa masennuksesta kärsiville vanhemmille, joiden vanhemmuuden kyvykkyyttä se suojasi, Miia Tuominen kertoo.

Neuvolatoiminnan kehittäminen

Sote-uudistuksen Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelman tavoitteena on lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin ja voimavarojen vahvistaminen ehkäisevillä palveluilla. Samalla vahvistetaan myös vanhemmuuden tukea.

Uudistuksen myötä valinnanvapaus saattaa kasvaa ja yksityisten neuvoloiden määrä lisääntynee. Kilpailutilanteessa vanhempien odotukset ja päätökset vaikuttavat valintaan.

– Eri neuvolamallien vaikuttavuutta ja kustannuksia tulisi vertailla kansallisesti. Se mahdollistuisi, jos neuvolamallitieto jatkossa kirjattaisiin Avohilmo-rekisteriin, Tuominen toteaa.

Tulevaisuuden neuvola voisi toimia asiakaslähtöisesti moniammatillisessa tiimissä, terveydenhoitajan, lääkärin ja muiden sote-alan ammattilaisten yhteistyönä.

– Myös koulutuksen kehittämisessä tulisi huomioida eri ammattiryhmien koulutustarpeet yhdistäväksi, monitieteiseksi kokonaisuudeksi.

Ylemmästä AMK-tutkinnosta väitöstutkimukseen

Tuomisella on takanaan ylempi ammattikorkeakoulututkinto. Koulutukseen kuuluu olennaisesti toiminta tutkimus- ja kehittämishankkeissa. Myös neuvolatutkimus on saanut alkunsa ylemmän AMK:n hanketoiminnassa.

– Neuvolatoiminnan kehittäminen alkoi vuonna 2006 Turun sosiaali- ja terveystoimen ja Turun AMK:n silloisen Terveysala-tulosalueen yhteistyönä. Kehittämisen keskiössä tällöin oli uudistettu perhevalmennus ja monialainen yhteistyö, koulutus- ja tutkimuspäällikkö Pia Ahonen toteaa.

 

Lisätietoja:

Koulutus- ja tutkimuspäällikkö Pia Ahonen

+358 44 907 2067, pia.ahonen@turkuamk.fi

Päätoiminen tuntiopettaja Miia Tuominen
 +358 44 907 4575, miia.tuominen@turkuamk.fi

Turku on paras opiskelukaupunki. Turun ammattikorkeakoulu on 10 000 osaajan yhteisö – tulevaisuuden teknillinen korkeakoulu ja hyvinvoinnin kehittäjä. Koulutamme käytännön huippuosaajia. #ExcellenceInAction

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs