Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » Rapunzel Punainen palmuöljy on kestävästi tuotettu vaihtoehto

Itu Biodyn Oy

Rapunzel Punainen palmuöljy on kestävästi tuotettu vaihtoehto

Tiedote.
Julkaistu: 27.05.2015 klo 10:30
Julkaisija: Itu Biodyn Oy

Kestävästi tuotettu luomuraaka-aine on vaihtoehto ympäristötietoiselle herkuttelijalle!

Raaka-aineena palmuöljy on hyvin kysyttyä. Sitä käytetään moninaisiin tuotteisiin elintarvikkeissa, kosmetiikassa ja biopolttoaineena. Energiantuotanto on tällä hetkellä suurin syy palmuöljyn kysynnän kasvuun. Samalla se on suurin syy kestämättömän tuotannon laajentumiselle. Varsinkin Indonesiassa ja Malesiassa on raivattu jo tuhansia hehtaareita alkuperäistä sademetsää palmuplantaasien tieltä. Syystäkin palmuöljyllä on huono maine, mutta palmuöljymeressä on yhden prosentin poikkeus.

Maailman elintarvikekelpoisesta palmuöljystä 1 % tuotetaan kestävän kehityksen ehdoilla. Tässä työssä Rapunzel on ollut pioneeri jo vuosia. Ensimmäinen yhteistyö luomutuotetun palmuöljyn tuottamiseksi alkoi jo vuonna 1992. Rapunzelin tavoite on yhteistyössä tuottajien kanssa kehittää tuotantoa siten, että koko tuotantoketju on kestävä, läpinäkyvä ja oppiva. Sopimukset tuottajien kanssa sovitaan pitkälle aikavälille, jotta jatkuvuus on taattu  - molemmin puolin.

Rapunzelin palmuöljyn tuotantokriteerit:

-        ei sallita olemassa olevan metsän raivaamista palmupuiden istuttamiseksi

-        palmuöljyn tuotannon sopeuttaminen olemassa olevan viljelyn rakenteeseen siten, että kunnioitetaan alkuperäiskasvien ja eläinten esiintymistä alueella

-        selkeä ja läpinäkyvä rakenne tuottaja – jalostaja tuotantoketjussa

-        100 % luomutuotanto, tuottajaksi ei hyväksytä tuottajaosuuskuntia/yhteisöjä, joilla on luomutuotannon lisäksi myös tavanomaista tuotantoa

-        korkeat sosiaaliset standardit, joita valvoo ulkopuolinen järjestö (Fair for Life ja Hand-in-hand)

-        säännölliset vierailut tuottajien luokse.

Yhteistyö on alkanut Rapunzelin tarjoamalla asiantuntija-avulla, jolloin tilakohtaisesti tehdään viljelysuunnitelma ja työntekijät opettelevat luomutuotantomenetelmät. Näin varmistetaan esimerkiksi kasviperäisen kompostin hyödyntäminen ja palmupuiden alla pysyvän kasvuston ylläpito. Käytännön toteutus tapahtuu askel askeleelta, ensimmäinen luomutuotettu palmuöljy erä saatiin seitsemän vuoden yhteistyön tuloksena.

Länsi-Afrikka on öljypalmun alkukoti. Vuonna 2010 Rapunzel aloitti Ghanassa luomutuotannon kehittämisprojektin, jonka tuloksena nyt 150 pienviljelijää tuottaa palmuöljyä. Kylällä on oma öljynpuristamo, jonka avulla tuottajat voivat jalostaa tuotteen öljyksi asti. Naiset ovat täällä suuressa roolissa ja luomutuotannon edistämisen ohella on autettu naisia oppimaan lukemaan ja kehitetty terveydenhuoltopalveluja. Naisten työolosuhteiden parantaminen edesauttaa koko perheen hyvinvoinnin kehittymistä. Lukemaan oppineet naiset haluavat koulutusta myös tyttärilleen ja näin koko yhteiskunnassa osaaminen lisääntyy.

Luomutuotannon näkökulmasta Ghanassa on ollut erityiskohteena kompostin hyväksikäytön opettelu. Siten estetään maaperän köyhtyminen ja toisaalta luodaan alkuperäiselle kasvustolle tyypillinen kasvuympäristö. Tästä hyötyvät kasvien lisäksi erinäiset hyönteiset, perhoset, linnut ja monet muut eläimet.

Ravintoaineita herkullisessa muodossa

Huoneenlämmössä kiinteä öljy sulaa nopeasti. Punainen palmuöljy on kirkkaan oranssista, sillä se sisältää runsaasti karotenoideja. Punaisesta palmuöljystä saa 34 % päivän A-vitamiinin tarpeesta vain 10 grammasta öljyä. Samasta kymmenen gramman annoksesta saa myös 18 % päivän E-vitamiinin tarpeesta. Lisäämällä Rapunzelin punaista palmuöljyä ruokalusikallisen keitettyyn riisiin saat ruokaasi vitamiinien lisäksi väriä ja makua – Samalla olet auttanut säilyttämään palmun luontaista elinympäristöä, ihmisistä huolehtien.

Tuotetiedot

Pakkaus 200 g, hinta 9,50 €

Valmistusaineet: Palmuöljy, luomulaatuinen

Maahantuoja: Itu Biodyn Oy, Asentajankatu 5, 00880 Helsinki puh 09-774 3010, itu@itubiodyn.fi

 

Liitetiedostot

Itu Biodyn Oy on v. 1979 perustettu biodynaamisten tuotteiden erikoisliike. Itu Oy on kokonaisvaltainen, palveleva luomutukku Helsingissä. Valikoimiin kuuluu kotimaisia ja ulkomaisia tuotteita sekä eksoottisia herkkuja. Elintarvikkeiden lisäksi tarjolla on Speickin ja Dr.Hauschkan luonnonkosmetiikkaa sekä ympäristöystävällinen Sonett pesu- ja puhdistusainesarja. 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs