Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sisustaminen » PROFESSORI VESA ROUTAMAA: UUSYRITYSKESKUKSET OVAT KUSTANNUSTEHOKAS RAHASAMPO KUNNILLE JA VALTIOLLE

Suomen Uusyrityskeskukset ry

PROFESSORI VESA ROUTAMAA: UUSYRITYSKESKUKSET OVAT KUSTANNUSTEHOKAS RAHASAMPO KUNNILLE JA VALTIOLLE

Tiedote.
Julkaistu: 21.11.2013 klo 10:30
Julkaisija: Suomen Uusyrityskeskukset ry

PROFESSORI VESA ROUTAMAA: UUSYRITYSKESKUKSET OVAT KUSTANNUSTEHOKAS RAHASAMPO KUNNILLE JA VALTIOLLE

Uusyrityskeskustoiminnan kansantaloudellista merkitystä selvittävä ensimmäinen tutkimus on valmistunut. Tutkimus koski Pirkanmaan aluetta ja Uusyrityskeskus Ensimetrin toimintaa 20-vuoden ajalta. Tutkimuksessa selvitettiin Ensimetrin avulla perustettujen yritysten elinkaari ja menestyminen sekä kuinka suuri taloudellinen merkitys yrityksillä on nykypäivänä Pirkanmaalle.


Professori Vesa Routamaa Vaasan yliopistosta toteaa tutkimuksensa tulosten myötä, että Suomi pystytään nostamaan suosta lisäämällä alkavia yrittäjiä avustavien uusyrityskeskusten rahoitusta.

Routamaan tutkimustulosten mukaan Tampereen Ensimetri on hyvä esimerkki siitä, miten tehokasta uusyrityskeskusten toiminta on. Hänen laskelmien mukaan uusyrityskeskusten rahoitus pitäisi viisinkertaistaa. Suomen 32 uusyrityskeskusta saa tänä vuonna kunnilta, valtiolta ja elinkeinoelämältä rahoitusta yhteensä noin 9,5 miljoonaa euroa.

-          On hämmästyttävää, ettei uusyrityskeskuksiin satsata nykyistä enempää, toteaa Routamaa.

Suomessa on akuutti uusyrittäjyyden tarve

Tänä vuonna yt-neuvottelut ovat koskeneet jo yli 50 000 työntekijää Suomessa. Suomalaiset yritykset työllistävät ulkomailla enemmän kuin kotimaassa. Tästä syystä Suomessa on akuutti uusyrittäjyyden tarve. Tampereen Seudun Uusyrityskeskuksen budjetti on 750 000 euroa, mutta ensi vuonna enää 700 000. Osa on yksityistä rahoitusta. Uuden työpaikan hinnaksi muodostui 780 euroa.

-          Rahoitusta lisäämällä pystyttäisiin Uusyrityskeskuksissa tekemään pitkäjänteistä ja tehokasta työtä uusien yrittäjien auttamiseksi, Routamaa uskoo ja lisää, että ihmisillä on paljon yrittäjyyteen liittyviä ideoita, joista pitäisi päästä keskustelemaan asiantuntijoiden kanssa.

 

Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto vuosittain 1.8 miljardia euroa  -  verotuloja kunnille ja valtiolle

 

Routamaan laskelmien mukaan Ensimetrin kautta syntyneet yritykset tuottivat viime vuonna Tampereen seutukunnassa kunnille verotuloja noin 127 miljoonaa euroa ja valtiolle arvonlisäveroja yhteensä 437 miljoonaa euroa. Pirkanmaan talousalue on 9 % koko suomen alueesta. Routamaan mielestä uusyrityskeskukset ovat kustannustehokas rahasampo kunnille ja valtiolle.

Uusyrityskeskus Ensimetrin taivalta ja alkavien yritysten hengissä pysymistä kahdenkymmenen toimintavuoden ajalta on selvittänyt myös toimitusjohtaja Simo Andersson Shop’In Research Oy:stä. Vuosien 1993 ja 2013 välisenä aikana on asiakkaista ollut yli 35 000. Yrityksiä tuona aikana on perustettu yli 12 000, joista 7 630 on edelleen toiminnassa ( 66 %) . Nämä yritykset työllistävät yli 18 000 henkilöä ja niiden yhteenlaskettu liikevaihto on vuosittain 1,8 miljardia euroa.

Suomen Uusyrityskeskukset ovat merkittävin aloittavien yrittäjien neuvontaverkosto niin määrien kuin vaikuttavuusselvitysten mukaan. Suomessa on 32 uusyrityskeskusta, ja verkosto toimii lähes 200 kunnan alueella. Asukaslukupeitto uusyrityskeskusten toiminta-alueella on yli 4,4 milj. asukasta.  Neuvonta on ISO 9001/2008 sertifioitu, mikä varmistaa laadukkaan yritysneuvonnan. Verkostossa työskentelee 125 toimihenkilöä. Taustatukena on 1300 asiantuntijaa, yli 1000 yritystä ja 270 yhteisöä. Uusyrityskeskukset ovat organisaatiomuodoltaan tavallisimmin yleishyödyllisiä yhdistyksiä.

 

Uusyrityskeskusten neuvonnan kautta syntyneet yritykset ovat keskimääräistä selvästi elinvoimaisempia, sillä kahden vuoden kuluttua perustamisesta 90 prosenttia yrityksistä on vielä toiminnassa ja viiden vuoden kuluttua 80 prosenttia. Merkittävintä on se, että vain alle 4 prosenttia aloittaneista yrittäjistä lopettaa toimintansa konkurssin vuoksi viiden ensimmäisen vuoden kuluessa.

Lisätietoja:

Vesa Routamaa, professori, Vaasan yliopisto, puh. 050 552 9696                                             

Simo Andersson, toimitusjohtaja Shop`InResearch, puh. 0400 632 194                                               

Jari Jokilampi, toimitusjohtaja, Tampereen Seudun Uusyrityskeskus puh. 0500 731 445 

Alueelliset tiedot : www.uusyrityskeskus.fi , yhteystiedot eri uusyrityskeskuksiin

Pia Backman, toimitusjohtaja, Suomen Uusyrityskeskukset puh. 050 548 2896

Pekka Tsupari, hallituksen puheenjohtaja, Suomen Uusyrityskeskukset, puh. 040 570 2021

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs