Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » Pro Luomu ry:n hallitusohjelmatavoitteena luomumarkkinoiden kolminkertaistaminen

SOK

Pro Luomu ry:n hallitusohjelmatavoitteena luomumarkkinoiden kolminkertaistaminen

Tiedote.
Julkaistu: 03.05.2011 klo 14:35
Julkaisija: SOK

Maaliskuussa perustettu Pro Luomu ry on julkistanut luomun kasvu- ja kehitysohjelman keskeiset tavoitteet. Uuden hallituksen hallitusohjelmaan esitettävillä konkreettisilla tavoitteilla tähdätään Suomen luomumarkkinoiden kolminkertaistamiseen.

–        Alan pienuuden vuoksi luomun kehittämiseen tarvitaan elinkeinojen sitoutumisen lisäksi pitkäjänteistä julkista rahoitusta. Siksi luomuala esittää hallitusohjelmaan luomualan kasvu- ja kehitysohjelmaa, jonka toteuttamisesta vastaa Pro Luomu ry, Pro Luomun puheenjohtaja Ilkka Alarotu SOK:lta kertoo.  

Luomuohjelman tavoitteita ja toimia ohjaa selkeä visio: Vuonna 2015 Suomi on johtava maa luomun arvoketjun kehittämisessä. Tuotevalikoima vastaa kuluttajan tarpeita kattaen kaikki tuoteryhmät

Ohjelmalla on kolme strategista tavoitetta:

1.       Saada aikaan kuluttajien, ammattikeittiöiden ja vientiyritysten tarpeita vastaava luomuvalikoima ja -tuotanto, joka mahdollistaa luomumarkkinan kolminkertaistamisen ja luomualan kestävän kasvun Suomessa.

2.       Koota arvoketjun toimijat yhteistyöhön ja parantaa toimijoiden välistä luottamusta.

3.       Vahvistaa luomun asemaa kuluttajan hyvinvoinnin sekä kestävän elintarviketuotannon ja –kulutuksen mukaisena valintana.

 Mittareita, ennusteita ja yhteistyötä

–  Pro Luomu ry asettaa kaupan myyntiennusteisiin perustuvat kasvutavoitteet eri tuoteryhmille – maidolle, lihalle, viljalle sekä kasviksille. Kokoamme elintarvikeketjun eri portaiden edustajista koostuvia tuoteryhmäkohtaisia työryhmiä, jotta voimme yhdessä tunnistaa pullonkauloja ja hakea niihin tarkoituksenmukaisia ratkaisuja, puheenjohtaja Ilkka Alarotu jatkaa.

Tavoitteena on myös luoda luomualan kehitystä kuvaava yhteinen mittaristo, joka huomioi sekä kuluttajien, että ketjun eri toimijoiden tarpeissa tapahtuvat muutokset sekä konkreettiset luomutuotannossa ja myynnissä tapahtuvat muutokset.

–        Tärkeä rooli on koko ketjun yhteistyöllä, jolle Pro Luomu tarjoaa luontevan foorumin. Keskustelu, yhteistyö ja tiedonvaihto helpottuvat, kun alan toimijat tapaavat toisiaan säännöllisesti, Pro Luomun sihteeri Marja-Riitta Kottila painottaa.

Luomualan toimijoiden osaamista tullaan Pro Luomun toimesta vahvistamaan koulutuksella sekä erilaisilla tunnistettuja pullonkauloja ratkovilla kehittämisprojekteilla. Yhteistyössä pidetään huolta myös luomubrändistä, jonka kirkastaminen ja tutuksi tekeminen suomalaisille kuluttajille on jaettu tavoite.

Luomualan kasvu- ja kehittämisohjelman vuosibudjetti on 1,4 miljoonaa euroa.

– Alan pienuuden vuoksi luomuala esittää, että 95 % ohjelman rahoituksesta tulisi valtion tukena luomualan kehittämiseen. Alan suora omarahoitus on 5 % kokonaisrahoituksesta. Rahoituksen lisäksi luomualan toimijat sitoutuvat osallistumaan Pro Luomu ry:n kautta luomun kehittämiseen ja antamaan sille myös merkittävän työpanoksen.  Luomualan toimijat pitävät erittäin tärkeänä sitä, että rahoitus mahdollistaa tarkoituksenmukaisen yhteistyön luomualalla toimivien yritysten kanssa, Marja-Riitta Kottila kiteyttää.

 Lisätietoja:
Pro Luomun puheenjohtaja Ilkka Alarotu, puh. 010 76 80634, sähköposti: ilkka.alarotu@sok.fi
Pro Luomun sihteeri Marja-Riitta Kottila, puh. 044 785 40 35, sähköposti: marja-riitta.kottila@sakky.fi
Pro Luomun hallituksen jäsen Jaakko Nuutila, puh. 045 650 4970,sähköposti: jaakko.nuutila@luomuliitto.fi

www.luomu.fi/pro-luomu-ry Luomualan organisointiryhmän raportti löytyy osoitteesta: http://www.luomuliitto.fi/images/stories/proluomu_final.pdf

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs