Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sisustaminen » Ekologinen keittiö –hankkeessa kehitetään uudenlainen kokopuinen keittiö

TTS Työtehoseura

Ekologinen keittiö –hankkeessa kehitetään uudenlainen kokopuinen keittiö

Tiedote.
Julkaistu: 14.09.2012 klo 13:36
Julkaisija: TTS Työtehoseura

Työtehoseurassa käynnistyneen Ekologinen keittiö -hankkeen tavoitteena on kehittää ja tuotteistaa ekologisen, kokopuisen ja kotimaisen keittiön kokonaisratkaisu. Ekologinen keittiö- hanke on osa Puurikastamo (PuuRi) -hanketta, jossa mukana ovat Lahden tiede- ja yrityspuisto, Lahden ammattikorkeakoulu,  Lappeenrannan  teknillinen yliopisto ja Kouvola Innovation. Puurikastamo – hankkeella vastataan puun jatkojalostuksen toimintaympäristön muutoksiin EAKR-alueella. Ekologinen keittiö- osahanke on alkanut alkukartoituksella kesällä 2012, ja varsinainen suunnittelutyö on alkamassa syyskuussa 2012.

Ekologisessa keittiössä kiinnitetään huomiota materiaaleihin, toimivuuteen ja keittiön elinkaareen. Kokopuinen keittiökaapisto kestää sukupolvelta toiselle, on helppo huoltaa ja voidaan myös siirtää myös toiseen paikkaan tai koota uudelleen. Muunneltavuus on tärkeää, kun ajatellaan ihmisten muuttuvia tarpeita elämäntilanteiden vaihtuessa, ja koko keittiön elinkaarta, kertoo hankkeen projektipäällikkö Minna Kuusela TTS:sta. Kun keittiö toimii hyvin, asukkaalla ei ole tarvetta isompaan remontointiin eikä uuden keittiön hankintaan.

Ekologisen keittiösuunnittelun lähtökohdat ovat samanlaiset, kuin minkä tahansa keittiön: on huomioitava asukkaiden tavat ja tottumukset, käytettävissä oleva tila ja laitteiden asennusvaatimukset. Markkinoilla ei ole tällä hetkellä kuitenkaan kokopuista, ekologista keittiötä, joissa toimivuus olisi mallistosuunnittelun lähtökohtana. Joidenkin ulkomaisisten keittiövalmistajien tuotemerkeistä löytyvät vaihtoehtoina myös kokopuiset keittiökalusteet, mutta jo niiden kuljetus Suomeen vähentää niiden ympäristöystävällisyyttä. Kotimaisen ekologisen ja kokopuisen keittiön kehittäminen vaatii tutkimusta, suunnittelua ja tuotekehitystä, jotta siitä saadaan kilpailukykyinen tuote perinteisten levykalusteiden rinnalle. Samalla tällaisen keittiön tuotekehitys avaa mahdollisuuden pienten puusepänverstaiden kasvattaa tuotevalikoimaansa ja kysyntäänsä.

Ekologinen keittiö- hankkeessa syntyy tuloksena ekologisen keittiön kokonaisratkaisu ja pilottina kaksi mallikeittiötä, joista toinen kiertää alan messuilla, ensimmäisenä Habitare 2013, ja toinen sijoitetaan TTS:n Sammatin tiloihin museokahvilaan. Keittiöt valmistaa Puusepänverstas Punatammi. Suunnittelussa käytetään TTS:n Ekoelias-hankkeessa kehitettyä suunnitteluyhteistyön mallia. Kokonaisuudessa huomioidaan myös kodinkoneet, valaistus ja muut keittiön toimivuuteen vaikuttavat asiat.

Hankkeen toisena tuloksena valmistuu ekologisen keittiön suunnitteluohje keittiösuunnittelijoille, arkkitehdeille ja kuluttajille. Kuluttajille luodaan myös keittiön hoito-ohjeet, sillä oikea hoito pidentää puukalusteiden ikää. Puuta voidaan myös tarvittaessa hioa ja käsitellä uudelleen.

Tärkeinä kohderyhminä hankkeessa ovat suunnittelijoiden ja kuluttajien lisäksi puutuoteteollisuus ja keittiövalmistajat. Keittiövalmistajille ja pienillekin puusepänverstaille halutaan kokopuisella keittiön kokonaisratkaisulla esitellä malli, jolla on myös kansainvälisesti mahdollisuudet menestyä.

Työtehoseuralla on pitkät perinteet keittiön toimivuuden kehittämisessä. Puurikastamo-hankeen muut osahankkeet liittyvät hyvin yhteen Ekologisen keittiön kanssa: Lahden ammattikorkeakoulu testaa testauslaboratoriossaan keittiöön kuuluvia puuosia, Lappeenrannan teknillinen yliopisto tutkii osaltaan esim. nanopinnoitteiden ja käsittelyjen mahdollisuuksia ja Kouvola Innovation Oy selvittää digitaalisuuden merkitystä osana keittiökokonaisuutta. Mallikeittiöitä testataan niiden valmistusvaiheessa ja lopullisessa käytössä.

Lisätietoja: tutkimusvastaava Minna Kuusela, minna.kuusela@tts.fi, puh. 044-7143695

 

TTS - Työtehoseura on valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio, joka kouluttaa vuosittain noin 7000 opiskelijaa eri alojen ammattilaisiksi. Koulutustoiminnan lisäksi TTS - Työtehoseura tutkii ja kehittää noin 100 vuosittaisen projektin avulla työmenetelmien toiminnallisuutta, tehokkuutta ja tuottavuutta.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs