Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sisustaminen » TTS Työtehoseura arvioi Seinäjoen asuntomessukohteiden keittiöt - trendeinä saarekkeet, integroidut kodinkoneet, vetimettömät ovet ja mustavalkoinen väritys

TTS Työtehoseura

TTS Työtehoseura arvioi Seinäjoen asuntomessukohteiden keittiöt - trendeinä saarekkeet, integroidut kodinkoneet, vetimettömät ovet ja mustavalkoinen väritys

Tiedote.
Julkaistu: 07.07.2016 klo 08:10
Julkaisija: TTS Työtehoseura

Työtehoseuran kolmihenkisen raadin tekemässä arvioinnissa painottuu keittiön toiminnallisuus, mutta myös esteettisyys, ekologisuus ja turvallisuus on huomioitu. Arvioinnissa tarkasteltiin muun muassa kodinkoneiden ergonomista sijoittelua, lasku- ja työpöytätasojen riittävyyttä ja yleistä toimivuutta. Messukohdearviot tehtiin Osuuskunta Suomen Asuntomessut toimeksiannosta.

Täydellisen keittiön määrittelee käyttäjä

Messukohteiden keittiöt ovat pääsääntöisesti saarekkeellisia avokeittiöitä, joissa keittiö-, ruokailu- ja oleskelutilat ovat samaa tilakokonaisuutta. Valoa ja tilaa riittää ja toiminnallisuus on kautta linjan melko hyvä. Oleskelutiloissa on yleensä takka ja muutamissa kohteissa on myös leivinuuni. Useimmista keittiöistä on yhteys lasitetulle ulkoterassille, johon voi järjestää kesäajaksi oman ruokailutilansa tai vaikka kesäkeittiön. Kahdessa messutalossa keittiö on yläkerrassa, jonne kiipeäminen kauppakassien kanssa vaatii kuntoa. Keittiöt ovat kooltaan talon kokoon nähden sopivia ja ruokailutilat ovat väljiä.

 ”Keittiö on usein asunnon kallein ja käytetyin tila, joten sen toimivuus on tärkeää. Keittiöissä tehdään hyvin erilaisia asioita. Toiminnallisuudelle on olemassa tietyt perussäännöt, mutta käyttäjien toiminta ja tarpeet vaikuttavat viime kädessä siihen, miten toimivaksi ja täydelliseksi kukin keittiönsä kokee”, toteaa tutkija Tarja Marjomaa TTS:sta. Messukohteiden keittiöt ovat melko samantyyppisiä, joten yksittäisten kohteiden esiin nostaminen on vaikeaa. TTS:n lehdistökierrokselle valittiin kohteet 12 (Villa Tango), 33 (Lumiance Talo) ja 36 (Kastelli Koria). Niissä on toteutettu muutamia oivallisia ratkaisuja, ja toiminnallisuus suhteessa asunnon kokoon ja muihin tilaratkaisuihin on hyvä.Saareke suosituin

Messukohteiden keittiöistä yli 80 prosentissa on saarekeratkaisu. Noin puolet saarekkeista on sijoitettu keskelle keittiötä siten, että saarekkeen ympäri pääsee kulkemaan. Mikäli saareke jatkuu ulokkeena keittiökalusteesta, sitä voidaan nimittää keittiön muotoa kuvaavasti myös U-keittiöksi. Myös termejä niemeke ja puolisaareke käytetään, ja etenkin silloin, jos saarekkeen pääty on kiinni seinässä. Yhdessä keittiössä on saareke, jota voidaan liikutella paikasta toiseen siinä olevien pyörien avulla.

Saareke on monipuolinen ja sitä voi käyttää muun muassa työskentelytasona, tarjoilupöytänä sekä myös välipalaruokailussa ja istumatyössä, jos siinä on jalkatilaa istumiseen. Messukeittiöiden saarekkeisiin on sijoitettu myös kodinkoneita kuten uuni, viinikaappi ja keittotaso. Käytännöllisyyden ja turvallisuuden vuoksi keittotason lähietäisyydelle suositellaan vesipistettä. Yli puolessa saarekkeista on keittotaso, mutta niistä vain kolmasosassa on myös vesipiste. Saarekkeiden ympärillä on pääsääntöisesti riittävästi tilaa, jota tarvitaan ovien ja laatikoiden avautumiseen ja keittiössä työskentelyyn.

Kodinkoneet energiatehokkaita, sijoituskorkeuksissa toivomisen varaa

Lähes puolessa keittiöistä on mikroaaltouuni sijoitettu niin korkealle, että kuumia astioita käsiteltäessä saattaa syntyä vaaratilanteita. Monessa kohteessa uuni ja astianpesukone ovat työpöytätason alla, vaikka etenkin astianpesukone on usein ahkerassa käytössä. Astianpesukoneen ergonominen sijoituskorkeus on 300 – 400 mm lattiasta. Mikäli sekä uunia että astianpesukonetta ei ole mahdollista sijoittaa sopivalle käyttökorkeudelle, kannattaa useammin käytetty sijoittaa ylös. ”Kodinkoneiden sijoittaminen ergonomiselle käyttökorkeudelle on edelleen vähäistä, vaikka sillä kevennetään koneiden käyttöä, parannetaan käyttöturvallisuutta ja tuetaan ergonomisia työasentoja. Messukeittiöissä olevista kalusteuuneista noin 30 prosenttia ja astianpesukoneista vain noin 20 prosenttia on hyvällä käyttökorkeudella”, toteaa Tarja Marjomaa.

Muutamassa keittiössä seinäkaapit ovat päivittäisen käytön kannalta liian korkealla ja vetimettömyys vielä korostaa ovien avaamisen ja käytön hankaluutta. Kodinkoneiden ja keittiökalusteiden ovien avautumissuunnissa ja työ- sekä laskutasojen määrässä ja sijainnissa on jonkin verran puutteita. Kodinkoneiden vieressä ei kaikissa keittiössä ole laskutilaa ja usein etenkin uunin ja kylmälaitteen vierestä se puuttuu kokonaan. Kodinkoneet ovat energiatehokkaita ja niissä on turvallisuutta lisäävää tekniikkaa, kuten induktiokeittotasoja. Muutamassa kohteessa on toteutettu kulmaliesiratkaisuja, jotka sopivat isoihin tiloihin, mutta vievät myös tilaa. Työpöytä- ja säilytystilaa on useimmissa keittiöissä riittävästi.
Kalusteuuni ja kylmälaite on sijoitettu muutamassa keittiössä vierekkäin. Laadukas kalusteuuni on hyvin eristetty eikä lämmitä viereistä kylmälaitetta samalla tavoin astianpesukone, jossa on yleensä ohuemmat eristeet. Huokeassa uunissa eristeet voivat olla niin ohuet, että uunikomero lämpenee ja vaikuttaa kylmälaitteen toimintaan. Liesituuletin on monessa keittiössä upotettu kattoon, saarekkeen yläpuolelle. Myös saarekkeesta ylös nousevia liesituulettimia on käytetty enemmän kuin aikaisemmilla messuilla.


Trendeinä vetimettömyys ja mustavalkoisuus
Keittiökalusteet ovat pääosin valkoisia, mutta joukossa on myös muutama musta keittiö. Parissa keittiöissä keittiökalusteet ovat vaaleaa puuta. Messujen trendivärit ovat musta ja harmaa ja niitä on käytetty tehosteväreinä muun muassa keittiöiden viimeistelylevyissä, työtasoissa, sokkelilistoissa ja osassa keittiön kalusteovia. Musta tuo vaaleaan tilaan kontrastia, mutta on haasteellinen valaistukselle.
Yli 60 prosentissa keittiöistä keittiökalusteet ovat vetimettömiä ja luovat tilaan selkeän ja tyylikkään ilmeen. Vetimetön kalusteovi avataan ovessa olevan sormiuran, vedinlistan tai pomppusalvan avulla. Ovi voi toimia myös sähköisesti kaukosäätimellä tai koputtamalla. Vetimetön ovi voi olla hankala avata. ”Monissa ovimalleissa sormiura on niin matala, että erityisesti integroidun astianpesukoneen ja kylmälaitteiden avaaminen sormiurasta vetämällä voi olla hankalaa. Joissakin kohteissa integroitujen kodinkoneiden ovissa on vetimet, vaikka muut keittiökalusteet ovat vetimettömiä”, kertoo Marjomaa. Teräksiset kodinkoneet sekä integroidut astianpesukoneet ja kylmälaitteet ovat suosittuja. Messukohteiden keittiöissä noin 90 prosenttia astianpesukoneista ja 40 prosenttia kylmälaitteista on kalustepeitteisiä.

Keittiön suunnittelun topten:
1.    Sijoita liesi ja vesipiste samalle seinustalle.
2.    Valitse kodinkoneet ennen keittiökalusteita.
3.    Älä sijoita kylmälaitetta ja lämmönlähdettä vierekkäin.
4.    Varaa kodinkoneiden viereen laskutasoa, oven tai luukun avautumissuuntaan.
5.    Mieti kalusteovien avautumissuunnat: laskutasoa tarvitaan oven avautumispuolella.
6.    Sijoittaessasi kodinkoneen seinän viereen, varaa tilaa laitteen sivulle niin, että ovi avautuu yli 90 astetta.
7.    Ota huomioon lämpöpatterin, verholaudan tms. tilantarve, jos keittiökaluste rajoittuu ulkoseinään.
8.    Kiinnitä kulmaratkaisussa huomiota kulmittain olevien kalusteiden ja laitteiden yhtäaikaiseen käyttöön.
9.    Valaise työpisteet hyvin.
10.    Sijoita liedelliseen saarekkeeseen vesipiste

Lisätietoa:
TTS, Tutkija Tarja Marjomaa, p. 044 714 3698, tarja.marjomaa@tts.fi

 

KOHDEARVIOT:

 

Kohde 12. Villa Tango (Lutterikuja 11)                                       

Plussat

Miinukset

+ avara avokeittiö, jossa iso saareke ja luonteva yhteys ruokailutilaan

+ iso keittotaso, jonka vieressä kaatoallas. Lisäksi keittiössä on astianpesuallas.

+ mikroaaltouuni hyvällä käyttökorkeudella

+ runsaasti työskentelytilaa ja laskutilaa koneiden ja laitteiden vieressä

+ runsaasti säilytystilaa

+ hyvä valaistus, myös luonnonvaloa

-          uuni ja astianpesukone eivät ole toiminnallisesti parhaalla mahdollisella käyttökorkeudella

-          keittiö on yläkerrassa

 

 

 

Kohde 33. Lumiance Talo (Maatammenkuja 24)                                                

Plussat

Miinukset

+ avara avokeittiö, josta luonteva yhteys ruokailutilaan ja ulos terassille

+ uunit hyvällä käyttökorkeudella

+ tilava ja hyvin valaistu, pistorasioin varustettu ”aamiaistyöpiste”, jossa kalusteovet

+ saareke, jossa hyvin työskentely- ja laskutilaa altaiden sekä keittotason ympärillä ja tilaa myös istumiseen

+ keittotason ja altaan välinen etäisyys toisistaan

+ hyvä valaistus, myös luonnonvaloa

 

-          astianpesukone ei ole toiminnallisesti parhaalla mahdollisella käyttökorkeudella

-          osassa kalusteovista on matalat vedinurat, joka vaikeuttaa erityisesti astianpesukoneen avaamista

 

 

 

Kohde 36. Kastelli Koria (Maatammenkuja 16)

Plussat

Miinukset

+ avara, toimiva avokeittiö, josta luonteva yhteys ruokailutilaan

+ uunit ja astianpesukone hyvällä käyttökorkeudella

+ runsaasti säilytys-, lasku- ja työskentelytilaa

+ kalusterivin päässä, nurkassa, syvennys jossa tilaa esim. pienkoneelle

+ ekologiset keittiökalusteet

+ hyvä valaistus, myös luonnonvaloa

 

-          saarekkeessa keittotaso mutta ei vesipistettä, keittotason ja altaan välinen etäisyys toisistaan

-          kylmälaitteiden vieressä ei laskutilaa

-          kalusteissa matalat vedinurat, joka vaikeuttaa erityisesti astianpesukoneen avaamista

 

 

 

 

Keittiöarviot löytyvät osoitteesta

http://www.asuntomessut.fi/seinajoki-2016/keittioarvioinnit

 

Ekotoimivat asumisen ratkaisut Seinäjoen asuntomessuilla, TTS:n julkaisu:

www.tts.fi/ed/asuntomessut2016

 

Liitetiedostot

TTS Työtehoseura on valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio, joka kouluttaa vuosittain noin 10000 opiskelijaa eri alojen ammattilaisiksi. Koulutustoiminnan lisäksi TTS Työtehoseura tutkii ja kehittää noin 100 vuosittaisen projektin avulla työmenetelmien toiminnallisuutta, tehokkuutta ja tuottavuutta.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs