Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » Prioriterade områden för utveckling av livsmedelskedjan fastställda

Maa- ja metsätalousministeriö

Prioriterade områden för utveckling av livsmedelskedjan fastställda

Pressmeddelande.
Publicerad: 09.04.2015 kl. 15:47
Utgivare: Maa- ja metsätalousministeriö

Prioriteringarna som handlar om att utveckla livsmedelskedjan 2015 är färdiga. Prioriteringarna tillämpas vid efterlysning av landsomfattande projekt som beviljas finansiering av medlen för utveckling av den nationella livsmedelskedjan. I år uppgår projektunderstödet till ca fyra miljoner euro. Målet för projekten är att förbättra livsmedelskedjans konkurrensförmåga, bidra till en hållbar matproduktion, öka uppskattningen av mat och matproducenter samt att främja matkulturen.

– Ett av målen är också att intensifiera samarbetet mellan aktörerna, vilket leder till bättre resultat, säger överinspektör Petri Koskela vid jord- och skogsbruksministeriet.

Sex olika prioriterade områden

I år söker man projekt som förbättrar livsmedelskedjedeltagarnas kompetens, ökar konsumenternas ansvarsfulla val och matens spårbarhet och ansvarsfullhet. Även eko- och närmat hör till de prioriterade områdena. En ny prioritering gäller att utveckla potatissektorn.

– På grund av de kraftiga prissvängningarna den senaste tiden vill man utveckla potatissektorn enligt målen i potatisstrategin bl.a. genom ett ökat samarbete. För första gången ingår också ökad användning av växtproteiner i de prioriterade områdena.  På detta sätt vill vi främja en hälsosam och miljövänlig kost enligt näringsrekommendationerna, säger Koskela.

Jord- och skogsbruksministeriet fastställer årligen de prioriterade områdena för livsmedelskedjans verksamhet. Landsbygdsverket sköter projektefterlysningen och den övriga projektförvaltningen. Ansökningstiden för projektunderstöd är 17.8 – 18.9.2015.

Ytterligare information:

Petri Koskela, överinspektör, tfn 0295 16 2382, förnamn.efternamn@mmm.fi

De prioriterade områdena för projekt 2015: http://www.mmm.fi/attachments/ruoka/rRr2hreTz/Momentin_30_20_47_hankehaun_painoalueet_2015_sv.pdf

Information om matkedjeprojekt:
http://www.mavi.fi/sv/stod-och-service/livsmedelskedjans-verksamhet/Sidor/default.aspx

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs