Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Ikäihmisten arjen rikastuttaminen vapaaehtoistoiminnalla edellyttää yhteistä tahtotilaa

Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK)

Ikäihmisten arjen rikastuttaminen vapaaehtoistoiminnalla edellyttää yhteistä tahtotilaa

Tiedote.
Julkaistu: 16.09.2014 klo 09:28
Julkaisija: Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK)

Mikkelin ammattikorkeakoulun Ikäosaavat palvelualueet Etelä-Savossa -hanke tekee yhteistyötä eteläsavolaisten kuntien kanssa vapaaehtoistoiminnan kehittämisessä pysyväksi osaksi ikäihmisten arkea. Kuntien järjestämään vapaaehtoistoimintaan voi tulla mukaan myös ilman sitoutumista järjestöihin tai organisaatioihin.

Vapaaehtoistoiminta on tulevaisuutta vanhuspalveluiden monipuolistamisessa. Ikäosaavat palvelualueet Etelä-Savossa -hankkeessa on otettu mallia muun muassa Hollannista, jossa vapaaehtoistoiminnalla on pitkät perinteet. Vapaaehtoistoimintaa arvostetaan maassa laajalti ja valtio tukee sitä eri ohjelmissa. Etelä-Savossa toiminta on nivonut yhteen järjestöjen ja seurakunnan vapaaehtoisia sekä houkutellut mukaan uusia ihmisiä.

Aktiivinen vapaaehtoistoiminta osana hoivakotien arkea ei onnistu ilman kuntien ja ammattihenkilöstön sitoutumista. Vapaaehtoiset tarvitsevat perehdytyksen, tukea ja ohjausta työhön sekä säännöllisiä yhteistapaamisia tiedon jakamiseen ja vertaistukeen. Perehdytys auttaa esimerkiksi muistisairaiden kohtaamisessa ja täsmentää vapaaehtoiselle odotuksia hänen toiminnalleen.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveystoimen kunnissa on nyt nimetty yhteyshenkilöt vapaaehtoistoimintaan ja heitä on valmennettu työhön. Lisäksi työyhteisöjä on perehdytetty toiminnan aloittamiseen. Osassa kuntia on jo vanhuspalveluihin sovitettua säännöllistä toimintaa.

- Vapaaehtoistoiminta ei korvaa ammattilaisten tekemää hoitotyötä, vaan on nimenomaan ikäihmisten arjen rikastuttamista. Toiminta voi olla ulkoilua, musisointia, lukemista, käsitöitä, keskustelua tai vaikka eläinten tapaamista, hankkeen projektipäällikkö Tuulikki Hassinen-Ali-Azzani Mikkelin ammattikorkeakoulusta kertoo.

- Kunnan järjestämä toiminta mahdollistaa valmennukset, ohjauksen sekä vakuutusturvan vapaaehtoisille. Samalla yhä useampi ikäihminen saa iloa arkeen, Hassinen-Ali-Azzani lisää.

Etelä-Savossa kunnan järjestämää vapaaehtoistoimintaa viriää jo

Esimerkiksi Pertunmaalla on haluttu kehittää vapaaehtoistoiminnasta pysyvä osa vanhuspalveluja. Johtava hoitaja Maija Loponen koordinoi vapaaehtoisten säännöllisiä kuukausikokoontumisia, joissa vapaaehtoistoimintaa sovitetaan yhteen kunnan palvelujen kanssa.

- Vapaaehtoisena voi toimia minkä ikäisenä tahansa. Vanhin vapaaehtoisistamme on 96-vuotias. Vapaaehtoistoiminta tarjoaa myös uusille kuntalaisille mahdollisuuden oppia tuntemaan kuntaa ja solmia kontakteja, sanoo Loponen.

Pertunmaalainen vapaaehtoinen Kirsti Lång ulkoilee kaksi kertaa viikossa hoivakodin vanhusten kanssa. Kirsti on asunut kunnassa vasta puoli vuotta, ja hänelle vapaaehtoistoiminta on ollut tärkeä osa asettumista paikkakunnalle.

- Toisten auttaminen ja tyytyväisyys antavat itselle hyvän mielen. Esimerkiksi viime kerralla menimme hoitokodissa asuvan rouvan kanssa kauppaan ostamaan savulohta, kun hänen oli tehnyt sitä pitkään mieli. Reissu oli mukava meille molemmille, Lång kertoo.

Vapaaehtoistoiminta osana kuntien vanhuspalveluja on esillä seminaarissa Mikkelissä

Auttaminen antaa hyvän mielen – Vapaaehtoistoiminta vanhustyössä -seminaari järjestetään 25.9.2014 klo 9.30–15.15, Mikpoli auditoriossa, osoitteessa Patteristokatu 2, Mikkeli.

Media on tervetullut seuraamaan seminaaria ja haastattelemaan asiantuntijoita. Valtakunnallista näkökulmaa aiheeseen tarjoavat vapaaehtoistoiminnan kouluttaja Liisa Reinman ja FT Arto Tiihonen.

Liisa Reinman: ”Vapaaehtoistoiminnassa kaikki osapuolet, avun saaja, antaja ja yhteiskunta ovat voittajia – hyvän saajia ja vastaanottajia. Vapaaehtoistoiminnan arvoa ja merkitystä ei mitata numeroilla vaan merkitys syntyy hyvästä vuorovaikutuksesta.”

Arto Tiihonen: ”Nykyisin tiedetään harrastus- ja vapaaehtoistoiminnan rakentavan sosiaalista pääomaa, lisäävän yleistä hyvinvointia ja jopa pidentävän elinikää. Yhteiskunnassa julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin yhteistoiminnan pitää lisääntyä ja kehittyä sellaiseksi, että yksilöt ja perheet saadaan paremmin mukaan hyvinvointia lisäävään toimintaan.”

Paikalla seminaarissa ovat myös muun muassa projektipäällikkö Tuulikki Hassinen-Ali-Azzani, johtaja hoitava Maija Loponen ja vapaaehtoinen Kirsti Lång.

Mikkelin ammattikorkeakoulun hallinnoimaa Ikäosaavat palvelualueet Etelä-Savossa -hanketta rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto ESR ja Etelä-Savon ELY-keskus. Yhteistyökumppanina on Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimi.


Lisätietoja


Tuulikki Hassinen-Ali-Azzani, projektipäällikkö, Ikäosaavat palvelualueet Etelä-Savossa -hanke, Mikkelin ammattikorkeakoulu, p. 050 571 1755

Tuula Niemeläinen, projektityöntekijä, Ikäosaavat palvelualueet Etelä-Savossa -hanke Mikkelin ammattikorkeakoulu, p. 040 6434500

www.mamk.fi/ikaosaavatSeminaariohjelma


AUTTAMINEN ANTAA HYVÄN MIELEN - VAPAAEHTOISTOIMINTA VANHUSTYÖSSÄ

Päivä ja aika: 25.9.2014 klo 9.30–15.15
Paikka: Mikpolin auditorio, Patteristonkatu 2, Mikkeli

Seminaarin tavoitteena on lisätä tietoa vapaaehtoistoiminnan arvosta, merkityksestä, organisoinnista ja kehittämisestä vanhustyössä sekä vahvistaa verkostoitumista vapaaehtoistoimijoiden välillä.

Aamupäivän puheenjohtaja: Tuulikki Hassinen-Ali-Azzani, projektipäällikkö, Ikäosaavat palvelualueet Etelä-Savossa -hanke

9.30- 9.45 Tilaisuuden avaus, Tuulikki Hassinen-Ali-Azzani

9.45-10.30 Vapaaehtoistoiminnan merkitys yksilölle ja yhteisölle, Liisa Reinman, kouluttaja, Kansalaisareenan hallituksen jäsen

10.30-11.15 Vapaaehtoistoiminnan organisointi ja rakenteet uusiksi – julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin yhteistoiminta esimerkkinä senioritoiminta ja vanhustyö, Arto Tiihonen, FT

11.15-11.30 Keskustelu aamupäivän aiheista


11.30-12.15 Lounastauko (omakustanteinen lounas, Ravintola Kasarmina)Iltapäivän puheenjohtaja: Mali Soininen, yksikön johtaja, Itä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus

12.15- 13.00 Case Vantaa: Kuntaesimerkki vapaaehtoistoiminnan kehittämisestä työyhteisössä, Maria Uitto, järjestösuunnittelija, ADHD- liitto

13.15-13.30 Kommenttipuheenvuorot: Sari Mäkitalo-Tulokas, toiminnanohjaaja, Mikkelin Seutusote ja Tiina Kuru, lehtori, Mamk

13.30 -13.50 Kahvitauko

13.50 -14.30 Lainsäädäntö – vapaaehtoistoiminnan este vai kannustin? Elina Willberg, koordinaattori, Tampereen kaupunki

14.30 -15.00 Näkökulmia vapaaehtoistoiminnan kehittämisestä paikallistasolla

- Kuntaedustajan puheenvuoro, Maija Loponen, johtava hoitaja, Pertunmaa
- Vapaaehtoisen puheenvuoro, Kirsti Lång
- Opiskelijoiden rooli vapaaehtoisten jaksamisen tukena, Hanna Kuitunen, toiminnanohjaaja Elixiiri ja opiskelijat

15.00 -15.05 Vapaaehtoistoiminta runouden riimein, Terttu Noroila, runotaiteilija

15.05 -15.15 Yhteenveto ja seminaarin päätös

Seminaari on avoin kaikille vapaaehtoistoiminnan kehittämisestä kiinnostuneille, ja sen järjestävät Ikäosaavat palvelualueet Etelä-Savossa -hanke ja Itä-Suomen Sosiaalialan osaamiskeskuksen Mikkelin toimipiste.

Mikkelin ammattikorkeakoulu (Mamk) tarjoaa opetusta seitsemällä eri koulutusalalla, tekee tutkimus- ja kehittämistyötä ja tuottaa palveluja alueen yrityksille ja ihmisille. Mamk on elinikäisen oppimisen korkeakoulu ja erikoisosaaja digitaalisen tiedon hallinnassa. Mikkelin ja Savonlinnan kampuksilla opiskelijoita on yhteensä 4500 ja henkilökuntaa 400. Mamk muodostaa yhdessä Kymenlaakson ammattikorkeakoulun kanssa Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs