Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Elävältä luovuttavalta tehtyjä munuaissiirtoja on lisättävä

Munuais- ja maksaliitto

Elävältä luovuttavalta tehtyjä munuaissiirtoja on lisättävä

Tiedote.
Julkaistu: 18.03.2016 klo 09:02
Julkaisija: Munuais- ja maksaliitto

Munuaissiirto parantaa sairastuneen ennustetta ja elämänlaatua dialyysihoitoon verrattuna. Valtaosa siirteistä saadaan aivokuolleilta luovuttajilta ja niistä on jatkuva pula. Elävien munuaisen luovuttajien määrän lisääminen vaatii lakimuutosta, jotta luovuttajana voi toimia muukin kuin lähiomainen.

Viime vuonna munuaissiirtoja tehtiin 245, mutta tälläkin hetkellä lähes 400 ihmistä odottaa siirtolistalla munuaista aivokuolleelta luovuttajalta. Suomessa munuaissiirrettä joutuu odottamaan keskimäärin 1,5–2 vuoden ajan. Tehtyjen siirtojen määrää rajoittaa sopivien luovuttajien puute. Joka vuosi useita ihmisiä kuolee odottaessaan uutta munuaista.

– Elävältä luovuttajalta tehtyjen siirtojen lisääminen on erinomainen mahdollisuus lisätä siirtojen kokonaismäärää ja helpottaa epäsuhtaa elinten saatavuuden ja tarpeen välillä, sanoo Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

Suomessa yli 90 prosenttia siirroista tehdään aivokuolleilta luovuttajilta saaduilla elimillä. Elävältä luovuttajalta tehtyjä munuaissiirtoja on ollut perinteisesti vähän, vain noin 10–15 vuodessa eli 2–2,7 siirtoa miljoona asukasta kohden. Suomi jää vertailussa lähes kaikista länsimaista. Muissa Pohjoismaissa munuaissiirtoja elävältä luovuttajalta on 13–20 miljoonaa asukasta kohden. Maailmanlaajuisesti 40 prosenttia munuaissiirroista tehdään elävältä luovuttajilta.

Kudoslain mukaan täysi-ikäinen henkilö voi luovuttaa uusiutumattoman elimen vain lähiomaisensa tai muun läheisensä sairauden hoitoa varten. Lain tulkinnan mukaan lähiomaisia ovat aviopuoliso, lapsi, vanhempi ja sisarus. Muita läheisiä ovat esimerkiksi avopuoliso tai muu luovuttajan kanssa samassa taloudessa asuva henkilö. Tulkinta on rajannut ulkopuolelle esimerkiksi kaukaisemmat sukulaiset ja ystävät.

– Suurin eläviltä luovuttajilta tehtävien siirtojen määrää rajoittava tekijä on Suomen nykyinen lainsäädäntö. Suomen kudoslakiin tarvitaan muutos, jotta henkeä pelastavien munuaissiirtojen määrää voidaan lisätä riittävälle tasolle, vaatii liiton eduskunnan tukiryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja, erikoislääkäri Sari Tanus (KD). Tanus on jättänyt aiheesta kirjallisen kysymyksen eduskunnan puhemiehelle.

– Tutkimusten mukaan elävältä luovuttajalta tehdyn munuaissiirron ennuste on parempi ja siirre toimii pidempään kuin aivokuolleelta luovuttajalta tehdyn siirron, koska siirre saadaan tutkitusti terveeltä luovuttajalta ja leikkaus voidaan tehdä ennalta suunniteltuna ajankohtana. Terveeksi todetulle luovuttajalle leikkaukseen liittyvät riskit ovat erittäin pienet ja toisen munuaisen poiston merkitys terveydelle on vähäinen, kertoo professori, HUS:n Elinsiirto- ja maksakirurgian klinikan ylilääkäri Helena Isoniemi.

Munuaisen luovuttajat ovat tutkimusten mukaan keskimäärin hyvin tyytyväisiä luovuttamispäätökseensä ja heidän elämänlaatunsa on yhtä hyvä kuin muulla väestöllä.

– Munuaisen luovutuksen tulee perustua aina vapaaehtoisuuteen, eikä siihen saa liittyä minkäänlaista painostusta. Toisaalta on syytä pohtia, mitä haittaa henkilölle aiheutetaan, jos luovutusmahdollisuus kielletään, Högström muistuttaa.

Suomalaistutkimusten mukaan toimiva munuaissiirre säästää jo ensimmäisen vuoden kuluttua leikkauksesta yhteiskunnan varoja n. 40 000 €/vuosi verrattuna dialyysihoitoon. Koska nykyään munuaissiirteet toimivat keskimäärin noin 20 vuoden ajan, säästää yksi onnistunut munuaissiirto rahaa terveydenhuollolta satojatuhansia euroja. Lisäksi se parantaa siirron saaneen elämänlaatua ja eliniän ennustetta.

Lisätietoja

Sari Högström
Toiminnanjohtaja, Munuais- ja maksaliitto
050 536 7258
sari.hogstrom@musili.fi

Sari Tanus
Kansanedustaja, erikoislääkäri
Munuais-, maksa- ja elinsiirtopotilaiden eduskunnan tukiryhmän puheenjohtaja
050 5121 303
sari.tanus@eduskunta.fi

Helena Isoniemi
Professori, ylilääkäri, Elinsiirto- ja maksakirurgian klinikka, HUS
050 4270 246

Munuais- ja maksaliitto on valtakunnallinen kansalais- ja potilasjärjestö. Liitto tukee sairastuneiden ja heidän läheistensä mahdollisuuksia hyvään elämään ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Liiton tavoitteena on munuais- ja maksasairauksien ja niistä johtuvien haittojen ennaltaehkäisy, sairauksien varhainen toteaminen ja hyvä hoito sekä kuntoutumisen tukeminen kaikissa sairauden vaiheissa. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs