Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Eläkkeellä olevat sairaanhoitajat omaishoitajien tukena

Suomen sairaanhoitajaliitto

Eläkkeellä olevat sairaanhoitajat omaishoitajien tukena

Tiedote.
Julkaistu: 19.03.2015 klo 07:00
Julkaisija: Suomen sairaanhoitajaliitto

Sairaanhoitajaliitto on käynnistänyt yhdessä Omaishoitajat ja läheiset -liiton kanssa omaishoitajia tukevan mentoroinnin pilottiohjelman. Mentoreina toimivat eläkkeellä olevat sairaanhoitajat, jotka haluavat hyödyntää osaamistaan ja syventää ymmärrystään omaishoitajuudesta. Pilotti toteutetaan Varsinais-Suomen alueella.

- Sairaanhoitajaliitto haluaa hankkeen avulla tukea omaishoitajia heidän vaativassa tehtävässään. Lisäksi haluamme tuottaa eläkkeellä oleville jäsenillemme mielekästä vapaaehtoistoimintaa, järjestöjohtaja Aura Matikainen Sairaanhoitajaliitosta sanoo.

Sairaanhoitajaliiton jäsenenä on runsaasti aktiivisia, hyvin koulutettuja ja kokeneita eläkkeelle jääneitä sairaanhoitajia. Heillä on annettavana osaamista, joka auttaa omaishoitajia työssään. Sairaanhoitajilla on kokemusta vaativien potilaiden hoidosta ja omaisten kanssa toimimisesta. Mentorien tarkoituksena ei ole hoitaa, vaan tukea omaishoitajaa.

- Meille oli yllätys, miten paljon mentorointiohjelma kiinnosti, ja miten helppoa oli saada seniorisairaanhoitajia mukaan. Monet tiesivät miten vaikea tilanne omaishoitajilla on, ja he halusivat tulla jakamaan pitkän uran tuomaa kokemusta ja osaamista, Matikainen kertoo.

Pilottiohjelman mentorit ovat kaikki käyneet Omaishoitajat ja läheiset -liiton  järjestämän mentorointikoulutuksen. Varsinainen mentorointi alkaa omaishoitajien ja mentorien yhteistapaamisella 19.3.2015. Sen jälkeen mentori-omaishoitajaparit tapaavat kerran kuukaudessa marraskuuhun saakka. Kokemusten perusteella toimintaa kehitetään ja yhteistyötä laajennetaan uusille paikkakunnille.

Mentorointiohjelman toteuttavat yhteistyössä Varsinais-Suomen Sairaanhoitajat ry ja Turun Seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry.

Omaishoitaja on henkilö, joka pitää huolta perheenjäsenestään tai muusta läheisestään, joka sairaudesta, vammaisuudesta tai muusta erityisestä hoivan tarpeesta johtuen ei selviydy arjestaan omatoimisesti. Selvitysten mukaan noin miljoona suomalaista auttaa säännöllisesti läheistään. Tällä hetkellä Suomessa arvioidaan olevan noin 300 000 omaishoitotilannetta, joista 60 000 on sitovia ja vaativia.  Vain pieni osa kaikista omaishoitotilanteista on lakisääteisen omaishoidon tuen piirissä. Omaishoitosopimuksia oli Suomessa vuonna 2014 n. 43 000. Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry

Lisätietoja:
Aura Matikainen, järjestöjohtaja, Suomen sairaanhoitajaliitto ry, aura.matikainen@sairaanhoitajaliitto.fi, puh. 010 321 3330.


Laura Niemi, viestintä- ja markkinointijohtaja, Suomen sairaanhoitajaliitto ry, laura.niemi@sairaanhoitajaliitto.fi, puh 050 3738602

90 vuotta osaamista, tietoa ja välittämistä

Sairaanhoitajaliitto perustettiin Helsingin Säätytalossa 25.1.1925. Jo perustamisesta lähtien tehtävämme on ollut yhdistää sairaanhoitajat huolehtimaan asiantuntevasta ammatistaan, edunvalvonnasta sekä korkeatasoisesta hoitotyöstä.

Tänään Suomen sairaanhoitajaliitto ry on merkittävä terveydenhuollon vaikuttaja sairaanhoitajia koskevissa asioissa. Tehtävänämme on kehittää hoitotyötä, antaa ammatillista tukea ja edistää sairaanhoitajien asemaa asiantuntijoina. Meihin kuuluu lähes 50 000 hoitotyön ammattilaista. Joukossamme on sairaanhoitajia, terveydenhoitajia, kätilöitä ja ensihoitajia (AMK).

Sairaanhoitajaliiton konserniin kuuluvat myös koulutus- ja kustannusyhtiö Fioca Oy ja Hoitotyön tutkimussäätiö Hotus.

sairaanhoitajat.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs