Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Jokaisen lapsen on saatava leikkiä ja harrastaa!

Pelastakaa Lapset ry

Jokaisen lapsen on saatava leikkiä ja harrastaa!

Tiedote.
Julkaistu: 19.11.2014 klo 11:15
Julkaisija: Pelastakaa Lapset ry

Huomenna 20.11. vietetään Lapsen oikeuksien päivää. Lapsen oikeuksien sopimus täyttää 25 vuotta.

Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain marraskuun 20. päivänä. Tänä vuonna YK:n lapsen oikeuksien sopimus täyttää 25 vuotta.  Sopimusta tehdään tunnetuksi Lapsen oikeuksien teemaviikolla 17.‒ 21.11. Juhlavuoden teemana on sopimuksen 31. artiklan mukaisesti lasten oikeus leikkiin ja vapaa-aikaan. Lisäksi juhlavuoden tavoitteena on saada Lapsen oikeuksien päivästä virallinen liputuspäivä.

Lapsen oikeuksien päivänä Pelastakaa Lapset muistuttaa kaikkia aikuisia siitä, miten keskeistä on lapsuuden arvostaminen ja lapsen oikeus olla lapsi. Leikki ja huoleton vapaa-aika kuuluvat jokaiselle lapselle.

Lasten eriarvoistuminen näkyy vapaa-ajan mahdollisuuksien kaventumisena. Huoltajien voimavarat vaikuttavat ratkaisevasti siihen, voiko lapsi harrastaa tai tehdä vapaa-ajalla asioita, jotka tuottavat hänelle iloa ja hyviä hetkiä.

– Teatterissa käynti tai harrastukseen kuljetus voi kaatua siihen, että vanhempi on uupunut tai perheessä on taloudellisia vaikeuksia – usein molempia, sanoo kansalaistoiminnan päällikkö Riitta Kauppinen. Se, että voi osallistua samoihin asioihin kuin muut ikätoverit on lapselle tärkeä kokemus ja tukee samalla lapsen kasvua ja kokonaisvaltaista kehitystä.

Vähävaraisten ja haastavissa tilanteissa elävien perheiden lapset ovat vaarassa syrjäytyä Suomessa erityisesti harrastuksista. Pelastakaa Lapset avasi tämän vuoksi Eväitä Elämälle -ohjelmaan koulunkäynnin tukemisen lisäksi myös lasten vapaa-ajan ja harrastamisen tuen. Ohjelman kautta jaettava taloudellinen tukimuoto osoittautui riittämättömäksi.

– Siksi käynnistimme tänä vuonna erityisesti lasten harrastamismahdollisuuksien parantamiseksi tukihenkilötoimintaamme muistuttavan Sporttikummi -kokeiluhankkeen, jossa vapaaehtoiset sitoutuvat liikuttamaan lapsia - viemään liikuntaharrastusten pariin ja olemaan mukana tsemppaamassa silloin, kun omilla vanhemmilla on voimat lopussa, kertoo Riitta Kauppinen.

Eväitä Elämälle -ohjelman lisäksi Pelastakaa Lapset vahvistaa lasten leikin ja vapaa-ajan mahdollisuuksia tukiperhe- ja tukihenkilötoiminnassa. Tukihenkilöä, tai tukiperhettä odottaa tällä hetkellä yli 1000 lasta. Jonon purkaminen on Pelastakaa Lasten tavoite Lapsen oikeuksien sopimuksen viikolla käynnistettävässä Joulukeräyksessä, jonka kohteena ovat kotimaan lapset. Lahjoitusten avulla yhä useampi lapsi saa mahdollisuuden esimerkiksi omaan tukiperheeseen. Tukiperhetoiminta on tarkoitettu lastensuojelun asiakkaille sekä muille vaikeassa elämäntilanteessa oleville, apua tarvitseville lapsiperheille.

Vuonna 2013 Pelastakaa Lasten tukiperheissä kävi yhteensä 1306 lasta.

Toimituksille:

Lapsen oikeuksien sopimus on yksi maailman laajimmin voimaan saatetuista ihmisoikeussopimuksista. Suomen eduskunta hyväksyi sopimuksen oikeudellisesti sitovaksi vuonna 1991. Lapsen oikeudet toteutuvat, kun aikuinen ottaa niistä vastuun. Ihmisoikeudet ovat lasten turva myös niissä tilanteissa, joissa aikuiset käyttävät valtaansa väärin. Sopimus velvoittaa kaikkia valtion ja kuntien viranomaisia sekä yksityisiä tahoja, jotka hoitavat viranomaistehtäviä. Se velvoittaa myös tiedottamaan lasten oikeuksista niin lapsille kuin aikuisillekin.

Juhlavuonna lapsiasiavaltuutetun toimisto ja Lastensuojelun Keskusliitto yhdessä lapsi- ja nuorisojärjestöjen kanssa tekee sopimusta tunnetuksi yhteisessä kampanjassa.

Teemaviikkoa vietetään päiväkodeissa, kouluissa, nuorisotaloilla, harrastustoiminnassa ja kampanjaan voi osallistua kuka tahansa.

Vinkkejä teemaviikon viettoon, sekä lisätietoja lapsen oikeuksien sopimuksesta ja siihen liittyvistä materiaaleista löytyy osoitteesta: www.lskl.fi/los25

Sivuilta voi ladata myös Juhlavuoden tunnuksen suomen-, ruotsin-, englannin-, tai saamenkielisenä.

Liputa lapsen oikeuksien puolesta
Sisäministeriö on antanut liputusmääräyksen valtion virastoille ja laitoksille Lapsen oikeuksien päivänä 20.11 ja suosittelee yleistä liputusta kaikille. Liputuspäivästä saatujen kokemusten perusteella sisäministeriö päättää, ryhtyykö se toimenpiteisiin päivän merkitsemiseksi vakiintuneeksi liputuspäiväksi kalenteriin. Arvosta lasta ja nosta sinäkin lippu salkoon lapsen oikeuksien päivänä 20.11 ja haasta mukaan myös muut!

Lisätietoja: www.lskl.fi/liputa

Vuoden 2014 teema on YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 25-vuotisjuhla, johon sisältyy viesti lapsuuden arvostamisesta ja lapsen oikeudesta olla lapsi.

Pelastakaa Lasten joulukeräys käynnistyy lapsen oikeuksien päivänä
Pelastakaa Lasten joulukeräyksellä kerätään varoja kotimaan lasten auttamiseksi. Tällä hetkellä 1002 lasta odottaa tukiperhettä elämäänsä. Tukiperheet antavat perheille toivoa ja auttavat vaikeiden aikojen yli.

www.joulujuoksu.fi
www.toivekauppa.fi
Pelastakaa Lasten lahjoitustilit
FI64 1017 3000 2107 27 viestiksi ”joulu”
FI16 5724 1120 0386 92 viestiksi ”joulu”

Lisätietoja:
Carita Päivänen, viestintäpäällikkö, Pelastakaa Lapset ry, puh. 040 535 8221, carita.paivanen@pelastakaalapset.fi

Pelastakaa Lapset ry on vuonna 1922 perustettu, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka tukee erityisesti vaikeissa oloissa eläviä lapsia ja pyrkii edistämään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Pelastakaa Lapset on osa Save the Children – järjestöä, joka toimii lasten hyväksi yli 100 maassa. Visionamme on maailma, jossa toteutuu jokaisen lapsen oikeus elämään, suojeluun, kehittymiseen ja osallistumiseen. Tehtävänämme on parantaa sitä tapaa, jolla lapsia kohdellaan sekä saada aikaan välittömiä ja pysyviä parannuksia lasten elämään. Lisätietoa: www.pelastakaalapset.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs