Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » Luomussa on aineksia suomalaiseksi menestystarinaksi

Pro Luomu ry

Luomussa on aineksia suomalaiseksi menestystarinaksi

Tiedote.
Julkaistu: 17.10.2012 klo 12:45
Julkaisija: Pro Luomu ry

Keski-Euroopasta katsoen Suomi on syrjäinen, arktinen ja harvaanasuttu maa. Nämä ominaisuudet voidaan nähdä myös voimavaroina: ne antavat meille luontaiset edellytykset kehittyä vahvaksi luomumaaksi.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa näkee luomun yhtenä mahdollisuutena turvata suomalaisen ruoantuotannon tulevaisuutta. Hän muistuttaa, että EU:n maatalouspolitiikan uudistus on viherryttämässä koko eurooppalaista maataloutta, ja tässä kehityksessä luomu on edelläkävijän asemassa.

– Luomulla on edellytyksiä kasvaa suomalaiseksi menestystarinaksi. Suomalainen luonto tarjoaa mahdollisuuden rakentaa tarinan ainutlaatuisista elämyksistä. Tarinassa voi yhdistyä luomutuotettu ruoka, luomukeruutuotteet ja miksei niiden lisäksi villiruoka, jota suomalainen puhdas luonto tarjoaa yllin kyllin, Sarvamaa huomioi.

Sarvamaa kertoo näkemyksistään Somerolla 30. lokakuuta Lisää luomua -kiertueen seminaarissa. Pro Luomu ry:n koordinoiman kiertueen tavoitteena on rohkaista uusia tuottajia ja elintarvikevalmistajia luomun pariin.

Luomu kasvaa myös Varsinais-Suomessa

Luomutuotteiden kysyntä on lisääntynyt Suomessa voimakkaasti parin viime vuoden aikana, ja myös tuotanto on lähtenyt ripeään kasvuun. Suuntaus on sama Varsinais-Suomen alueella: luomutilojen lukumäärä maakunnassa on tänä vuonna lisääntynyt 5 % ja luomupeltopinta-ala 10 % siirtymävaiheen pellot mukaan lukien.

Varsinais-Suomessa on nyt yhteensä 326 luomutilaa, luomupeltoja on noin 17 400 hehtaaria. Lisää luomua -seminaarissa esiintyvä hankevetäjä Sari Raimoranta MTK-Varsinais-Suomesta kertoo, että maakunnassa tuotetaan paljon luomuviljaa, mutta myös luomueläimiä on runsaasti.

– Esimerkiksi luomulampaanlihantuotanto on tuplaantunut lyhyen ajan sisällä, ja meillä on myös paljon luomukanoja sekä luomulehmiä, hän tarkentaa.

Raimoranta toteaa, että teollisuus on maatilayrittäjälle sikäli helppo kauppakumppani, että ostettavat raaka-aine-erät ovat suuria. Kuluttajat arvostavat kuitenkin myös vähän pienempiä, paikallisia brändejä.

– Lähiluomun tuotteistaja voi näinä päivinä osua kultasuoneen, hän vinkkaa.

Lisää luomua -seminaari auttaa verkostoitumaan

Sarvamaan ja Raimorannan lisäksi Lisää luomua -seminaarissa Somerolla luomun näkymiä luotaavat suurten suomalaisten kauppaketjujen edustajat sekä luomulihan jalostajat. Luomutuottajat kertovat kokemuksistaan ja luomuvalvonnan asiantuntija neuvoo, miten byrokratiasta selviää.

Seminaari nostaa esiin myös lukuisia alueellisia luomuhankkeita ja -toimijoita, joiden infopisteisiin osallistujat voivat tutustua. Niin ikään neuvonta ja tuottajajärjestöt ovat näkyvästi mukana tapahtumassa.

Tervetuloa seminaariin!

Aika: tiistai 30.10.2012 klo 9-14

Paikka: Yli-Eskolan Talonpoikaismiljöö (Häntäläntie 119, Häntälä/Somero)

9.00 Kahvitarjoilu, infopisteet avoinna

9.30 Lisää luomua! Tavoitteet markkinoiden ja tuotannon kasvuun, Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu ry

9.45 Suomalainen menestystarina, Petri Sarvamaa, Euroopan parlamentti

10.05 Luomun mahdollisuudet ja haasteet Varsinais-Suomessa, Sari Raimoranta, MTK-Varsinais-Suomi/Luomuvakka-hanke

10.20 Lisää luomua kauppoihin, Jari Karjalainen, Suur-Seudun Osuuskauppa ja Minna Lundén, K-Supermarket Härkätie

10.40 Ostamme luomulihaa, Pasi Tamminen, Tammisen Lihatukku Oy ja Arto Jokinen, Pajuniemi Oy

11.10 Miten päästä alkuun luomulampaanlihan tuotannossa ja markkinoinnissa, lammasfarmari Lasse Näykki, Somero

11.25 Mitä luomulihan suoramyynnistä tai jatkojalostuksesta kiinnostuneen tulee huomioida, Jaana Elo, KoKo-palvelut

11.40 Infopisteet puheenjohtajan haastattelussa, mukana mm.

- Pro Agria neuvoo, mitä luomuun siirtyminen edellyttää paperilla ja pellolla

- Paimionjoki-yhdistyksen RAVITA-hanke kertoo lanta- ja ravinnepörssin hyödyistä

- ELY-keskus opastaa hyödyntämään myös hankalasti viljeltävät nurmialueet

12.15 Lounas

Puheenjohtajana tilaisuudessa toimii Luomuliiton pj. Jukka Lassila. Infopisteet neuvovat yrittäjiä aina kello 14 asti. Pro Agria Etelä-Pohjanmaan vetämä luomusianlihantuotannon lisäämishanke järjestää asiasta kiinnostuneille oman kokoontumisen Ulla-Maija Leskisen johdolla klo 13.

Lisää luomua -seminaari on maksuton, mutta ruokailun takia ilmoittautuminen viimeistään 23.10.2012: MTK-Varsinais-Suomi puh. 020 413 3580 tai varsinais-suomi(at)mtk.fi. Tilaisuuden järjestävät Pro Luomu ry ja MTK-Varsinais-Suomen Luomuvakka-hanke.

Lisätietoja: hankepäällikkö Sari Raimoranta, MTK-Varsinais-Suomi/Luomuvakka-hanke, sari.raimoranta(at)mtk.fi, puh. 040 501 0700 ja toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu ry, marja-riitta.kottila(at)proluomu.fi, puh. 040 581 9252

Pro Luomu perustettiin luomualan yhteistyöjärjestöksi vuonna 2011. Sen tarkoituksena on edistää luomualan kasvua ja kehitystä Suomessa. Yhdistys ei ole kenenkään yksittäisen toimijan edunvalvoja, vaan ajaa vain ja ainoastaan luomun etua. Yhdistyksessä on noin 40 jäsentä, jotka edustavat ruokaketjun toimijoita tuottajista kauppaan ja ammattikeittiöihin.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs