Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » Perunasivuvirtojen proteiineista liiketoimintaa

Oulun yliopisto

Perunasivuvirtojen proteiineista liiketoimintaa

Tiedote.
Julkaistu: 23.06.2014 klo 08:56
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto, kemiallisen prosessitekniikan ryhmä
Tiedote 23.6.2014

Perunasivuvirtojen proteiineista liiketoimintaa

Oulun yliopiston kemiallisen prosessitekniikan ryhmän tutkijat ovat kehittäneet prosessin, jonka avulla voidaan ottaa talteen perunan arvokkaat proteiinit entistä kustannustehokkaammin. Aiemmassa hankkeessa syntynyt keksintö aiotaan nyt jalostaa liiketoiminnaksi Tekesin TUTLI-rahoituksella. Kesäkuun 2014 alussa käynnistynyt projekti ”Energia- ja materiaalitehokas teknologia perunajätteen arvokomponenttien erotukseen” tähtää prosessin kaupallistamiseen joko spin-off-yrityksen tai muun liiketoimintamallin kautta.

Suomessa ei tällä hetkellä valmisteta perunaproteiinia tai sen jatkojalosteita. Jatkossa tilanne toivottavasti muuttuu, kun markkinoille saadaan kustannustehokkaita prosesseja sitä varten. Perunasivuvirtoja syntyy Suomessa vuosittain noin 100 000 tonnia, josta voidaan eristää jopa 7500 kg arvokkaita proteaasi-inhibiittoreita.

Lisäksi sivuvirroista voidaan ottaa talteen muita lisäarvoa tuottavia jakeita, lähinnä kuituja ja tärkkelystä. Oulun yliopiston tutkijoiden tavoitteena onkin, että jatkossa kehitetään ratkaisut myös niiden hyödyntämistä varten. Tätä tutkimusta on tarkoitus toteuttaa EU:n Horisontti 2020 -rahoituksella.

Projektiryhmä on osa Oulun yliopiston Biotalouden tutkimusyhteisöä, jonka toiminnan fokus on pohjoisten luonnonvarojen kestävä käyttö globaalisti merkittävien innovaatioiden kautta (BRC-Oulu, www.oulu.fi/biotalous). 

Lisätietoja:

tutkijatohtori Sanna Taskila, Oulun yliopisto, kemiallisen prosessitekniikan ryhmä, puh. 0249 482 579, sanna.taskila@oulu.fi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs