Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » ETNOn puheenjohtaja Ritva Viljanen: Maahanmuuttokeskustelua hallitsevat vanhat stereotypiat

Sisäasiainministeriö

ETNOn puheenjohtaja Ritva Viljanen: Maahanmuuttokeskustelua hallitsevat vanhat stereotypiat

Julkaistu: 29.10.2009 klo 14:00
Julkaisija: Sisäasiainministeriö

Etnisten suhteiden neuvottelukunnan (ETNO) järjestämässä keskustelutilaisuudessa julkistettiin tänään "En ole rasisti, mutta..." -pamfletti. Vastapainon ja Nuorisotutkimusverkoston julkaisema teos analysoi moniäänisesti maahanmuuttokritiikkiä ja rasismia. ETNOn puheenjohtaja Ritva Viljanen totesi avaussanoissaan, että pamfletti on tärkeä puheenvuoro rasismia vastaan.

Etnisten suhteiden neuvottelukunnan (ETNO) järjestämässä keskustelutilaisuudessa julkistettiin tänään "En ole rasisti, mutta..." -pamfletti. Vastapainon ja Nuorisotutkimusverkoston julkaisema teos analysoi moniäänisesti maahanmuuttokritiikkiä ja rasismia. ETNOn puheenjohtaja Ritva Viljanen totesi avaussanoissaan, että pamfletti on tärkeä puheenvuoro rasismia vastaan.  

ETNOn jäsenistö koostuu viranomaistahoista, kansalaisjärjestöistä ja eri puolueista. Neuvottelukunta pitää hyödyllisenä, että maahanmuutosta käydään aktiivista keskustelua, mutta korostaa maahanmuuttopolitiikan kritisoinnin ja rasismin välisen eron tunnistamista. Viljasen mukaan aihe on tärkeä, sillä EU:n perusturvaviraston tutkimuksen mukaan esimerkiksi afrikkalaiset kohtaavat eniten rasismia Italiassa, Maltalla ja Suomessa.   

"Suomalainen maahanmuuttokeskustelu on polkenut ikään kuin paikallaan. Keskustelua käydään vieläkin pitkälti samoin argumentein kuin 1990-luvun alussa, jolloin suomalainen pakolaispolitiikka alkoi. Julkisessa keskustelussa olisi hyvä kiinnittää enemmän huomiota siihen, vahvistetaanko edelleen vain stereotypioita tai kuinka eri keskustelukumppanit kuulevat toisiaan", Viljanen arvioi.  

Etnisten suhteiden neuvottelukunta on yksi foorumi, jossa maahanmuutosta keskustellaan eri näkökannoilta. ETNO tuo esiin myös maahanmuuttajien omaa ääntä valtakunnallisella ja paikallisella tasolla sekä toimii asiantuntijatahona esimerkiksi lainvalmistelutyössä. Tämän vuoden alkupuolella neuvottelukunta järjesti laajan asiantuntijaseminaarin eduskunnassa aiheesta monikulttuurisuus kouluissa. Tämä aihe on konkreettinen esimerkki tilanteesta, jossa perusarvojen huomioiminen myös käytännön ratkaisuissa ja linjauksissa on oleellista.  

"Ulkomaalaisten määrä Suomessa on noin 3 %. On luonnollista, että kun emme ole juuri joutuneet kohtamaan toisia kulttuureja ja erilaisuutta, rasismia ja ennakkoluuloja ilmenee. Julkisessa keskustelussa ja paikallisilla tasoilla olisi hyvä puhua siitä, mitkä ovat ihmisten kokemia uhkia ja kuinka niitä voitaisiin lieventää", Viljanen totesi puheessaan.  

Monikulttuurisuus haastaa suomalaisen ja pohjoismaisen yhteiskunnan perinteitä ja arvoja. Normaalin kriittisyyden ohella esiintyy myös rasistisia ilmiöitä, joista kertovat poliisin kirjaamat rasistiset rikosepäilyt ja syrjintäkantelut.  

"Rasismi hyökkää yhteiskunnan perusarvoja vastaan kuten yhdenvertaisuus, syrjimättömyys ja suvaitsevaisuus. Kyse ei ole vain naapurien nahistelusta, vaan rasismi halveksii moniarvoisen länsimaisen demokratian keskeisiä arvoja ja alentaa toisten ihmisten ihmisarvoa."  

Etnisten suhteiden neuvottelukunta
Etnisten suhteiden neuvottelukunta (ETNO) on valtioneuvoston asettama asiantuntijaelin. Valtakunnallinen ETNO toimii sisäasiainministeriön yhteydessä ja neuvottelukunnassa on yhteensä 30 jäsentä. Etnon toiminnasta saa lisätietoja verkkosivulta: www.intermin.fi/etno

Lisätietoja: ETNOn pääsihteeri, ylitarkastaja Sari Haavisto, (09) 160 43454, ETNOn sihteeri, suunnittelija Nina Suorsa, (09) 160 43415

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs