Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » Tutkimus: Suomalaisissa ja ranskalaisissa foodieblogieissa kuljetaan tunteella ja tiedolla kohti hyvää makua

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Tutkimus: Suomalaisissa ja ranskalaisissa foodieblogieissa kuljetaan tunteella ja tiedolla kohti hyvää makua

Tiedote.
Julkaistu: 02.05.2016 klo 13:04
Julkaisija: Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Ruokabloggaajien pyrkimys hyvään makuun yhdistyy foodie-tyyppisessä kuluttamisessa identiteetin ilmaisemiseen ja erottautumiseen sekä suomeksi että ranskaksi bloggaavilla, selviää Haaga-Helian yliopettajan Marjaana Mäkelän sosiologian pro gradu -tutkimuksesta ”Suomalaista ja ranskalaista foodie-diskurssia etsimässä” (Jyväskylän yliopisto).

Tutkimuksessa kuvataan suomalaisten ja ranskalaisten ruokaharrastajien eli foodie-kuluttajien identiteettiä, yhteisöllisyyttä ja muista erottautumista sekä asiantuntijuutta blogikirjoitusten kautta. Foodie-identiteetti ja yhteisöllisyys ilmenevät erityisen hyvin heimoistuneessa kuluttamisessa, jolle sosiaalinen media luo otolliset puitteet.

Tutkimuksen lähtökohtana on foodscapen käsite, joka tarkoittaa ruoan, paikan, ihmisen ja toiminnan dynaamisia muodostelmia. Sitä lähestytään tässä tutkimuksessa diskurssin tasolla. Tuloksena on kymmenen ruokablogin aineistoon pohjautuva tulkinta foodscapesta, joka on ominainen suomalaisten ja ranskalaisten, sosiaalisessa mediassa kokemuksiaan jakavien ruokaharrastajien diskurssille.

Ranskalaisten ruokaharrastajien diskursiivisessa foodscapessa korostuu rakkaus omaan, perinteiseen ruokakulttuuriin, johon foodie-maailman ilmiöitä verrataan, omaksutaanpa ne tai ei. Ranskalaisbloggaajien diskurssille on ominaista myös aistillisuus ja leikillisyys, mutta ruoka on silti vakava asia. Suomalaisen foodie-heimon diskursiivinen foodscape on puolestaan ennakkoluuloton, kokeileva ja yhteisöllisyyttä korostava. Perinteitä ja uuden kokeilua myös yhdistetään foodie-kuluttajille tunnusomaisesti, joten suomalaisbloggaajat ylläpitävät ja osaltaan uusintavat suomalaista ruokakulttuuria jälkimoderniin kuluttamiseen sopivassa hengessä. Foodie-kuluttajille on tärkeää asiantuntijuus, ja suomalaisilla se näkyy ennakkoluulottomina kokeiluina erityisesti arjen ratkaisuissa.

Henkilökohtaisen kulinaarisen osaamispääoman ilmentäminen ja sen tuomien elämyksien jakaminen ovat verkkoympäristön suoma mahdollisuus, jossa kuuluvat erilaiset elämäntapavalinnat. Niitä ilmennetään ruokadiskurssissa sekä tiedon että tunteiden kautta.

Lisätietoja:
Marjaana Mäkelä, marjaana.makela@haaga-helia.fi

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu kouluttaa liike-elämän ja palveluelinkeinojen asiantuntijoita sekä tutkii ja kehittää näihin aloihin liittyvää osaamista ja toimintaa. Koulutusalamme ovat liiketalous, tietotekniikka, hotelli-, ravintola- ja matkailuala, johdon assistenttityö, toimittajakoulutus, liikunta-ala sekä ammatillinen opettajankoulutus. Haaga-Helian 10 500 opiskelijaa luovat työelämäverkostoja jo opiskeluaikanaan. Opiskelijoita tukee noin 650 työntekijän korkeatasoinen kansallinen ja kansainvälinen osaaminen. 

 

 

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs