Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Avioton, au-lapsi, äpärä, lehtolapsi – Aviottomien lasten ja heidän äitiensä kokemukset kerätään talteen

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Avioton, au-lapsi, äpärä, lehtolapsi – Aviottomien lasten ja heidän äitiensä kokemukset kerätään talteen

Tiedote.
Julkaistu: 31.08.2015 klo 09:42
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Synnytitkö aviottoman lapsen? Oletko avioton lapsi? Tutkija Heli Kaarina Kananen, Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitos ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura keräävät nyt erityisesti 1940–1990-luvuilla avioliiton ulkopuolella syntyneiden lasten ja aviottoman lapsen synnyttäneiden naisten kokemuksia.

Avioton, au-lapsi, äpärä, lehtolapsi -keruussa tavoitteena on hahmottaa sitä, mitä aviottoman lapsen saaminen merkitsi äidille eri vuosikymmenillä ja miten äidin lähiyhteisössä reagoitiin aviottomuuteen. Myös kokemukset ja tieto sikiönlähdetyksestä ja aviottoman lapsen surmaamisesta ansaitsevat paikkansa historiassamme. Lisäksi toivotaan tietoa siitä, millaista on ollut olla avioton lapsi sotien jälkeisessä Suomessa. Myös äitien, lasten ja viranomaisten kohtaamiset kiinnostavat, miten viranomaiset ohjasivat ja säätelivät äidin ja lasten elämää?

Aviottoman lapsen synnyttäneet voivat muistella esimerkiksi raskausaikaansa ja aviottoman lapsen saamista. Miten ympärillä olevat ihmiset suhtautuivat aviottomaan lapseen ja miten lapsen saaminen vaikutti äidin elämään? Millaista apua saatiin ja millaisia ratkaisuja tilanteesta selviytymiseksi tehtiin?

Aviottomat lapset taas voivat kirjoittaa siitä, miten avioliiton ulkopuolella syntyminen vaikutti omaan elämään, miten kasvuympäristö siihen suhtautui ja miten aihetta käsiteltiin äidin kanssa. Lisäksi voi kertoa, millaisena aviottomuuden on kokenut ja mitä kokemukset merkitsevät itselle tänä päivänä.

Keruun tuloksista tiedotetaan maaliskuussa 2016. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan kirjapalkintoja.

Vastausohjeet: http://www.finlit.fi/avioton

Lisätietoja:
SKS:n kansanrunousarkisto, p. 0201 131 240, keruu@finlit.fi
Heli Kaarina Kananen, p. 040 665 0 656, heli.k.kananen@jyu.fi

____________________________________________________________________________________________________

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, SKS on vuonna 1831 perustettu tieteellinen seura ja kulttuurijärjestö: tutkimuslaitos, humanistisen tiede- ja tietokirjallisuuden kustantaja, suullisen ja kirjallisen kulttuurin arkisto ja tieteellinen erikoiskirjasto sekä kirjallisuuden viennin ja kääntämisen tukija. Seuraan kuuluu runsaat 3 000 jäsentä ja sen palveluksessa työskentelee tällä hetkellä lähes sata henkeä. www.finlit.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs