Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » Vakava aliravitsemus uhkaa miljoonia lapsia Sahelin alueella Länsi-Afrikassa

Pelastakaa Lapset ry

Vakava aliravitsemus uhkaa miljoonia lapsia Sahelin alueella Länsi-Afrikassa

Tiedote.
Julkaistu: 17.02.2012 klo 09:00
Julkaisija: Pelastakaa Lapset ry

Kansainvälisen yhteisön on estettävä Nigerissä ja muualla Sahelissa syntymässä oleva ruokakriisi, Pelastakaa Lapset vaatii. Viime vuonna kansainvälinen yhteisö viivytteli, ennen kuin se lähetti apua Itä-Afrikkaan. Tuhannet lapset maksoivat viivyttelystä hengellään. Tänä vuonna samaa virhettä ei saa tehdä, järjestö muistuttaa.

Erityisen tärkeää kriisin torjunnassa on ehkäistä lasten aliravitsemusta, sillä he kärsivät nälän ja aliravitsemuksen vaikutuksista ensimmäisinä ja heikkenevät aikuisia nopeammin. Aliravitsemus haittaa lasten psyykkistä ja fyysistä kasvua ja kehittymistä – jopa pysyvästi. Sen lisäksi vakava aliravitsemus lisää muun muassa ennenaikaisen kuoleman riskiä ja alttiutta tarttuville taudeille.

“Jos toimimme nyt, voimme estää tuhansien lasten tarpeettomat kuolemat. Tilaisuus menee kuitenkin nopeasti ohi. Jos odotamme siihen asti, kunnes lapset kuolevat, on liian myöhäistä”, sanoo Suomen Pelastakaa Lasten ohjelmajohtaja Anne Haaranen.

Esimerkiksi Nigerissä yli kolmannes maan lähes 16 miljoonasta asukkaasta kärsii epävarmasta ruokaturvasta. Jos pahentuvaan ruokapulaan ei puututa ajoissa, jopa kolme miljoonaa nigeriläislasta on vakavan nälkäongelman edessä, varoittaa Pelastakaa Lapset.

Niger on yksi maailman köyhimmistä maista elää ja ihmisten sietokyky kriisejä vastaan on heikko. Huonot sadot, ruuan hintojen nousu ja naapurimaiden epävakaus ovat johtaneet yhä pahenevaan ruokapulaan. Pahimmin kärsivillä alueilla perheillä on kolmannes vähemmän ruokaa ja rahaa kuin he tarvitsisivat selviytymiseen. Monet lapset ovat joutuneet jättämään koulunkäynnin kesken ja menneet töihin perheensä ruokahuollon parantamiseksi.

Pelastakaa Lapset toimii Nigerissa ja Sahelin alueella

Nigerin lisäksi ruokakriisi uhkaa miljoonia ihmisiä myös muissa Sahelin alueen valtioissa, kuten Burkina Fasossa, Tšadissa, Senegalissa, Malissa ja Nigeriassa. Esimerkiksi Nigerissa Pelastakaa Lapset on toiminut jo vuosia edistäen toimia, joilla vahvistetaan perheiden toimeentuloa sekä ehkäistään ja hoidetaan lasten aliravitsemusta.  

Tulevina kuukausina Nigerissa järjestön tavoitteena on tukea yhteensä noin 1,3 miljoonaa ihmistä, joista 780 000 lapsia. Tarkoituksena on lisätä jo meneillään olevia avustustoimia, joilla parannetaan lasten ravitsemusta ja terveyttä, kohennetaan vesi-, hygienia- ja sanitaatiotilannetta sekä suojellaan lapsia riistolta, laiminlyönneiltä ja hyväksikäytöltä, jotka ovat uhkana kaikissa kriiseissä ja katastrofeissa.

Niger, Burkina Faso ja Mali kuuluvat myös Suomen Pelastakaa Lasten kohdemaihin, joissa on meneillään monivuotiset lastensuojeluprojektit.

Pelastakaa Lasten yhteistä hätäapuoperaatiota Nigerissa tuetaan 40 000 eurolla Lasten hätäapurahastosta.

Esimerkkejä lahjoitusvarojen käytöstä:

15 eurolla aliravittu lapsi saa ravinteikasta pähkinätahnaa kahdeksi viikoksi

25 eurolla viisi lasta saa moskiittoverkon suojaamaan malarialta

30 eurolla aliravittu lapsi saa erityisravinnon kuukaudeksi

45 eurolla lapsiperhe saa kupongin, jolla se voi hankkia ruokaa lapsilleen ja kohentaa toimeentuloaan

75 eurolla vakavasta aliravitsemuksesta kärsivä lapsi saa hoitoa terveysasemalla

Auta Sahelin ruokakriisistä kärsiviä lapsia

Puhelinlahjoitus 0700 04441 (12,67 €+ pvm)

Lahjoitustili Nordea 101730-210727 viestiksi Sahel (IBAN FI6410173000210727)

Tee verkkolahjoitus: www.pelastakaalapset.fi/lahjoita

Keräyslupa POHA 2020/2011/2460

Lisätietoja:

Carita Päivänen, viestintäpäällikkö, Pelastakaa Lapset ry, puh. 040 535 8221, carita.paivanen@pelastakaalapset.fi

Pelastakaa Lapset ry on vuonna 1922 perustettu, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka tukee erityisesti vaikeissa oloissa eläviä lapsia ja pyrkii edistämään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Pelastakaa Lapset on osa Save the Children – järjestöä, joka toimii lasten hyväksi yli 120 maassa. Visionamme on maailma, jossa toteutuu jokaisen lapsen oikeus elämään, suojeluun, kehittymiseen ja osallistumiseen. Tehtävänämme on parantaa sitä tapaa, jolla lapsia kohdellaan sekä saada aikaan välittömiä ja pysyviä muutoksia lasten elämään. Lisätietoa: www.pelastakaalapset.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs