Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Hissin rakentaminen vanhaan taloon kannattaa – ARAn avustus jopa 50 prosenttia

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA)

Hissin rakentaminen vanhaan taloon kannattaa – ARAn avustus jopa 50 prosenttia

Tiedote.
Julkaistu: 04.05.2015 klo 12:09
Julkaisija: Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA)

Nyt kannattaa rakentaa hissi vanhaan kerrostaloon, sillä se lisää ikääntyneidenmahdollisuutta asua omassa kodissaan useita vuosia kauemmin. Hissittömissä kerrostaloissa asuu yli 100 000 yli 65-vuotiasta ja määrä lisääntyy koko ajan. Hissin jälkiasennuskustannukseen voi saada valtionavustusta jopa puolet kustannuksista. Maakunnalliset hissityöryhmät neuvovat ja opastavat hissihankkeissa.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) tukee hissien rakentamista vanhoihin kerrostaloihin jopa 50 % avustuksilla. Vuonna 2014 avustuksia jaettiin yli 200 hissin rakentamiseen. Kuluvalle vuodelle määrärahoja on varattu valtion talousarviossa 20 miljoonaa euroa.

Hissiavustuksen hyödyntämisessä taloyhtiöitä ja vuokrataloja auttavat alueelliset hissityöryhmät, joita on maassamme 16. Työryhmät kokoavat ja jakavat tietoa hissien jälkiasentamisen mahdollisuuksista ja ARAn hissiavustuksesta ja neuvovat hankintavaiheessa.

Hissi – Esteetön Suomi 2017 -hankkeen käynnistämä alueellisten hissityöryhmien toimintamalli tuo kustannustehokkaasti yhteen kunnat ja kaupungit, rakentajat sekä järjestökentän. Yhteistyöllä tuetaan ikääntyneiden mahdollisuutta valita kotona asuminen mahdollisimman pitkään. Hisseistä hyötyvät toki myös muut asukkaat, kuten lapsiperheet.

– Kaikissa kunnissa ei ole enää asuntovirkamiestä, joka kertoisi aktiivisesti hissien jälkiasentamisesta ja markkinoi hissiavustuksia. Pienissäkin kunnissa on kuitenkin yksittäisiä ikääntyviä kerrostaloja, joista puuttuvat hissit. On tärkeää, että nekin taloyhtiöt ja isännöitsijät voivat kääntyä meidän puoleemme, kertoo Risto Kantola, Lappeenrannan kaupungin asuntotoimenjohtaja. Hän vetää alueen hissityöryhmää.

Lappeenrannan ja Imatran alueen hissityöryhmä on erinomainen esimerkki alueellisesta yhteistyöstä. Suuremmat kaupungit ovat käynnistäneet yhteistyön koko seudun hyväksi.

– Verkostossa jaamme käytännön kokemuksia ja keskustelemme tulkintakysymyksistä. Käymme yhdessä valtakunnallisissa seminaareissa ja infotilaisuuksissa. Kokemusten jakaminen on arvokasta, Kantola kuvailee Lappeenrannan hissityöryhmässä todettuja hyötyjä.

Kantola tapaa muita hissityöryhmien jäseniä ja alan asiantuntijoita seuraavan kerran valtakunnallisessa Hissiseminaarissa 7.5. Pörssitalossa, Helsingissä. Tilaisuudessa asumisen ja rakentamisen ammattilaiset, taloyhtiöiden edustajat sekä hissityöryhmien jäsenet verkottuvat ja jakavat parhaita käytäntöjään. Osallistujat pääsevät myös tutustumaan kahteen erityyppiseen jälkiasennettuun hissiin paikan päälle.

Katso lähimmän hissityöryhmän yhteystiedot:
http://www.ara.fi/fi-FI/Ohjelmat_ja_hankkeet/Hissiinfi/Hissityoryhmat

Lisätietoa ARA:n hissiavustuksista:
http://www.ara.fi/fi-FI/Rahoitus/Avustukset/Hissiavustus

 

Lisätietoja:

Tapio Kallioinen, hankepäällikkö, ARA, p. 029 525 0801, tapio.kallioinen@ara.fi

Hanna Koskela, johtava ylitarkastaja, ARA, p. 029 525 0818, hanna.koskela@ara.fi 
Sari Hosionaho, ohjelmapäällikkö, ympäristöministeriö p. 029 525 0353,etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Risto Kantola, asuntotoimenjohtaja, Lappeenrannan kaupunki p. 040 759 6290, risto.kantola@lappeenranta.fi

 

Hissi – Esteetön Suomi 2017 -hanke

Hankkeen tavoitteena on kaksinkertaistaa vanhoihin kerrostaloihin asennettavien hissien määrä vuoden 2017 loppuun mennessä. Hanke toteutetaan osana kansallista Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelmaa. Hissien asentamisella vanhoihin kerrostaloihin voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä kuntien sosiaali- ja terveystoimessa sekä parantaa huomattavasti asumisen tasoa.

http://www.ara.fi/fi-FI/Ohjelmat_ja_hankkeet/Hissiinfi/Tietoa_hankkeesta

 
Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma 2013–2017

Vuonna 2030 maassamme on noin 1,5 miljoonaa yli 65-vuotiasta asukasta. Ikärakenteen muutos on erittäin nopea ja se vaikuttaa suoraan asumiseen. Jotta ikääntyneet voivat asua kodissaan mahdollisimman pitkään, heillä tulee olla toimiva, esteetön ja turvallinen asunto. Asuntokantamme muuttuu kuitenkin hyvin hitaasti ja siksi on tärkeää, että tulevaan muutokseen varaudutaan ennakolta. Esteettömien asuntojen riittävä tarjonta vastaa myös väestömme huoltosuhteen haasteeseen ja ikääntyvän väestön palvelutarpeen hallintaan. Hyvät asuinolot osaltaan myöhentävät ja jopa ehkäisevät siirtymistä palveluasumiseen ja kalliiseen laitoshoitoon.

Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman koordinaatiosta vastaa ympäristöministeriö ja toteutukseen osallistuu laaja joukko yhteistyökumppaneita ja sidosryhmiä (valtio, kunnat, järjestöt, yritykset).  Ohjelman toimenpiteet sisältävät mm. olemassa olevan asuntokannan korjaamista, uudenlaisten asumisratkaisujen ja palveluasumisen kehittämistä, asuinalueiden kehittämistä ikääntyneiden näkökulmasta sekä asumista tukeviin palveluihin liittyviä kysymyksiä.

http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Asuminen/Ikaantyneiden_asuminen

ARA toimeenpanee valtion asuntopolitiikkaa

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) vastaa keskeisesti valtion asuntopolitiikan toimeenpanosta. ARA kuuluu ympäristöministeriön hallinnon alaan. 

ARA myöntää asumiseen ja rakentamiseen liittyviä avustuksia, tukia ja takauksia sekä ohjaa ja valvoo ARA-asuntokannan käyttöä. ARA on myös mukana asumisen kehittämiseen ja asuntomarkkinoiden asiantuntijuuteen liittyvissä hankkeissa ja tuottaa alan tietopalvelua.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs