Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » Tiedote: Vain puolet lapsista liikkuu riittävästi, voiko tästä syyttää perimää?

Suomen Luustoliitto

Tiedote: Vain puolet lapsista liikkuu riittävästi, voiko tästä syyttää perimää?

Tiedote.
Julkaistu: 18.08.2014 klo 15:46
Julkaisija: Suomen Luustoliitto

TIEDOTE 18.8.2014

EMBARGO 21.8.2014 KLO 9.00

 

Vain puolet lapsista liikkuu riittävästi, voiko tästä syyttää perimää?

Lapsuus ja nuoruus ovat kriittistä aikaa luumassan kertymisen kannalta. Erityisesti nuorten tyttöjen monipuoliseen, iskutyyppistä kuormitusta sisältävään liikuntaan tulee panostaa, sillä tytöillä luihin liittyvät terveysvaikutukset tapahtuvat pääasiassa ennen kuukautiskierron alkamista. Kasvuiässä hankittu suuri luumassa antaa suuremman varan sen pienenemiselle iän karttuessa. Aktiivinen liikunta lapsuus- ja nuoruusiässä todennäköisesti vähentää erilaisten luunmurtumien riskiä aikuis- ja vanhuusiässä. Liikunnan vaikutukset häviävät vähitellen luustosta, mikäli liikunnan määrä pienenee. Tämän vuoksi luustoterveydenkin kannalta liikunnan tulee olla säännöllistä läpi elämän.

Lasten ja nuorten liikuntakatsauksessa (2014) todettiin, että jopa puolet lapsista ja nuorista tarvitsisi lisää liikuntaa. 11-vuotiaista lapsista vain puolet liikkuu suositusten mukaisen määrän, ja 15-vuotiaista enää vain joka kymmenes.

Säännöllinen liikunnan harrastaminen erityisesti kouluiässä ennustaa korkeampaa fyysisen aktiivisuuden määrää aikuisiässä. Vapaa-ajan liikkuminen vähenee kuitenkin dramaattisimmin usein juuri ennen aikuisikää.

Fyysinen aktiivisuus tai ”liikunnallisuus” ovat osittain geeniperimän ohjaamia, mutta lapsen fyysinen elinympäristö sekä lähiympäristö vaikuttavat sosiaalisen ympäristön lisäksi suuresti aktiivisuuden määrään. Elintapojen merkitys korostuu lapsen ja nuoren kasvaessa jolloin perimän ja perheen vaikutus vähenee. Tämän hetkisen tutkimustiedon mukaan perimä vaikuttaa enemmän fyysiseen aktiivisuuteen ja liikunnalliseen elämäntapaan. Ympäristö näyttäisi vaikuttavan voimakkaammin passiiviseen, vain vähän liikuntaa sisältävään elämäntapaan. Liikkumattomuus on siis pääosin opittu ja omaksuttu elämäntapa.

Aktiivinen ja monipuolinen liikunta aikuisiässä ehkäisee luuston haurastumista, ennaltaehkäisee ja hoitaa monia sairauksia sekä pitää yllä liikunta-, suoritus- ja toimintakykyä. Näin voidaan ennaltaehkäistä kaatumisia ja niiden aiheuttamia murtumia lapsuuden aktiivisuustasosta huolimatta. Liikkumattomuuden vähentäminen ja liikunnallisen elämäntavan edistäminen on merkittävä yhteiskunnallinen asia. Ennen kaikkea se on meidän kaikkien tehtävä.

Lisätietoja: FT, ft, Maarit Piirtola, puh. 050-4480010, e-mail: maarit.piirtola@helsinki.fi

Lisää aiheesta Suomen Luustoliiton järjestämässä toimittajille avoimessa mediaseminaarissa Cafe Aschanissa (Pohjoisesplanadi 19, Helsinki) to 21.8 klo 9-11.

Luustoliitto julkaisee 21.8.2014 pidettävässä mediaseminaarissa lastenkirjan ”Elmerin löytö”, jossa käsitellään luustoterveyden osa-alueita sadun keinoin.

Liitetiedostot

Suomen Luustoliitto ry on valtakunnallinen kansanterveys-, potilas- ja liikuntajärjestö, joka yhdessä jäsenyhdistystensä kanssa edistää kansalaisten luustoterveyttä ja yleistä hyvinvointia. Luustoliiton tarkoituksena on lisätä tietoutta luustosta sekä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa vähentää osteoporoosin, kaatumisten ja luunmurtumien ilmaantuvuutta. Luustoliitto pyrkii turvaamaan luustokuntoutujille varhaisen tutkimuksen, hyvän hoidon ja toimivan kuntoutuksen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs