Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » JAMKissa kehitettiin keinoja lapsiin kohdistuvan väkivallan ennaltaehkäisyyn

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

JAMKissa kehitettiin keinoja lapsiin kohdistuvan väkivallan ennaltaehkäisyyn

Tiedote.
Julkaistu: 01.12.2014 klo 14:11
Julkaisija: Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Jyväskylän ammattikorkeakoulun Lasten tunne- ja turvataidot osaamiseksi -hankkeessa on kehitetty työmenetelmiä lapsiin kohdistuvan väkivallan ehkäisyyn. Hankkeen tuloksia kuullaan loppuseminaarissa keskiviikkona 3.12. klo 10–15.30 JAMKin Lutakon kampuksella Dynamon auditoriossa, Piippukatu 2. 

Tunne- ja turvataitokasvatusta tulee tarjota lapsille heidän omissa kasvuympäristöissään. Lapsille on annettava tietoa heidän oikeudestaan olla olemassa, elää turvassa ja saada aikuisten apua. Lisäksi heitä on opetettava toimimaan oikein turvallisuutta uhkaavissa tilanteissa, kuten kiusaamisen, ahdistelun tai väkivallan yhteydessä. Myös turvalliseen internetin ja sosiaalisen median käyttöön tarvitaan ohjeita.

Vastuu lasten turvallisuudesta on kuitenkin aina aikuisilla, joiden tulee voida turvata lapsille kasvurauha. 

- On tärkeää, että lasten ympärillä olevat aikuiset ovat valppaita, välittävät ja ovat kiinnostuneita lapsista sekä käyvät keskustelua mm. lasten suojaamisesta vahingoittavilta ja mieltä järkyttäviltä kokemuksilta sekä sopivat yhdessä elämisen pelisäännöistä ja rajoista, lehtori Riitta Ala-Luhtala JAMKista kertoo.

Hankkeessa kehitettiin myös työkaluja ammattihenkilöiden tueksi lasten turvallisuuden vahvistamisessa muun muassa neuvoloissa, varhaiskasvatuksessa, sosiaalityössä ja perusopetuksessa.

Hankkeen suunnittelua ja toteutusta ohjasi Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) yleissopimus lapsen oikeuksista. Sopimus (1989) tiivistyy kolmeen teemaan. Protection: Lapsella on oikeus erityiseen hoivaan ja suojeluun. Vanhemmilla tulisi olla riittävästi voimavaroja huolehtia lapsistaan. Lapsella on oikeus kokea iloa olemassaolostaan. Provision: Lapsella on oikeus riittävään osuuteen yhteiskunnan voimavaroista. Hänen tarpeistaan tulee huolehtia ja hänen hyvinvointiaan edistää sekä valvoa etuja, jotta hänen on turvallista kasvaa vastuulliseksi aikuiseksi. Participation: Lapsella on oltava mahdollisuus osallistua ikänsä ja kehitystasonsa mukaisesti itseään koskevaan päätöksentekoon. Kaikissa lapseen kohdistuvissa toiminnoissa tulee huomioida lapsilähtöisyys.

Median edustajat ovat tervetulleita haastattelemaan hankkeen asiantuntijoita ke 3.12. klo 9-9.30 Dynamon auditorioon sekä osallistumaan seminaariin.

 

Lisätietoja:

Riitta Ala-Luhtala, lehtori, 040 553 5649, etunimi.sukunimi@jamk.fi
Kaija Lajunen, projektiasiantuntija, 050 340 0262, etunimi.sukunimi@jamk.fi
Jyväskylän ammattikorkeakoulu, hyvinvointiyksikkö
Pirjo Lahtinen, koulukuraattori, 029 533 2843, Onerva Mäen koulu


www.jamk.fi/tuta

http://www.jamk.fi/fi/Tapahtumat/tunne--ja-turvataitoja-turre-koiran-tahtiin/

Pauliina Hietalahti
Tiedottaja
FM, Communication Specialist
+358 50 433 8011
etunimi.sukunimi@jamk.fi
www.jamk.fi

www.facebook.com/jamk.fi

Jyväskylän ammattikorkeakoulu | JAMK University of Applied Sciences

Rajakatu 35 | FI-40200 Jyväskylä, Finland

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs