Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » Rajoitettu erä Sibelius 150 -viherherukkakuohuviiniä

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Rajoitettu erä Sibelius 150 -viherherukkakuohuviiniä

Tiedote.
Julkaistu: 19.09.2014 klo 12:00
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

– Muut säveltäjät saattavat tehtailla kaikenvärisiä cocktaileja, minä tarjoan yleisölle puhdasta kylmää vettä, tokaisi Jean Sibelius aikoinaan.

Sibeliuksen vesi oli jo aromikasta ja täynnä tunnetta, mutta hänen 150-vuotisjuhlansa kunniaksi Hämeen ammatti-instituutti (HAMI) on kuitenkin valmistanut erän kansallissäveltäjän mukaan nimettyä kuivahkoa viherherukkakuohuviiniä.

Vuoden 2011 viherherukkasadosta klassisella pullokäymismenetelmällä valmistettu, hienostunut ja iloisesti pirskahteleva juhlajuoma on kypsynyt kaikessa rauhassa viinikellarissa Lepaalla, ja päivänvalon se näkee 19.9.2014 Wetterhoffin Sibelius-tuotemessuilla.

Sibelius 150 -kuohuviiniä voi maistaa myös Verkatehtaalla Sibeliuksen syntymäpäiväkonsertin yhteydessä 8.12.2014 sekä juhlavuoden avajaisissa 17.1.2015.

Sibelius 150 -viherherukkakuohuviinin etiketin on suunnitellut Lasse Rantanen.

Historiallinen Lepaa

Sydän-Hämeessä Vanajaveden laaksossa sijaitseva Lepaa tunnetaan seutuna, jonka pienilmasto, luonto ja rehevä maaperä ovat erityisen suotuisia viljelykulttuurin kehittämiselle.

Jo pakanuuden aikana Lepaa on ollut tärkeä kokoontumispaikka, ja keskiajalta asti Lepaa on ollut merkittävä aateliskartano. Kartanoa ovat hallinneet useat eri suvut aina 1800-luvun loppuun asti, jolloin kartanon viimeinen isäntä, Carl Packalen, testamenttasi koko omaisuutensa valtiolle.  Testamentin mukaisesti Lepaalle perustettiin puutarhaopisto vuonna 1910, ja siitä alkaen Lepaa on ollut valtakunnallisesti merkittävä puutarha- ja viheralan kouluttaja, josta on valmistunut arvostettuja ammattilaisia jo yli sadan vuoden ajan.

Lepaan viinitila

Lepaalla on pitkät perinteet myös viinin valmistuksessa. Kirkkoviinejä valmistettiin jo 1900-luvun alkuvuosina, ja kun opetus puutarhaoppilaitoksessa aloitettiin vuonna 1912, kuului säilykeoppi-nimiseen oppiaineeseen tärkeänä osana marja- ja hedelmäviinien valmistus.

Kieltolain astuessa voimaan viinin valmistus kuitenkin lopetettiin, kunnes taas Euroopan yhdentymisen myötä vuonna 1995 Lepaa sai ensimmäisten tilojen joukossa luvan pienimuotoiseen kaupalliseen marja- ja hedelmäviinien, -liköörien ja -tisleiden valmistukseen. Nykyisin Lepaan viinitila on tilaviinialan koulutus- ja tutkimuspaikka, jossa tuotetaan vuosittain noin 15 000 litraa marja- ja hedelmäpohjaisia tilaviinejä, siidereitä ja liköörejä.  Juomien raaka-aineet tulevat luonnollisesti Lepaan omasta puutarhasta ja lähialueen tiloilta.

Lisätiedot: 

Lepaan viinituotanto: Eva Palotie, puh. 040 568 4018 tai sp. eva.palotie@hamk.fi

www.hamk.fi/viinitila

www.hami.fi

Liitetiedostot

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs