Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sisustaminen » Airamin punainen termos 80-vuotias

Airam Electric Oy Ab

Airamin punainen termos 80-vuotias

Tiedote.
Julkaistu: 19.03.2014 klo 16:49
Julkaisija: Airam Electric Oy Ab

Kylmä kylmänä ja kuuma kuumana vuodesta 1934

Kaikki suomalaiset tuntevat perinteisen Airam termospullon. Ne ovat yhtä käteviä niin talvipakkasilla kuin kesähelteilläkin. Pari vuotta sitten juhlimme 90-vuotiasta Airamia ja nyt, vuonna 2014, juhlistamme 80-vuotiasta perinteistä punaista termospulloa. Punaisten klassikkotermosten juhlavuoden kunniaksi tuoteperhe kasvaa uudella tuotteella: perinteinen termospullo on saanut kaverikseen samalla designilla toteutetun terästermosmukin.

Airam juhlistaa termospullon 80. juhlavuotta verkossa osoitteessa airamtermos.fi. Verkkosivuilla pyydetään ihmisiä muistelemaan yhteisiä hetkiä ja retkiä perinteisen Airam-termoksen parissa.

Termospullon historia

Airamilla on pitkät perinteet suomalaisten termostuotteiden valmistajana. Niin kutsuttujen punaisten termospullojen valmistus alkoi jo vuonna 1934 aluksi Helsingin Punavuoressa Airamin omassa lasitehtaassa, jossa termospullon lasinen sisus puhallettiin käsityönä. Myöhemmin tuotanto siirrettiin Helsingin maalaiskunnan rajalle Suutarilan lampputehtaalle. Termoksessa kiehuva neste pysyy yli 50° lämpöisenä vähintään 24 tuntia – lupaus, joka pitää vielä tänäkin päivänä. Punaisen termoksen lämmönpitävyys perustuu edelleen samaan tekniikkaan kuin 80 vuotta sitten. Lämmöneristeenä toimii tyhjiö, joka muodostuu kahden lasipullon väliin. Tänä päivänä uusissa termoksissa kuori on peltiä kuten alkuperäisissä termareissakin, mutta muovi on korvannut korkkipuusta valmistetun korkin paremman keston vuoksi.

Design

Termospullon ulkoasun alkuperäistä suunnittelijaa ei tiedetä tarkemmin, mutta varmaa on, että Airam termos on kuulunut suomalaiskotien vakiovarustukseen jo 80 vuoden ajan. Pullon ulkoasu onkin pysynyt koko ajan lähes samana, lukuunottamatta sotavuosia, jolloin pulloa valmistettiin mustana ja kyljessä oli punainen risti. Todennäköisesti alkuperäinen ulkoasu suunniteltiin Airamilla 30-luvulla oman henkilöstön voimin. Tuolloin Leijonanpää-pullot tulivat tutuksi koko kansalle. Aluksi pullossa oli punainen kuppi ja paperinen punainen etiketti, jossa komeili silloinen Suomalaisen Työn Liiton merkki, kahdeksankulmion ympäröimä leijonanpää. Metalliin painettu väri ja valkoinen kuppi tulivat ulkoasuksi 60-luvulla. Kun leijonanpäämerkin käytöstä luovuttiin 80-luvulla, tuli merkin tilalle nykyiset neljä A-kirjainta. Kirjaimet viittaavat neljään toimialaan, joilla Airam tuona aikana toimi.

Kulttituote maailmalla

Perinteisen punaisen termarin ulkoasu on siivittänyt tämän käyttöesineen New Yorkiin asti, jossa sitä myydään arjen designiin erikoistuneessa Kiosk-liikkeessä. Myös brittiläinen aikakauslehti Gentlemen’s Qurterly (GQ) listasi punaisen termospullon maailman neljänneksi cooleimmaksi asiaksi tammikuussa 2010. Siis ihan kaikista maailman asioista. Aika hyvä saavutus suomalaiselta joka kodin käyttöesineeltä.

Valikoima

Mallistossa on tapahtunut paljon sitten punaisen termoksen lanseerauksen. Nyt perinteinen punainen termos on saanut kaveriksi teräksisen termosmukin (katsp. kuva). Lisäksi valikoimassa on teräksisiä pulloja, mukeja ja pumppiksia sekä teräksisiä ja lasisisustaisia kaatimia. Terästermospullot ovat nyt uutta parannettua materiaalia. Materiaaliparannus yhdistettynä parannettuun tyhjiötekniikkaan takaavat korkeamman lämmönpitävyyden ja paremmat kestävyysominaisuudet, joten Airam lupaa nyt 10 vuoden takuun terästermospulloille. Termoskaatimet Latte, Mokka ja Presso ovat muotokieleltään tätä päivää ja perinteinen Teka-kaadin palkittu klassikko 80-luvulta.

Tarinakilpailu verkossa ja sosiaalisessa mediassa.

Termoksesta on juotu kahvit patikkareissulla tai puolukkamehua onkiretkellä, on laitettu saunakahvit valmiiksi kuistille odottamaan puhtaita kylpijöitä tai viluisia ulkoilijoita. Mikä on sinun tarinasi?

Verkkosivuilla airamtermos.fi kuluttajia pyydetään kertomaan muisteluja Airam-termoksista. Palkkioksi arvotaan kaikkien tarinankertojien kesken
500 € arvoisen matkalahjakortti sekä 10 kpl 100 € arvoisia Airam-tuotepaketteja – yhden joka kuukausi vuoden loppuun asti. Muisteluja julkaistaan pitkin vuotta airamtermos.fi -sivuilla ja Facebookissa.

Kuvat             

  • Tuotekuvat: Airam-kuvapankista tai latauslinkillä (kaikki yht. 3,1 MB)
    http://express.airam.fi/ts/termostuotteet.zip
  • Historiakuvat: Airam-kuvapankista tai latauslinkillä (kaikki yht. 73 MB)
    http://express.airam.fi/ts/termos-historia.zip
  • Mainoskuvat: Airam-kuvapankista tai latauslinkillä (kaikki yht. 61,2 MB)
    http://express.airam.fi/ts/pun-termos-mainos.zip

Lisätietoja

markkinointijohtaja Kari Niemenmaa, puh. 0207 545 640, kari.niemenmaa@airam.fi

Historiakuvia, kuvatekstit

Kesäolympialaiset Tokio 1964: ”Tokion kisoissa saivat eräät suomalaiset urheilijat todella lämpimät kotimaan terveiset. Pullojen sisällä oli kuumaa ja reilua suomalaista lihalientä.”

”Airamin peltikuoriset pullot kestävät pakkasessa. Siksi esim. metsätyömiehet käyttävät melkein poikkeuksetta Airam-pulloja.”

”Muutamia vuosia sitten todettiin, että Airamin termospulloissa kuuma säilyy kuumana vaikka se lennätettäisiin pohjoisnavan ylitse. Kuvassa Airamin termospulloissa oleva kahvi lähdössä Los Angelesista takaisin Helsinkiin.”

“Aamukahvi keitetään illalla ja kaadetaan termoskannuun. Rauhallisesti nukuttu yö, kiireetön työhön lähtö, onhan virkistävä aamukahvi valmiina termoskannussa.”

Mainokset vuosilta 1965 ja 1969.

 

Liitetiedostot

OY AIRAM ELECTRIC AB on yksityinen vakavarainen suomalainen yritys. Markkinointi & Mainonta -lehden ja Taloustutkimus Oy:n vuotuisessa bränditutkimuksessa selvitettiin kaiken kaikkiaan 1043 brändin arvostus suomalaisten keskuudessa. Lehti on listannut 200 arvostetuinta brändiä Suomessa. Airam saavutti sijan 66 vuonna 2013.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs