Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sisustaminen » A-lehdet selvitti arvoja ja asenteita asumisesta: suomalaiset harrastavat remontointia

A-lehdet Oy

A-lehdet selvitti arvoja ja asenteita asumisesta: suomalaiset harrastavat remontointia

Tiedote.
Julkaistu: 10.06.2015 klo 12:05
Julkaisija: A-lehdet Oy

Suomalaiset haluavat pitää asuntonsa kunnossa ja investoida peruskorjaukseen. Asunnon arvosta kannetaan huolta. Joka neljäs seuraa aktiivisesti asuntojen myyntihintoja ja asuinalueen hinnankehitystä.

A-lehtien Meillä kotona -tutkimus kartoitti asumiseen liittyviä arvoja ja asenteita. Tulosten pohjalta tunnistettiin kahdeksan erilaista asumisen motiivia, jotka vaikuttavat vahvasti asumisen valintoihin: kotikeskeisyys, sosiaalisuus, vastuullisuus, taloudellisuus, pysyvyys, status, omistaminen ja perinteet.

Asunnon halutaan kuvastavan omaa arvomaailmaa, ja myös asuinalueen imago on erityisen merkityksellinen. "Asunnosta ja asuinalueesta on tullut oman persoonan jatke", A-lehtien luova johtaja Anneli Myller sanoo. Vaikka suomalaisista yli 70 prosenttia asuu omistusasunnossa, vain vähän yli puolet pitää asunnon omistamista erittäin tärkeänä. Iän ja lasten myötä omistamisen tärkeys kuitenkin kasvaa.

Meillä kotona -tutkimuksen mukaan asujat kokevat tärkeäksi saada riittävästi tietoa siitä, miten talo on rakennettu ja remontoitu. Tärkeimpiä rakentamisen ja remontoinnin tietolähteitä ovat asumisen mediat sekä rakennus- ja sisustustarvikemyymälät ja tuote-esitteet. Suomalaiset ovat aktiivisia remontoijia: joka kolmas haluaa tehdä remontin itse, mutta 44 prosenttia luottaa ammattilaiseen. Joka viidennelle remontointi on harrastus.

Remontoitaessa halutaan säilyttää asunnon henki, mutta myös varmistaa oman kädenjäljen näkyminen kodissa. Laadukkaita ja kestäviä materiaaleja arvostetaan. Joka viides haluaa hyödyntää kierrätettyjä materiaaleja remontoinnissa aina kun se on mahdollista. Ekologisuus ja taloudellisuus vaikuttavat valintoihin: joka kolmas on valmis näkemään paljon vaivaa löytääkseen remontointiin edullisimmat ratkaisut ja rakennusmateriaalit.

Suomalaisten kodeista kolmannes on rakennettu 1950–70-luvuilla. 73 prosenttia kaikista tutkimukseen vastanneista on remontoimassa asuntoaan seuraavan kahden vuoden aikana. "Uudis- ja korjausrakentaminen vaikuttavat asuinympäristöön. Nyt tehtävillä päätöksillä vaikutetaan tulevaisuuden asumiseen. Suomalaiset tarvitsevat ilon ja inspiraation lisäksi paljon tietoa tehdäkseen oikeita päätöksiä", pohtii Katja Lindroos, jokavetää lähiöiden ja niissä olevien kotien arvon nostamiseen tähtäävää Momoliving-projektia.

Meillä kotona -tutkimuksen vastaukset kerättiin maaliskuussa 2015 kehitysyhteisössä, jossa oli 128 aktiivista osallistujaa, sekä kvantitatiivisella kyselyllä, johon vastasi 2 518 suomalaista. Tutkimustulokset painotettiin vastaamaan suomalaisia asujia asujien iän, asuinalueen ja asumismuodon mukaan. Tutkimuksen toteutti A-lehtien tilauksesta Interquest ja VTT.

Lisätietoja:

A-lehdet Oy, Anneli Myller, anneli.myller@a-lehdet.fi

A-lehdet Oy, suunnittelujohtaja Tuuli Toivainen, tuuli.toivainen@a-lehdet.fi

 

A-lehdet Oy julkaisee viittä asumisenlehteä Avotakka, Meidän talo, Meidän Mökki, Viherpiha ja Unelmien Talo&Koti. A-lehtien asumisen lehdillä on 853 000 lukijaa¹ ja asumisen verkkosivustojen, joihin kuuluu myös sisustusyhteisö StyleRoom, viikkotavoittavuus on 158 000².

 

¹) KMT Lukija 2014

²) TNS Metrix Paneeli 2015 (viikot 17–20)

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs