Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Helsinkiläisellä yläasteen koululaisella todettu tuberkuloosi

Helsingin sosiaali-ja terveysvirasto

Helsinkiläisellä yläasteen koululaisella todettu tuberkuloosi

Tiedote.
Julkaistu: 06.07.2015 klo 13:49
Julkaisija: Helsingin sosiaali-ja terveysvirasto

Meilahden yläasteen oppilaalla on todettu tartuttava keuhkotuberkuloosi. Tuberkuloosille altistunut luokka ja oppilaat ovat tiedossa. Altistuneiden oppilaiden vanhemmille tiedotetaan tutkimusten järjestämisestä puhelimitse ja tiedotuskirjeellä, joka on lähetetty heille 6.7.2015. Altistuneiden tutkimukset järjestetään viikoilla 30‒31.

Altistunut koulun henkilökunta on kartoitettu ja myös heille tiedotetaan asiasta puhelimitse sekä tiedotuskirjeellä 6.7.2015. Muille koulun opiskelijoille ja heidän vanhemmilleen sekä koulun opettajille ja henkilökunnalle tiedotetaan aiheesta yleisesti yhteisessä tiedotustilaisuudessa lukukauden alkaessa elokuussa 2015.

Tartuntatautilaki edellyttää altistuneiden mahdollisten tartuntojen selvittämistä (jäljitystä), jotta tuberkuloosin leviäminen voidaan tehokkaasti estää. Jos koulussa todetaan tartuntavaarallinen tuberkuloositapaus, perusterveydenhuollon tartuntataudeista vastaava lääkäri ja erikoissairaanhoito tekevät jäljityksen yhteistyössä erillisen suunnitelman mukaisesti. Tässä tapauksessa näihin toimenpiteisiin on ryhdytty yhteistyössä Lasten ja Nuorten sairaalan, Helsingin kouluterveydenhuollon ja työterveyshuollon kanssa.

Suomessa todetaan vuosittain noin 300 uutta tuberkuloositapausta, ja näistä suurin osa aikuisilla. Tapauksista alle kymmenen todetaan lapsilla ja nuorilla. Tuberkuloosi on hengitysteitse tarttuva sairaus, joka paranee hyvin lääkityksellä. Tavallisin tautimuoto on keuhkotuberkuloosi (2/3 tapauksista), joka voi olla tartuttava. Keuhkotuberkuloosin tavallisin oire on pitkittynyt yskä, johon usein liittyy limaisuutta tai ysköksiä. Tuberkuloosin yleisoireita ovat ruokahaluttomuus, laihtuminen, väsymys, yöhikoilu tai kuumeilu.

Tuberkuloosi tarttuu keuhkotuberkuloosia sairastavan potilaan yskiessä. Tartunta tapahtuu oleskeltaessa pitkään tai toistuvasti samassa tilassa hengitystietuberkuloosia sairastavan henkilön kanssa. Tartunnan vaara on suurin sairastuneen kanssa samassa taloudessa asuvilla henkilöillä tai muilla pidempään hänen kanssaan samassa tilassa oleskelevilla. Lyhytkestoiseen tapaamiseen tai yhdessäoloon ulkoilmassa ei liity merkittävää tartuntavaaraa.

Vain kolmasosa tuberkuloosille altistuneista terveistä aikuisista saa tuberkuloositartunnan ja heistä vain yksi kymmenestä sairastuu tuberkuloosiin. Sairastumisriski tartunnan jälkeen on suurin pienillä, rokottamattomilla lapsilla, iäkkäillä ja niillä joiden elimistön puolustuskyky on sairauksien tai lääkitysten myötä heikentynyt.

Lisätietoja medialle:

Hannele Kotilainen, infektiolääkäri
Ylilääkäri, Epidemiologinen toiminta
puh. 09 310 51222

Lisätietoa tuberkuloosista

 

Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto www.hel.fi - Terveyttä ja hyvinvointia helsinkiläisille.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs