Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » Suomi käynnistää kansainvälisen ruokaturvallisuusjärjestelmän uudistamisen

Maa- ja metsätalousministeriö

Suomi käynnistää kansainvälisen ruokaturvallisuusjärjestelmän uudistamisen

Tiedote.
Julkaistu: 04.06.2014 klo 09:21
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Kirkkonummella alkaa tänään maa- ja metsätalousministeriön järjestämä kansainvälinen asiantuntijakokous ”HACCP – the road ahead”, jonka tavoitteena on käynnistää maailman tärkeimmän elintarvikkeiden turvallisuutta ohjaavan standardin uudistaminen.


HACCP-järjestelmä (Hazard Anaysis and Critical Control Points) on nykyään edellytys kaikelle kansainväliselle elintarvikekaupalle. Useimpien maiden elintarviketurvallisuuslainsäädäntö perustuu sen seitsemään yleismaailmalliseen periaatteeseen, joita sovelletaan maasta ja tuotantoprosessista riippumatta samalla tavalla.

– HACCP-järjestelmä luotiin Yhdysvalloissa varmistamaan avaruuslentojen turvallisuutta jo vuonna 1969, minkä jälkeen sitä on tarvittaessa paranneltu. Viimeisin suurempi lisäys tehtiin kuitenkin jo yli kaksikymmentä vuotta sitten, kertoo neuvotteleva virkamies Sebastian Hielm maa- ja metsätalousministeriöstä.

Elintarvikeketjun monipuolistuessa on havahduttu siihen, että yksi järjestelmä ei nykyohjeilla ole sovellettavissa kaikkien elintarvikkeiden valmistukseen. Esimerkiksi teollisuuden ja pienen kaupan tai ravintolan riskit ovat varsin erilaiset, samoin kehitysmaiden ja vaikka Suomen kaltaisen teollisuusmaan. HACCP on kirjattu maailman terveysjärjestön (WHO) sekä YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestön (FAO) yhteisiin elintarvikestandardeihin, Codex Alimentariukseen.

Kokoukseen tulee yli sata asiantuntijaa 35 maasta pohtimaan HACCP-standardiin kohdistuvia uudistustarpeita. Suomi esittää kokousraportin Codex Alimentarius -järjestölle marraskuussa ja ehdottaa samalla uudistustyön aloittamista.

– Toiveenamme on, että Suomi valitaan 3-5 vuotta kestävän uudistuksen puheenjohtajaksi. Vetovastuun antaminen meille olisi osoitus siitä, että Suomen saavutuksiin elintarviketurvallisuudessa sekä kansainvälisissä sovittelutehtävissä luotetaan, Hielm sanoo.

Kokouksen avauspäivänä puheenvuorot pitävät maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen ja kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
neuvotteleva virkamies Sebastian Hielm, p. 0295 162 305
elintarviketurvallisuusjohtaja Veli-Mikko Niemi, p. 0295 162 479
etunimi.sukunimi@mmm.fi


 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs