Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Hallituksen tasa-arvoselonteon ensimmäiset taustaselvitykset julkaistu

Sosiaali- ja terveysministeriö

Hallituksen tasa-arvoselonteon ensimmäiset taustaselvitykset julkaistu

Julkaistu: 18.01.2010 klo 10:19
Julkaisija: Sosiaali- ja terveysministeriö

Ensimmäiset hallituksen tasa-arvoselontekoa varten tehdyt taustaselvitykset Työ, perhe ja tasa-arvo (Johanna Lammi-Taskula, Minna Salmi, Sanna Parrukoski) sekä Työelämän tasa-arvopolitiikka (Raija Julkunen) julkaistiin tänään. Muut taustaselvitykset ilmestyvät tammi-helmikuun aikana.

Ensimmäiset hallituksen tasa-arvoselontekoa varten tehdyt taustaselvitykset Työ, perhe ja tasa-arvo (Johanna Lammi-Taskula, Minna Salmi, Sanna Parrukoski) sekä Työelämän tasa-arvopolitiikka (Raija Julkunen) julkaistiin tänään. Muut taustaselvitykset ilmestyvät tammi-helmikuun aikana.

Työ, perhe ja tasa-arvo -selvityksessä arvioidaan sukupuolten tasa-arvon näkökulmasta työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista koskevia hallitusten tavoitteita ja toimenpiteitä tasa-arvopolitiikassa, perhepolitiikassa sekä työelämän politiikassa viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Perhevapaisiin liittyvät uudistukset ovat olleet keskeinen osa työn ja perheen yhteensovittamisen politiikkaa. Kansalaisilla on kuitenkin työn ja perheen yhteensovittamisen tarpeita myös pikkulapsivaiheen jälkeen. Raportin mukaan politiikkaa tuleekin kehittää eri perhevaiheiden ja erilaisten perheiden näkökulmasta.

Raportissa todetaan myös, että perheen perustamista opiskeluvuosina on tuettava, perhevapaajärjestelmää yksinkertaistettava, vanhempainvapaa kiintiöitävä äidin ja isän riittävän pitkiin kiintiöihin ja työelämän käytäntöjä kehitettävä pitkäjänteisesti tasa-arvoa tukevan työn ja perheen yhteensovittamisen edistämiseksi.

Tasa-arvopolitiikan vaativat tavoitteet törmäävät toimeenpanon ongelmiin

Työelämän tasa-arvopolitiikka -selvitys käsittelee 1997-2008 toimineiden hallitusten työelämää koskevan tasa-arvopolitiikan tavoitteita, toimia ja tavoitteiden saavuttamista. Selvitys osoittaa, että työelämän osalta sukupuolten tasa-arvon asialista on pysynyt varsin samana. Politiikka on kohdistunut pääasiassa naisten työmarkkina-aseman epäkohtiin ja naisten ammatillisten ja uramahdollisuuksien laajentamiseen. 

Monelta osin saavutukset ovat vaatimattomia tarkastelukauden mittaisista panostuksista huolimatta. Vaativat tavoitteet ovat törmänneet erityisesti toimeenpanon ongelmiin. Esimerkiksi naisten osuus yrittäjistä on pysynyt noin kolmanneksessa, segregaation purkautuminen on hidasta ja palkkakuilun lievä pienenemisen tahti ei riitä hallituksen tavoitteiden saavuttamiseen vuoteen 2015 mennessä.

Neljä uutta taustaselvitystä julkaistaan alkuvuodesta

Tammi-helmikuun aikana julkaistaan neljä muuta taustaselvitystä: Koulutus ja sukupuolten tasa-arvo, Sukupuolten tasa-arvo korkeakoulutuksessa ja tutkimuksessa, Naisiin kohdistuva väkivalta ja tasa-arvopolitiikka sekä Tasa-arvoviranomaisten institutionaalinen asema.

Taustaselvityksissä arvioidaan hallituksen tasa-arvopoliittisia tavoitteita ja toimia ja toimenpiteiden vaikutuksia. Selvitysten tarkoituksena on myös koota yhteen tietoa eri lähteistä koskien tasa-arvotilanteessa tapahtuneita muutoksia viimeisen kymmenen vuoden aikana. Taustaselvityksen tekijöiltä on lisäksi pyydetty ehdotuksia tulevaisuuden tavoitteiksi ja toimenpiteiksi kyseisen teema-alueen osalta.

Hallituksen tasa-arvoselonteko tehdään Suomessa nyt ensimmäistä kertaa, ja se annetaan eduskunnalle syksyllä 2010.

Lisätietoja

ylitarkastaja Eeva Raevaara, puh. (09) 160 73842, 050 358 1289
ylitarkastaja Taina Riski, puh. (09) 160 74889, 050 464 9323

 

Muualla palvelussamme


Työ, perhe ja tasa-arvo http://www.stm.fi/julkaisut/nayta/_julkaisu/1481437#fi  (STM:n selvityksiä 2009:55)

Työelämän tasa-arvopolitiikka http://www.stm.fi/julkaisut/nayta/_julkaisu/1481465#fi  (STM:n selvityksiä 2009:53)

Tasa-arvo http://www.stm.fi/tasa-arvo

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs