Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Kaupunginsairaalan investoinnit arvioidaan uudelleen

Lahden kaupunki

Kaupunginsairaalan investoinnit arvioidaan uudelleen

Tiedote.
Julkaistu: 22.04.2014 klo 11:03
Julkaisija: Lahden kaupunki

Lahden kaupungin heikkenevän taloudellisen tilanteen vuoksi kaupunginsairaalan hankesuunnitelma on päätetty tarkastella uudelleen. Lähtökohdaksi otetaan sairaalapaikkojen vähentäminen ja korvaaminen edullisemmilla vaihtoehdoilla. Sairaalapaikoilta vapautuviin tiloihin sijoitetaan kaikki ne avoterveydenhuollon palvelut, jotka aiemmassa hankesuunnitelmassa sijaitsivat uudisrakennuksessa. Uudisrakentamiselta vältytään kokonaan. Samalla palvelurakenneuudistuksessa päästään aiottua pidemmälle.

Lahden sosiaali- ja terveystoimen keskeinen tavoite on tuottavuuden lisääminen laadusta ja asiakaslähtöisyydestä tinkimättä. Tavoitteeseen pyritään luomalla uusia toimintamalleja. Vanhustenpalveluissa ja kuntoutuksessa raskasta ja kallista laitoshoitoa suunnitellaan vähennettävän 170 sairaansijan verran. Sairaansijat korvataan palveluasumisella, joka joustaa ikääntyneen palvelutarpeen mukaan aina elämän loppuun asti. Myös kotona asumista tuetaan entistä enemmän. Laitoshoito keskittyy tehostettuun kuntoutumiseen. Kuntoutusosastot perustetaan Lahden kaupunginsairaalan Harjukadun yksikön sijasta Jalkarannan sairaalaan, jossa puitteet kuntouttavaan toimintaan ovat erinomaiset.

Vastaanottojen toiminnalliset periaatteet, kuten asiakaslähtöisyys ja tuottavuus, pysyvät samana kuin aiemmin hyväksytyssä hankesuunnitelmassa, vaikka tilojen sijoittelua muutetaan. Joitakin toimintoja ryhmitellään uudelleen ja joitakin muualla vuokratiloissa toimivia sosiaali- ja terveystoimialan yksiköitä lisätään tilaohjelmaan.

Uuden hankesuunnitelman mukaan tilat saadaan kokonaisuudessaan valmiiksi vuonna 2017, noin kolme vuotta suunniteltua aiemmin. Vastaanottotilojen valmistuminen siirtyy vuodesta 2016 vuoteen 2017. Kokonaishinta Lahden kaupunginsairaalan osalta on noin 48 miljoona euroa. Jalkarannan sairaalan muutostyöt maksavat arviolta 1–2 miljoona euroa. Uusi ratkaisu on noin 15–18 miljoonaa euroa aiempaa edullisempi. Vuokrakustannukset vähenevät vuositasolla noin kolmanneksen. Vanhustenpalvelujen toimintamallin muutos tuo merkittävää tuottavuushyötyä.

Hankesuunnitelman muutokset on suunniteltu moniammatillisessa työryhmässä ja ne käsitellään sosiaali- ja terveyslautakunnassa, kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa touko–kesäkuussa 2014.

Lisätiedot:

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja Mikko Komulainen, puh. 044 716 1735
Projektipäällikkö Pirjo Asikainen, puh. 044 416 3610

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Metropolialueella sijaitsevassa Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs