Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Elinluovutuskortti on helppo tapa auttaa

Munuais- ja maksaliitto

Elinluovutuskortti on helppo tapa auttaa

Tiedote.
Julkaistu: 05.10.2015 klo 07:47
Julkaisija: Munuais- ja maksaliitto

Euroopan elinsiirtopäivää vietetään 10. lokakuuta. Tänään alkavassa kampanjassa muistutetaan, miten helppoa elinluovutuskortti on tehdä. Uudella mobiilisovelluksella se on entistä helpompaa.

Maanantaina 5.10. osoitteessa www.elinluovutuskortti.fi alkavassa kampanjassa haastetaan hankkimaan joko perinteinen kortti tai lataamaan uusi mobiiliversio ja välittämään tietoa lähipiirille.

Videoille Radio Helsingin päätoimittaja Maria Veitola, toimittaja Kirsi Alm-Siira, Jokereiden pakki Ossi Väänänen ja räppärit Karri Koira ja Särre näyttävät, miten helppoa elinluovutuskortin tekeminen on.

Suomessa yli 400 ihmistä odottaa elinsiirtoa. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Sairaus, jonka ainoa hoitomuoto on elinsiirto, voi koskettaa ketä tahansa.  Yksi elinluovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen. Elinluovutuskortilla antaa luvan elimiensä ja kudostensa käyttämiseen toisen ihmisen hyväksi kuolemansa jälkeen.

– Elinluovutuskortti on edelleen ajankohtainen. Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään vastustanut. Mahdollisen elinluovuttajan mielipidettä kysytään omaisilta. Kortti kertoo heillekin tahdon selkeästi, sanoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Oman elinluovutustahdon kertomisen helpottamiseksi on elinluovutuskortista julkaistu sovellus älypuhelimeen. Munuais- ja maksaliitto alkoi jakaa vuonna 1975 eli 40 vuotta sitten elinluovutustestamenttia. Vuonna 1995 nimi muuttui elinluovutuskortiksi. Mobiilikortti on saatavilla jo nyt Android- ja Windows Phone- puhelimiin sekä tabletteihin. iPhone-sovellus odottaa vielä julkaisua.

Kampanjaviikolla Radio Helsinki ja Basso Radio jakavat tietoa. Radiot muistuttavat, että kaverit voi kutsua mukaan tekemään hyvää jakamalla elinluovutuskortti-selfien Instagramiin hahstagilla #elinluovutuskortti. 

Julkkikset hyvän asian puolesta

Kampanjassa Radio Helsingin päätoimittaja Maria Veitola kertoo suhteestaan elinluovutuskorttiin.

– Kuoleman jälkeiset asiat hermostuttavat luonnollisesti meitä kaikkia, eikä niitä halua ajatella.  Elinluovutuskortti on käytännöllinen väline puhua vaikeista asioista, jotka täytyy käydä kuitenkin läpi jossain vaiheessa, Maria Veitola sanoo.

Elinluovutuskortin täyttämisen lisäksi on tärkeää kertoa oma tahto läheisilleen. Heiltä kysytään mahdollisen luovuttajan mielipidettä. Jos asiasta ei ole keskustelu kotona, kysymykseen voi olla vaikea vastata.

– Elinluovutuskortissa on kyse vähän samasta kuin henkivakuutuksesta tai testamentista. Kun sen kerralla puhuu läheisten kanssa, aiheeseen ei tarvitse enää palata, Kirsi Alm-Siira pohtii.

Kun oman tahdon on pohtinut ja sanonut kyllä elinluovutukselle, elinluovutuskortin voi tilata ilmaiseksi postissa osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi tai ladata elinluovutus-sovelluksen sovelluskaupoista.

– Ajan jättäessä elinvoimaisesta ihmisestä ja sielun jatkaessa eteenpäin, voi pelastaa jonkun onnekkaan hengen tekemällä viimeisen hyvän työn antamalla jo taakseen jääneen ruumiin tarvitsevien käyttöön, Ossi Väänänen sanoo.

– Eipä ole tullut tässä kiireisessä maailmassa paljon pohdittua mitä mun elimille tapahtuu kuoleman jälkeen, mutta jos näin helposti voin auttaa muita, niin tottakai sen teen, sanoo Karri Sirén aka Karri Koira. 

– Elinluovutuskortti edustaa mulle yhteisölähtöistä ajattelua. Elämässä on muutakin kuin me itse yksilöinä. Jos mun elimistä on jotain hyötyä, niin ilomielin suon ne jonkun toisen käyttöön, sanoo Miika Särmäkari aka Särre.

Tiesitkö tämän elinluovutuksesta?
– Suomessa yli 400 ihmistä odottaa elinsiirtoa. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Osa elinsiirtoa odottavista menehtyy, koska siirrettävää elintä ei saatu ajoissa.
– Yksi elinluovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen.
– Lain mukaan jokainen on mahdollinen elinluovuttaja, ellei ole sitä eläessään vastustanut. Tietoa mahdollisen elinluovuttajan mielipiteestä kysytään omaisilta.
– Suomessa tehdään munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkon-, haiman-munuaisen- ja ohutsuolensiirtoja. Eniten on munuaisensiirtoja.
– Elinluovutuskortin voi tilata ilmaiseksi postiluukkuunsa osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi.

Elinluovutuskortti netissä
www.elinluovutuskortti.fi
www.facebook.com/kyllaelinluovutukselle
www.instagram.com/elinluovutuskortti
#elinluovutuskortti

Kuvat Maria Veitolasta, Kirsi Alm-Siirasta, Ossi Väänäseestä sekä Karri Koirasta ja Särrestä:
www.elinluovutuskortti.fi/kuvia

Videot myös Youtubessa:
Maria Veitola https://youtu.be/2DW_HYNtyn0
Kirsi Alm-Siira https://youtu.be/eR0REhK2zks
Ossi Väänänen https://youtu.be/2uiTLmlTZ7g
Karri Koira ja Särre https://youtu.be/Tq6nY0UY0nw


Lisätietoja:
Petri Inomaa
Viestintäpäällikkö, Munuais- ja maksaliitto
040 5240 679
petri.inomaa@musili.fi

 

Elinluovutuskortti-toiminta
Elinluovutusten edistämiseen tähtäävässä tiedotustoiminnassa mukana ovat Munuais- ja maksaliitto, Hengitysliitto, Näkövammaisten Keskusliitto, Suomen Diabetesliitto, Suomen Sydänliitto ja Sydän- ja keuhkosiirrokkaat – SYKE ry sekä SPR Veripalvelu ja Regea kudospankki ja solukeskus. Toiminnasta vastaa Munuais- ja maksaliitto. Toiminnan rahoittaa RAY.

 

Liitetiedostot

Munuais- ja maksaliitto on valtakunnallinen kansalais- ja potilasjärjestö. Liitto tukee sairastuneiden ja heidän läheistensä mahdollisuuksia hyvään elämään ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Liiton tavoitteena on munuais- ja maksasairauksien ja niistä johtuvien haittojen ennaltaehkäisy, sairauksien varhainen toteaminen ja hyvä hoito sekä kuntoutumisen tukeminen kaikissa sairauden vaiheissa. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs