Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Akuutista pakolaiskriisistä kotoutumisen arkeen – Otaniemen vastaanottokeskuksen avaamisesta tasan vuosi

Luona Oy

Akuutista pakolaiskriisistä kotoutumisen arkeen – Otaniemen vastaanottokeskuksen avaamisesta tasan vuosi

Tiedote.
Julkaistu: 16.09.2016 klo 08:45
Julkaisija: Luona Oy

Luona Oy:n ylläpitämän, Otaniemen vastaanottokeskuksen avaamisesta Espoossa on tänään kulunut tasan vuosi.  Keskus oli Luona Oy:n ensimmäinen, ja samalla ensimmäinen yksityisen toimijan ylläpitämä vastaanottokeskus Suomessa.  

Otaniemen vastaanottokeskus perustettiin 16.9.2015, kun Suomen valtio pyysi myös yksityisiltä toimijoilta pikaista apua akuuttiin turvapaikanhakijakriisiin. Luona Oy käynnisti vastaanottokeskustoiminnan alle vuorokauden varoitusajalla, kun Ruotsin kautta Suomeen busseilla saapuneita pakolaisia majoittanut vastaanottokeskus avattiin Otaniemeen, hostelina toimineen entisen Pelastusopiston tiloihin. Vuoden aikana Luona Oy ylläpiti enimmillään yhdeksää vastaanottokeskusta pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla.

"Kaikille löytyi katto pään päälle"

Otaniemen vastaanottokeskuksen johtaja Ami Engström muistelee vuoden takaista, pitkää työpäivää. "Patjat kannettiin sisään päivällä, asukkaat saapuivat illalla. Työtä tehtiin vuorotta, mutta kahdentoista tunnin kuluttua perustamispäätöksestä kaikille löytyi katto pään päälle, suojaa ja ruokaa".

Otaniemen vastaanottokeskus on noin 400 turvapaikanhakijan koti. Myös jo omaan asuntoon muuttaneet, asuntopohjaisessa vastaanottokeskuksessa asuvat turvapaikanhakijat vierailevat säännöllisesti keskuksessa, esimerkiksi suomen kieltä opiskelemassa ja terveys- ja sosiaalipalveluiden parissa.

Vastaanottokeskus tänään: koti ja monipuolinen palvelukeskittymä

Vastaanottokeskustoiminnan ensisijainen tehtävä on tarjota suojaa ja turvaa sitä etsiville. Vuodessa Otaniemestä, kuten monista muistakin vastaanottokeskuksista, on tullut asukkailleen koti.  Saman katon alta löytyy majoituksen, ruoan ja terveydenhuoltopalveluiden lisäksi paljon muutakin: esimerkiksi monipuolisia sosiaalityön ja asumisen tuen palveluita, suomen kielen ja kulttuurin opetusta, vapaa-ajan toimintaa ja apua asiointiin viranomaisten kanssa. Palveluita pyörittävät vastaanottokeskustyön ja sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset. Lisäksi turvapaikanhakijoiden tukena on aktiivinen joukko vapaaehtoisia. 

Luona Oy:n vastaanottokeskuksista vastaava johtaja Niina Kuurma muistuttaa, että näin suurta kokonaisuutta ei olisi voinut pyörittää ilman toimivaa yhteistyötä Maahanmuuttoviraston ja muiden viranomaisten, kunnan, henkilökunnan ja vapaaehtoisten välillä. "Tämä kaikki on saatu aikaan yhdessä. Kun katsoo taaksepäin kuluneeseen vuoteen, ei voi olla kuin todella kiitollinen kaikesta!"

Vuosipäivää juhlitaan keskuksessa yhdessä asukkaiden, henkilökunnan ja yhteistyökumppaneiden kesken.

 

Lisätietoja medialle:  

Ami Engström, johtaja, Otaniemen vastaanottokeskus, Luona Oy, puh. 0400 959 695, ami.engstrom@luona.fi

Niina Kuurma, johtaja, vastaanottokeskuspalvelut, Luona Oy, puh. 050 354 1888, niina.kuurma@luona.fi

Liitetiedostot

Kotimainen Luona Oy tuottaa kotiin tuotavia palveluja ja asumiseen liittyviä ratkaisuja kuten tuettua asumista, kriisimajoitusta, kotihoitoa, vastaanottokeskustoimintaa ja kotouttamista. Toimimme kotitalouksien, kaupunkien, kuntien ja valtion kumppanina. Tarjoamme kaikille Luona-polkuun sitoutuneille asiakkaillemme oman asunnon sekä yksilöllistä tukea asumiseen ja arkeen sekä työ- tai koulutuspaikan löytämiseen. Uskomme, että auttamalla ihmistä auttamaan itseään, autamme koko yhteiskuntaa. Luona Oy työllistää noin 300 henkilöä ja sen liikevaihto (2015) oli 16 miljoonaa euroa. Luona Oy on Barona Groupin tytäryhtiö.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs