Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » Lohen ja siian kalastajahinta laski viime vuonna

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Lohen ja siian kalastajahinta laski viime vuonna

Tiedote.
Julkaistu: 22.05.2013 klo 09:00
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Vuonna 2012 kalastajien lohesta ja siiasta saama hinta jäi pienemmäksi kuin edellisvuonna. Myös kasvatetusta kirjolohesta ja siiasta maksetut tuottajahinnat laskivat. Useimpien muiden lajien tuottajahinnat pysyivät lähes ennallaan.

Tiedot ilmenevät Riista- ja kalatalouden Kalan tuottajahinnat 2012 -tilastojulkaisusta. Luonnosta pyydetyn lohen kilohinta, 3,50 euroa, laski edellisvuodesta 35 prosenttia ja siian kilohinta, 3,88 euroa, laski 13 prosenttia.

Kalanviljelijöille maksettiin kasvatetusta kirjolohesta 3,20 euroa ja siiasta 6,73 euroa kilolta eli noin 20 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Kasvatetun kirjolohen reaalihinta on laskenut alle puoleen 1980-luvun lopun korkeimmista hinnoista. Suurin syy tähän on Norjasta tuotava viljelty lohi, joka on yhä enenevässä määrin vallannut kalamarkkinoita. Muutokset tuontilohen hinnoissa heijastuvat myös kotimaisten lohikalojen hintoihin.

Useissa lajihinnoissa ei muutosta

Kuhasta, ahvenesta, hauesta sekä merialueen ja sisävesien muikusta kalastajille maksetuissa kilohinnoissa ei tapahtunut merkittäviä muutoksia edellisvuoteen verrattuna. Silakan ja kilohailin keskihinnat nousivat hieman. Suurin osa Suomeen purettavasta elintarvikesilakasta menee vientiin. Vuonna 2012 lähes neljännes silakka- ja kilohailisaaliista purettiin suoraan ulkomaisiin satamiin. Tämä osuus ei sisälly hintatietoihin.

Esitetyt hinnat eivät sisällä arvonlisäveroa, joka oli kalasta 13 prosenttia. Siian, lohen, kirjolohen ja taimenen hinnat on laskettu peratulle kalalle, muiden lajien hinnat perkaamattomalle.

Lisätietoja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta:
tutkija Eija Nylander, puh. 0295 327 244, eija.nylander@rktl.fi

www.rktl.fi/tilastot

Julkaisu: Kalan tuottajahinnat 2012

Lohen, kuhan, siian, hauen ja ahvenen reaalihinta vuosina 1990–2012
(vuoden 2012 hintatasossa kuluttajahintaindeksillä muutettuna). Lohen ja siian
hinta peratulle, muiden perkaamattomalle kalalle.

Kasvatetun kirjolohen reaalihinta perattuna vuosina 1983–2012 (vuoden 2012
hintatasossa kuluttajahintaindeksillä muutettuna).

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: http://www.rktl.fi/,  s-posti: viestinta@rktl.fi 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs