Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » Varsinaissuomalaista ruokaperinnettä kunnioitetaan teemapäivillä

Arkea

Varsinaissuomalaista ruokaperinnettä kunnioitetaan teemapäivillä

Tiedote.
Julkaistu: 12.04.2016 klo 09:00
Julkaisija: Arkea

Arkean ruokapalveluissa nostetaan paikallinen varsinaissuomalainen ruokakulttuuri keskiöön teemapäivinä 13.–15.4. Perinteiset raaka-aineet ja maut ovat esillä myös päiväkodeissa ja kouluissa

Suurena paikallisena ruokapalveluyrityksenä Arkeassa nähdään tärkeänä vaalia ja nostaa esiin alueellista ruokaperinnettä. Arkea onkin ollut mukana erilaisissa hankkeissa, jotka edistävät paikallista ruokakulttuuria. Teemapäivinä ruokalistoilla on tarjolla silakkaa, sianlihaa eri muodoissa, kotimaisia juureksia ja viljatuotteita.
 
– Haluamme esitellä asiakkaillemme perinteisiä paikallisia makuja ja muistuttaa siitä, millaisella ruoka-alueella he asuvat, kertoo Arkean palvelujohtaja Paula Juvonen.

Suomessa on pääasiassa ollut läntinen ja itäinen ruokaperinne. Varsinais-Suomi on ruokakulttuurimme läntistä ydinaluetta. Vuosisatojen ajan maanviljelys ja kalastus ovat luoneet pohjan maakunnan vauraalle ruokataloudelle. Myös luonnonolosuhteet ovat suosineet aluetta. Ruokakulttuuri onkin muovautunut tasapainoiseksi, mutta myös vaikutteita vastaanottavaksi. Lounais-Suomessa on myös muuta Suomea aikaisemmin omaksuttu uusia ruuanvalmistustapoja.

Kala ja ennen kaikkea silakka on kuulunut varsinaissuomalaiseen ruokavalioon kautta aikojen. Myös erilaiset leivät ovat alueellista perinnettä parhaimmillaan. Varsinaissuomalaisia erikoisuuksia ovat kyrsä eli kuminalla maustettu ruisleipä sekä Varsinais-Suomen maakuntaleipä, varilimppu. Varilimppu valmistetaan imellyttämällä maltaita ja ruisjauhoja vedessä. Harvinaisen varilimpun tilalle on noussut samantyyppinen tumma ja makea saaristolaisleipä.

Aikojen saatossa vahvat alueelliset erot ruokakulttuurissa ovat tasoittuneet. Ruokakulttuuri myös muuttuu ja lisäksi monessa maakunnassa uudistetaan ruokakulttuuria monin tavoin. Arkean henkilöstöravintoloissa teeman alla tarjottavien ruokien nimet eivät varsinaisesti välttämättä viittaa perinneruokiin, mutta aterioihin on käytetty perinteisiä varsinaissuomalaisia elementtejä, esimerkiksi piparjuurta.


Teemapäivien ruokalistat:

Päiväkodit 14.4.:
Silakkamurekepihvit, perunasosetta, sallattia sekä omatekoista saaristolaislimppua

Koulut 14.4.:
Silakkaburgeri, jossa pihvinä silakkamurekepihvi ja leipänä hieman makea mallas-ruisleipä
Kasvisvaihtoehtona punajuuriburgeri.  

Henkilöstöravintolat (Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin henkilöstöravintoloissa vain to 14.4.):
Ke 13.4.: Rusinamakkaraa, hapankaalia, puolukkahilloketta, skånen perunaa ja tyrnipannacottaa
To 14.4.: Haudutettua porsaanposkea, ryytisinappikastiketta, juuresmuhennosta, raparperi-ohrapaistosta ja vaniljakermaa
Pe 15.4.: Oopperasilakat, piparjuurikastiketta, paahdetttuja yrttiperunoita ja kaneli-omenaherkkua

Kaupunginsairaalan, Runosmäen vanhuskeskuksen ja Lehmusvalkaman potilasruokailu 14.4.:
Lounas: Sianlihakastiketta, juuresperunasosetta
Päivällinen: Silakkalaatikkoa

Lisätiedot:
palvelujohtaja Paula Juvonen, 044 907 5900

Liitetiedostot

Arkea Oy tuottaa ruoka-, siivous-, kiinteistönhoito- ja turvallisuuspalveluja Lounais-Suomen suurimpana alan yrityksenä ja työnantajana. Olemme 1100 työntekijän voimin läsnä asiakkaamme arjessa. Toimimme yli 300 rakennuksessa, 500 000 neliössä, 3 miljoonassa tilakuutiossa ja valmistamme päivittäin 45 000 ateriaa. Kannamme vastuun asiakkaistamme ja ympäristöstä sekä tiedostamme eettisen ja yhteiskunnallisen vastuumme.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs