Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » SUOMEN OSTEOPOROOSILIITTO MUISTUTTAA

Suomen Luustoliitto

SUOMEN OSTEOPOROOSILIITTO MUISTUTTAA

Tiedote.
Julkaistu: 10.10.2011 klo 13:16
Julkaisija: Suomen Luustoliitto

Suomessa on alkanut talvikausi, jolloin jokaisen tulee huolehtia riittävästä D-vitamiinin saannista. D-vitamiini on ihossa auringonvalosta syntyvä hormoni, jota saamme tarpeeksi vain kesäkuukausina. Vastoin yleistä käsitystä D-vitamiinin varastoituminen on niin vähäistä, että ilman merkittävää lisäsaantia suomalaisten lopputalven veren D-vitamiinipitoisuus on vain puolet kesän pitoisuudesta.

 

D-vitamiinin puutoksen yleinen seuraamus ovat ikääntyneiden osteoporoottiset luunmurtumat. Tämän vuoksi Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittaa jokaiselle yli 60-vuotiaalle D-vitamiinivalmisteen käyttöä annoksella 20 mikrogrammaa päivässä ympäri vuoden. Tällä annoksella on kliinisissä tutkimuksissa voitu estää ikääntyneiden luunmurtumia, kun taas pienemmillä annoksilla ei ole ollut vaikutusta.

 

Osteoporoosin ensioire voi olla selkänikaman murtumasta aiheutuva selkäkipu, johon ei välttämättä liity vammaa. Samoin vähäiseltä tuntuneesta kaatumisesta seurannut luunmurtuma voi olla oire osteoporoosista. D-vitamiinin riittävän saannin varmistaminen on halpa ja turvallinen osteoporoosin ja murtumien ehkäisykeino. Tarvittaessa tulee varmistaa D-vitamiinin riittävä veripitoisuus, jonka tulee uusimpien tutkimuksien mukaan olla alueella 75 – 100 nmol/l (nanomoolia litrassa seerumia) kalsidiolia.

Suomen Osteoporoosiliitto ry

Lisätietoja:

Osteoporoosiliiton varapuheenjohtaja, farmakologian professori Ilari Paakkari, Helsingin yliopisto ilari.paakkari@helsinki.fi

 

 

 

 

 

Suomen Osteoporoosiliitto on valtakunnallinen kansanterveys-, potilas- ja liikuntajärjestö, jonka tarkoituksena on osteoporoosin ja osteoporoottisten luunmurtumien ehkäiseminen, luuston terveyden ja terveellisten elintapojen sekä osteoporoosia sairastavien tutkimuksen, hoidon ja kuntoutuksen edistäminen. Suomen Osteoporoosiliitto on perustettu 24.4.2004.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs