Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » Varsinais-Suomesta, Hämeestä ja Kainuusta saatiin lähes puolet vapaa-ajankalastuksen kokonaissaaliista vuonna 2009

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Varsinais-Suomesta, Hämeestä ja Kainuusta saatiin lähes puolet vapaa-ajankalastuksen kokonaissaaliista vuonna 2009

Tiedote.
Julkaistu: 27.06.2011 klo 09:18
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Vapaa-ajankalastuksesta tehdyn kyselyn mukaan vuoden 2009 kokonaissaaliiksi arvioitiin 33,9 miljoonaa kiloa. Eniten saalista nostettiin Oulujärven, Suomussalmen ja Kuusamon kalastusalueilla. Kokonaissaaliista lähes puolet kalastettiin Varsinais-Suomen, Hämeen ja Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten alueilla. Rapusaalis, 9,3 miljoonaa kappaletta, oli aikaisempia tilastoarvioita suurempi.

Hauki ja ahven olivat tärkeimmät saalislajit, ja niiden yhteinen osuus oli miltei puolet koko saaliista. Haukea saatiin eniten sisävesiltä Kainuusta ja Hämeestä sekä merialueilta lounaisrannikolla. Pääosa ahvensaaliista kalastettiin Varsinais-Suomen merialueilta, Tampereen lähivesiltä ja Kainuusta. Muita merkittäviä lajeja olivat kuha, särki, lahna, muikku ja siika. Kuhaa saatiin eniten Järvi-Suomesta ja Varsinais-Suomesta. Särkisaalis jakautui melko tasaisesti koko maahan, mutta suurimmat saaliit saatiin Tampereen lähivesiltä ja Varsinais-Suomesta. Lahnaa tuli runsaasti Varsinais-Suomen ja Etelä-Savon alueilla. Suurimmat muikkusaaliit kalastettiin Kainuussa ja Järvi-Suomessa. Siikasaaliiden pääpaino oli Lapissa, Perämerellä ja Kainuun sisävesillä. Madetta saatiin eniten Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa. Lohen, taimenen ja nieriän osuudet saaliissa olivat edellisiä lajeja pienempiä, ja niiden saaliit painottuivat Lappiin.

Vuoden 2009 vapaa-ajankalastuksesta tehdyn kyselyn tavoitteena oli päivittää tiedot kalastuksen määrästä ja saaliista elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksittain ja kalastusalueittain. Tässä raportissa esitetään saaliit lajeittain. Kalastuksen määrää mitattiin pyydyskohtaisesti ja lupamuodoittain pyyntipäivinä, ja tulokset esitettiin vuoden 2011 alussa valmistuneessa raportissa (Seppänen ym. 2011, linkki: http://www.rktl.fi/julkaisut/j/534.html).

Kuva

Julkaisu (pdf)

Lisätietoja:
Tutkija Eila Seppänen, puh. 0205 751 626

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on 300 hengen tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: www.rktl.fi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs