Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » Maa- ja kotitalousnaiset suosittelee tammikuussa herkuttelemaan blineillä ja mädillä

Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry

Maa- ja kotitalousnaiset suosittelee tammikuussa herkuttelemaan blineillä ja mädillä

Tiedote.
Julkaistu: 07.01.2014 klo 14:00
Julkaisija: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry

Talvi on parasta aikaa nauttia blineistä, suosittelee Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Jenni Kunnaala. Blinit eli linnit ovat venäläisiä suolaisia ohukaisia. Ortodoksisen perinteen mukaan niitä nautitaan mädin kanssa erityisesti laskiaisen aikaan, mutta ne sopivat tuhdiksi purtavaksi milloin vain kylmänä vuodenaikana.

- Blinitaikinalle on ominaista happamuus, joka syntyy, kun jauhojen, maidon ja hiivan seoksen annetaan käydä riittävän kauan ennen paistamista, Jenni Kunnaala kertoo.

Blinit valmistetaan yleensä vehnä- ja tattarijauhoista. Taikinan voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Se säilyy jääkaapissa noin kaksi vuorokautta. Kuohkeutta blineihin saadaan lisäämällä taikinaan olutta tai valkuaisvaahtoa juuri ennen paistamista.

- Paista blinit valurautapannulla miedohkolla lämmöllä, jotta ne kypsyvät myös sisältä, kehottaa Jenni.
- Parhaimmillaan blinit ovat suoraan pannulta lautaselle tarjottuina, mutta tarvittaessa ne voi paistaa etukäteen ja lämmittää 200-asteisessa uunissa ennen tarjoamista.

Perinteisiä, suosittuja lisukkeita blineille ovat mäti, smetana, hienoksi silputtu sipuli, suolakurkku ja hunaja.

Arvostettu ja maukas mäti

Kalan mäti on arvostettua ja maukasta herkkua. Se on parhaimmillaan vähän ennen kalan kutuaikaa. Mäti joko lypsetään tai kalan avaamisen yhteydessä otetaan talteen erilliseen astiaan. Kalojen kutuajat vaihtelevat lajeittain. Mateen kutuaika on alkuvuodesta. Syksyllä kutevat muikku ja siika, joiden mäti on erityisen arvostettua. Kirjolohen kutuaika on keväällä. Silakka sen sijaan kutee sekä keväällä että syksyllä.

Kaupoissa mätiä on saatavana ympäri vuoden joko tuoreena tai pakastettuna. Makeanveden kalojen ahvenen, hauen, mateen ja kiisken mäti täytyy pakastaa suolaamatta ennen nauttimista mahdollisten loisten tuhoamiseksi. Mädin tulee olla vähintään yhden vuorokauden pakastuslämpötilassa (-18 °C). Mäti pilaantuu nopeasti, eikä sitä pidä säilyttää pitkään jääkaapissa. Miedosti suolattu mäti säilyy jääkaapissa noin vuorokauden. Pakastettu mäti sulatetaan jääkaapissa ja nautitaan mahdollisimman pian sulatuksen jälkeen.

Blinit ja savukalatäyte

Blinit
4 annosta

vaihe 1
1 rkl hiivaa
3 dl maitoa
1 dl vehnäjauhoja
1,5 dl tattarijauhoja

vaihe 2
1-2 tl suolaa
1 muna
2 dl maitoa

Vaihe 1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja vatkaa jauhot joukkoon. Peitä kulho ja anna taikinan seisoa 3-4 tuntia lämpimässä paikassa, vähintään huoneenlämmössä.

Vaihe 2. Kuumenna maito kiehuvan kuumaksi. Vatkaa seisoneeseen taikinaan muna, suola ja kiehuvan kuuma neste. Paista blinit ja tarjoa heti kuumana esimerkiksi mädin, smetanan ja sipulisilpun kanssa.
    
Savukalatäyte

200 g kylmäsavulohta hienonnettuna
1 dl ranskankermaa tai kermaviiliä
1 rkl sitruunan mehua
1,5 rkl hienonnettua tilliä    
0,5 tl mustapippuria

Valmista täyte sekoittamalla ainekset keskenään.

Lisää ohjeita blineistä ja erilaisista täytteistä löytyy Maa- ja kotitalousnaisten nettisivuilta.

Liitteenä oleva kuva: ProKala ry.
Kuvateksti: Mädit ylärivissä vasemmalta on muikku, kirjolohi, hauki ja alarivissä made, siika, silakka, simppu. Kuva ProKala

Lisätietoja

ruoka-asiantuntija Jenni Kunnaala, Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset
p. 040 528 8610, jenni.kunnaala (at) maajakotitalousnaiset.fi

järjestöpäällikkö Helena Velin, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus
p. 040 527 1579, helena.velin (at) maajakotitalousnaiset.fi

Liitetiedostot

Maa- ja kotitalousnaisten Keskus on valtakunnallisen neuvontajärjestön keskusjärjestö. Maa- ja kotitalousnaiset on yksi maan suurimmista naisjärjestöistä. Se tarjoaa kotitalous-, yritys- ja maisemanhoidon neuvontaa. Lähes 55 000 jäsenen ja noin 70 asiantuntijan Maa- ja kotitalousnaiset on vahva maaseudun kehittäjä. www.maajakotitalousnaiset.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs