Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » Luomutuotannon valvonnalle tulee oma laki

Maa- ja metsätalousministeriö

Luomutuotannon valvonnalle tulee oma laki

Tiedote.
Julkaistu: 24.04.2014 klo 14:46
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Luomutuotannon valvontaan ehdotetaan ensi kertaa omaa lakiaan. Lain yhtenä keskeisenä tarkoituksena on turvata luomutuotannon edellytykset ja kasvu Suomessa säätämällä selkeästi ja nykylainsäädännön edellyttämällä tarkkuudella luomutuotannon valvontajärjestelmästä.

Hallitus esittää eduskunnalle lakiesityksessään luonnonmukaisen tuotannon valvonnasta, että valvonta säilytettäisiin nykyisten valvontaviranomaisten tehtävänä. Ehdotuksessa on otettu huomioon lausuntokierrokselta saatu palaute, jossa enimmäkseen toivottiin valvonnan säilyttämistä valtion tehtävänä. Lakivalmistelun aluksi selvitettiin erilaisia tapoja hoitaa luomutuotannon valvontaa.

– Nykyinen viranomaisten hoitama luomuvalvonta on kustannustehokasta ja luotettavaa. Viranomaisjärjestelmässä myös toimijoille tulevat valvontamaksut säilyvät kohtuullisina, toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen.

Lisäksi ehdotuksessa selkeytetään markkinavalvontaan sovellettavaa lainsäädäntöä sekä rangaistus- ja pakkokeinosäännöksiä. Rangaistus- ja pakkokeinosäännösten kirjaaminen luomulakiin ei muuta valvonnan keinoja.

Luomutuotannon säännöt ovat samat kaikissa EU-maissa, ja kansallisesti liikkumavara niissä on erittäin pieni. EU:n komissio on juuri antanut ehdotuksen luomulainsäädännön kokonaisuudistuksesta, jonka käsittely kestää useita vuosia. Kansallisesti on kuitenkin nyt tarve antaa uusi laki luonnonmukaisen tuotannon valvonnasta, sillä EU:n maatalouspolitiikan uudistuksen ja perustuslain muuttamisen myötä monia kansallisia lakeja on pitänyt uudistaa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

Neuvotteleva virkamies Tero Tolonen, p. 0295 162 326

Lainsäädäntöneuvos Timo Rämänen, p. 0295 162 197

etunimi.sukunimi@mmm.fi


 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs