Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Joka kuudes pohjoiskarjalalainen osallistuu sote-järjestöjen toimintaan

Raha-automaattiyhdistys

Joka kuudes pohjoiskarjalalainen osallistuu sote-järjestöjen toimintaan

Tiedote.
Julkaistu: 03.08.2015 klo 08:00
Julkaisija: Raha-automaattiyhdistys

Pohjois-Karjalan järjestöille toiseksi eniten RAY-tukea

Raha-automaattiyhdistys (RAY) on tänä vuonna myöntänyt tukea Pohjois-Karjalassa toimiville sosiaali- ja terveysalan järjestöille 5 714 624 euroa. Tuen määrä on asukasta kohti laskettuna toiseksi korkein Suomessa, heti Uudenmaan jälkeen. 

Järjestöjen toiminta on hyvin vahvasti vapaaehtoistyön varassa. Pohjois-Karjalassa sosiaali- ja terveysalan järjestötyöhön osallistuu THL:n toteuttaman Alueellisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen (ATH) mukaan joka kuudes asukas.

– RAY:n tuki järjestöille on laajan vapaaehtoistyön perusta. Kaikkein suurin panos tulee suomalaisten omasta työstä ja osallistumisesta rahoittamiemme järjestöjen toimintaan, kertoo RAY:n kehittämispäällikkö Tuomas Koskela.

Pohjois-Karjalassa RAY:n tukea saavia järjestöjä ovat mm. Joensuun Hoiva- ja Palveluyhdistys ry, Pohjois-Karjalan Kansanterveys ry, Honkalampi-säätiö, Omaiset mielenterveystyön tukena ry, Pohjois-Karjalan kansanterveys ry, Suomen lasten ja nuorten säätiö, Pelastakaa Lapset ry, Kotikartanoyhdistys ry sekä Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry.

Järjestötyö tuottaa hyvinvointia myös sen tekijöille ja vähentää yksinäisyyttä

Järjestötyöhön osallistumisella on myönteisiä vaikutuksia paitsi avun saajille, myös osallistujille itselleen. ATH-tutkimuksen mukaan järjestötoimintaan osallistuminen voi auttaa mm. päihde- ja mielenterveysongelmien ehkäisyssä ja kuntoutuksessa.

Suomalaisille tärkeimpiä syitä osallistua järjestötoimintaan ovat tutkimuksen mukaan uusien asioiden oppiminen ja uusiin ihmisiin tutustuminen. Naisille on tärkeää muiden samassa tilanteessa olevien tapaaminen ja vertaistuen saaminen, miehille puolestaan halu vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin. Nuorilla korostuvat mielekäs tekeminen ja halu auttaa ihmisiä.

RAY:n tänä kesänä toteuttaman suomalaisten yksinäisyyttä selvittävän kyselytutkimuksen mukaan järjestötyöhön osallistuminen on merkittävästi auttanut vähentämään myös ihmisten kokemaa yksinäisyyttä. Yksinäisyydellä puolestaan on vahva yhteys moneen ongelmaan, kuten masennukseen ja työkyvyn menettämiseen.

Tuki tulee pelaajilta – Pohjois-Karjalassa pelattiin alkuvuonna keskimäärin 85,57 eurolla

Kaikki RAY:n myöntämä tuki tulee viime kädessä RAY:n pelejä pelaavilta suomalaisilta. Täysi-ikäiset suomalaiset käyttivät tämän vuoden tammi–kesäkuussa keskimäärin 88 euroa RAY:n rahapeleihin. Pohjois-Karjalassa rahapeleihin käytetty summa oli alkuvuonna asukasta kohden 85,57 euroa.

– Suomalaiset kokevat hyvin tärkeäksi sen, että rahapelien tuotot menevät suomalaisten hyvinvoinnin ja terveyden tukemiseen ja usein hyvinkin lähelle omaa elinpiiriä. Lähes jokaisella on lähipiirissään ihminen, joka on tavalla tai toisella järjestöjen auttamistyön kohteena tai siinä itse osallisena, toteaa RAY:n toimitusjohtaja Velipekka Nummikoski.

RAY ja Inhimillisiä Uutisia Joensuun Sossufoorumissa 3.8. 

Järjestöjen ja RAY:n yhdessä tekemä Inhimillisiä Uutisia on jo reilun vuoden ajan herättänyt keskustelua hyvinvointiaiheista ja järjestöjen tekemästä auttamistyöstä. Uutissivusto www.inhimillisiäuutisia.fi raportoi RAY:n rahoittaman toiminnan tuloksista ja tekijöistä.  

Elokuussa Inhimillisten uutisten uutisauto kiertää järjestöjen jättämien vinkkien perusteella ympäri Suomea selvittämässä, miten Suomi voi. Mukana matkustaa Inhimillisiä Uutisia -uutisauton päätoimittajana Lorenz Backman.

Uutisauto vierailee maanantaina 3.8. Joensuussa, jossa ykkösaiheena on Soroppi ry:n, Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry:n ja Joensuun kaupungin aikuissosiaalityön yhteistyössä järjestämä Sossufoorumi, jonka tavoitteena on herättää julkista keskustelua toimeentulotuesta ja toimeentulotuen kehittämistarpeista. 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Velipekka Nummikoski, toimitusjohtaja, RAY, p. 050 506 5588
Tuomas Koskela, kehittämispäällikkö, RAY:n avustusosasto, p. 040 653 2183
Marja Vest, kehityspäällikkö, RAY, viestintä, p. 040 678 6993

Sossufoorumi 3.8. klo 10 Joensuun Kansalaistalolla, Torikatu 30

THL:n ATH-tutkimuksen tulokset: http://www.terveytemme.fi/ath/2012/kaikki.html
RAY:n Pohjois-Karjalan sote-järjestöille myöntämät avustukset (2015): http://bit.ly/1I3DUCu

Liitteenä: Inhimillisiä Uutisia -uutisauton kiertuekartta, paikkakunnat ja järjestöt (pdf)

WWW     www.inhimillisiauutisia.fi
Twitter   @iu_toimitus
FB           www.facebook.fi/inhimillisiauutisia

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs