Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » Tiedote & press-kit: Kananmunateollisuus vastaa ravitsemuksen haasteisiin

Pilgrim Oy

Tiedote & press-kit: Kananmunateollisuus vastaa ravitsemuksen haasteisiin

Tiedote.
Julkaistu: 19.11.2013 klo 11:50
Julkaisija: Pilgrim Oy


Munakunnan Woimakonseptilla parempaa proteiinia ikääntyville

Vastuullisuutta varmistetaan Munakunnassa käytännön keinoin kaikessa toiminnassa: tuotantotiloilla, tuotannossa ja tuotteissa. Vastuullisuus tarkoittaa työntekijöiden ja yhteistyökumppanien tasapuolista kohtelua, eläinten hyvinvoinnin varmistamista, ympäristön huomioimista sekä korkealaatuisia turvallisia tuotteita. Munakunnan kestävän tuotekehityksen yhdeksi lähtökohdaksi on otettu ikääntyneiden paremman ravitsemuksen tavoite. Munakunnan Woimakonsepti on sairaaloille, vanhainkodeille ja hoitolaitoksille suunnattu turvallinen ratkaisu iäkkäiden ihmisten tehokkaampaan proteiininsaantiin.  Kyseessä on todellisista tarpeista ja Munakunnan oman tutkimuksen pohjalta syntynyt palvelukonsepti ruokapalveluasiakkaille.

Suomessa on tällä hetkellä yli miljoona yli 65-vuotiasta. Heidän osuutensa väestöstä tulee kasvamaan vuosittain ja arvio yli 65-vuotiaista suomalaisista vuonna 2060 on noin 1,8 miljoonaa. Tämän ikäryhmän fyysisestä kunnosta ja ravitsemuksesta huolehtiminen on tärkeää paitsi yksilön hyvinvoinnin kannalta myös kansantaloudellisesti. Hyvä ravitsemuksellinen tila ylläpitää hyvää terveyttä ja edistää sairauksista toipumista.  Uusia keinoja ikäihmisten ravitsemuksesta huolehtimiseen  tarvitaan ja pääpainon olisi tulevaisuudessa hyvä olla entistä enemmän ennaltaehkäisevässä työssä.

Ikääntyneiden ravitsemusasioihin alettiin kiinnittää huomiota toden teolla vasta vuonna 2010, kun ensimmäiset ikääntyneiden ravitsemussuositukset ilmestyivät[i]. Yli 65-vuotiaiden korostunut proteiininsaannin tarve todettiin suosituksissa yhdeksi ikäihmisten ravitsemukseen liittyväksi erityistarpeeksi.  Runsas proteiininsaanti ravinnosta tukee lihasmassan säilymistä, joka on välttämätöntä ikääntyvien normaalille liikkumiselle ja sitä kautta arjesta selviytymiselle. Syötyjen ruokamäärien usein pienentyessä proteiinin laadulla on todella suuri merkitys.

Ratkaisuksi tavallisen kotiruoan rikastaminen ruoalla

Tehokkaampaan proteiininsaantiin voidaan vaikuttaa edullisimmin ja tehokkaimmin tavallisen ruoan sisältöön panostamalla. Kananmuna on eräs monipuolisimmista elintarvikkeista. Se sisältää runsaasti korkealaatuista proteiinia, rasvaa, arvokkaita kivennäis- ja hivenaineita sekä suuren määrän eri vitamiineja. Kananmuna sisältää runsaasti (12,5 %) proteiinia, joka on todettu ihmiselle ravitsemuksellisesti erittäin hyvälaatuiseksi (NPU-arvo 94).

Munakunta on toteuttanut kaksi tehostetun ruokavalion testausta yhdessä Lahden Aterian kanssa. Näistä ensimmäinen valmistui alkuvuonna 2012 Lahden Lepolakodissa. Toinen testaus toteutettiin Tapanilan vanhainkodissa ja se valmistui keväällä 2013.

Kokeilujen tarkoituksena oli lisätä vanhusten ruokavalion proteiini- ja muuta ravintoainetiheyttä yksinkertaisilla reseptimuutoksilla, ja sitä kautta parantaa ravitsemuksen tilaa. Proteiinilisäykset toteutettiin ilman lisäravinteita lisäämällä resepteihin kananmunaa, joka on tuttu turvallinen perusruoka-aine. Testausten tulos oli, että kananmunaproteiinilla tehostetulla ruokavaliolla estettiin vanhusten ravitsemustilanteen heikkeneminen (ka painot verrokkipaikassa laskivat 3 kk vertailujaksolla 1,0 kg).
 

Runsasproteiinista reseptiikkaa luonnollisesti

Noin kahden vuoden tutkimuksen ja testauksen tuloksena Munakunta on kehittänyt ruokapalveluasiakkailleen uudenlaista, runsasproteiinista reseptiikkaa ruokalajeihin, joissa on tavanomaisesti vähän proteiinia: esimerkkeinä erilaiset puurot, peruna- ja juuressoseet, kiisselit ja kastikkeet. Ikäihmisten ruoan proteiinipitoisuuden varmistamisessa Munakunnalle on ollut keskeisenä ajatuksena ruoan rikastaminen nimenomaan ruoalla, joka takaa lisäproteiinin saannin luonnollisesti. Hyvän imeytyvyyden lisäksi etuna ruokapalveluasiakkaalle on ratkaisujen edullisuus. Moni asiakas on aiemmin käyttänyt vastaavaan tarkoitukseen kliinisiä proteiinivalmisteita, joilla on valitettavasti usein negatiivinen vaikutus ruoan maittavuuteen.

Scanegg Woima -tuotteet

Munakunnan ikäihmisten parempaan proteiininsaantiin suunnattu uusi Scanegg Woimaproteiini 2 kg sopii käytettäviksi mm. puuroissa, peruna- ja juuressoseissa, sosekeitoissa, jogurteissa ja rahkoissa.

– On tärkeää, että ikäihmiset saavat nauttia tuttuja ruokia proteiinirikastetussa mutta maultaan ja rakenteeltaan omassa muodossaan. Ruoan rikastamiseen ruoalla sopivat lisäksi suurkeittiöiden tutut perustuotteet eli Scanegg kananmunamassa LL 5 kg ja 6x1 kg, Scanegg keltuaismassa LL 6x 1 kg, sanoo Munakunnan HoReCa-avainasiakaspäällikkö Minna Itämeri.

Scanegg Woimaproteiini 2 kg saapui suurkeittiömarkkinoille kesäkuussa ja syksystä 2013 alkaen Scanegg Woimajuomat 4x1,1 kg suklaan ja aprikoosin makuisina ovat täydentäneet ikäihmisille suunnattua proteiinin osalta vahvistettua ravitsemusta.


Lisätietoja:

Minna Itämeri

HoReCa-avainasiakaspäällikkö

Munakunta

p. 040 833 9453

sähköposti: minna.itameri@munakunta.fi

 

 

 

 [i] Valtion ravitsemusneuvottelukunta: Ravitsemussuositukset ikääntyneille 2010

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs